Vanhempi, käytätkö jo tätä "taikasanaa"? Mullistaa sen, miten lapsesi kuulee puheesi

1:34

Professori uskoo, että mutta-sanan vaihtaminen toiseen sanaan voisi parantaa vanhemman ja lapsen suhdetta.

Video: Valitse sanasi oikein – se voi todella parantaa elämääsi!

Se, kun lapsi ei kuuntele, raastaa kenen tahansa vanhemman hermoja. Kalifornian yliopiston avustava professori Jessica L. Borelli jakaa Psychology Today -sivustolla vinkkinsä siihen, miten yhtä sanaa välttämällä lapsen kanssa keskustelemisesta tulee parempaa.

Vaihda sana "mutta" sanaan "ja"

Borelli vaihtaisi sanan "mutta" sanaan "ja". Esimerkiksi hän antaa kaksi lausetta:

"Näen, että se, mitä veljesi teki, todella loukkasi tunteitasi, ja olen iloinen, että jaoit sen kanssani".

"Näen, että se, mitä veljesi teki, todella loukkasi tunteitasi, mutta olen iloinen, että jaoit sen kanssani".

– Tässä sana "ja" syventää ja tekee sen tunteen, joka lapselle jää, erilaiseksi – ensimmäinen osa lausetta auttaa lasta kokemaan olevansa nähty ja ymmärretty, ja toinen osa alleviivaa, miten merkityksellistä ja tärkeää on, että lapsi jakoi tunteensa sinun, vanhemman, kanssa, Borelli kuvailee.

Älä sano "olen innoissani, mutta..."

Borellin mukaan ja-lause muuttaa sen, mitä lapsi kuulee vanhempansa suusta. Mutta-lause sen sijaan nollaa lapsen kokeman tuskan.

Borellin mukaan samalla tavalla toimii lausepari "olen innoissani siitä, mitä teet, ja myös huolissani siitä, että ehkä putoat" sekä "olen innoissani siitä, mitä teet, mutta myös huolissani siitä, että ehkä putoat".

Borellin mukaan ja-sana esittää kaksi erilaista tunnetta lapselle yhdenvertaisina: paikalla on sekä jännittävä ilo että pelko riskistä, ei pelkkää pelkoa putoamisesta.

Kaikki tunteet ovat sallittuja

– Tämä uskomaton, pieni sana, niin lyhyt ja silti niin voimakas, sallii lauseen sisältää kahta tunnetta samaan aikaan, Borelli kehuu ja-sanaa.

Mutta-sanalla on kyky nollata edellinen lause täysin: samaan tapaan toimisivat lauseen alut "tämähän on todella kivaa, ja" sekä "tämähän on todella kivaa, mutta".

Borellin mukaan ja-sana kertoo lapselle, että monimutkaisia tunteita on olemassa, niitä voi olla olemassa yhtä aikaa – ja se on sallittua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja