Mainos

"Vanhasen USA:n-matka merkki muutoksesta"

Pääministeri Matti Vanhanen suunnittelee matkaa useisiin kohteisiin Pohjois-Amerikassa. Asiantuntijoiden mukaan Suomen ulkopolitiikka on aiempaa aktiivisempaa.

Pääministeri Matti Vanhanen suunnittelee vierailua Yhdysvaltoihin. Matkan ajankohta on vielä auki, mutta sitä valmistellaan alustavasti ensi vuodelle.

Tohtori Jukka Tarkka arvioi MTV:n Huomenta Suomessa, että Yhdysvaltain Suomen-politiikassa on tapahtunut muutos.

- Suomalaiset ottivat riskin julkistaessaan vierailusuunnitelman, koska olisi vähän noloa, jos se epäonnistuisi. Eli on melko todennäköistä, että siellä toisessa päässä on jo suhtauduttu hankkeeseen myötämielisesti. Se merkitsee sitä, että Yhdysvaltojen suhtautuminen Suomeen on muuttunut, Tarkka sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi, että nykyisessä hallituksessa on aiempaa aktiivisempia ulkopolitiikan toimijoita.

Hänen mielestään suomalaispoliitikkojen viimeaikainen aktiivisuus Yhdysvaltojen suuntaan on kaikki vaikuttanut toisiinsa.

Ulkopolitiikassa näyttäisi syntyneen työnjako, jossa presidentti hoitaa Venäjän-suhteita ja Yhdysvallat on jätetty hallituksen vastuulle.

- On vaikeaa sanoa, onko tästä sisäisesti sovittu. Mutta onhan se fiksua, että lähetetään ihmiset oikeisiin paikkoihin intressiensä ja henkilökohtaisten suhteidensa perusteella eli, kuten näyttäisi, pääministeri Yhdysvaltoihin samoin kuin ulkoministeri ja puolustusministeri, Salonius-Pasternak sanoo.

Aiemmin pääministeri Vanhanen on sanonut matkustavansa Yhdysvaltoihin vasta sen jälkeen, kun presidentti Tarja Halonen on vieraillut siellä. Pääministeri pyrkii tapaamaan myös presidentti George W. Bushin.

Matkasuunnitelmaan kuuluu paitsi Washintonin-vierailu myös Kaliforniassa ja Kanadassa käyminen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.