Mainos

Vanhanen nostaisi rikkaiden veroja

Keskustan puheenjohtaja pääministeri Matti Vanhanen olisi valmis kiristämään määräaikaisesti korkeimpien ansio- ja pääomatulojen verotusta talousnousun alettua. Vanhanen sanoi tänään keskustan puoluevaltuuskunnan yhteydessä Pietarsaaressa, että korotuksilla voitaisiin kerätä satoja miljoonia euroja vuodessa.

- Kaikkein korkeimpien ansio- ja pääomatulojen verotusta voidaan kiristää määräaikaisesti esimerkiksi viideksi vuodeksi - ne koettaisiin tämän kriisin sotakorvauksiksi, Vanhanen sanoi.

Veroasteen nostamista merkitsevät korotukset voitaisiin Vanhasen mielestä ottaa käyttöön jo 2011, jos talouskasvu alkaa. Hänen mukaansa hallitus ei väistä vastuutaan verotuksen korottamisessa, jos suhdanteet sen sallivat.

- On käytävä aika perusteellinen keskustelu siitä, mikä on kokonaisveroasteen korottamisen aikajänne ja tahti, ettei sillä häiritä orastavaa kasvua, Vanhanen sanoi.

Vanhanen haluaa aiheesta myös eurooppalaista keskustelua ja oli tyytyväinen sinäkin suhteessa puoluetoverinsa Olli Rehnin valinnasta EU:n talous- ja rahakomissaariksi. Vanhanen odottaa myös valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Martti Hetemäen verotyöryhmältä ensi kevääksi esityksiä, joilla voitaisiin tukea yritysten tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa.

Näpäytys Niinistölle

Vanhanen innosti keskustan puoluevaltuuskuntaa sanomalla, että hän on eri mieltä leikkauksia välttämättömiksi ennakoineen eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön (kok.) kanssa. Hän leimasi Niinistön "unilukkaripuheet" 1990-luvun malliksi ja luetteli sanojensa vakuudeksi silloisen pääministerin Paavo Lipposen (sd.) ja valtiovarainministerinä olleen Niinistön hallituksen leikkauksia.

Vanhanen pitää myös kiinni vaalikauden menokehyksistä, mutta keskustelisi niiden tarpeesta vastaisuudessa. Kehykset ovat hänen mielestään toimineet viime vuosina kohtuullisen hyvin valtion menojen kasvun hillitsemisessä, mutta ovat melko joustamaton ja suorastaan epä-älyllinen väline talouspolitiikan johtamiseen kriisitilanteessa.

- Kesken vaalikautta näitä sääntöjä ei kuitenkaan muuteta. Varsinkin, kun juuri saimme luottoluokittajilta parhaan mahdollisen arvosanan, joka takaa meille satoja miljoonia halvemmat korkokulut kuin olisi, mikäli linjamme johdonmukaisuutta epäiltäisiin. Talouspolitiikan uskottavuus syntyy sanan pitävyydestä, Vanhanen sanoi.

Velanotto välttämätöntä

Vanhasen mielestä velanotto on nyt välttämätöntä eikä velan määrää pidä ylidramatisoida.

- Julkisen talouden kestävyysongelma ei ole välitön ongelma tänään, vaan pidemmällä aikavälillä. Vanhanen markkinoi puolueensa valtuuskunnalle viime tammikuussa tekemäänsä esitystä talouden kolmannesta tiestä ja sen vaatimista noin 20 miljardin euron investoinneista. Hän huomautti Ranskan presidentin Nikolai Sarkozyn esittäneen viime kesänä vastaavaa.

- Ranskan esimerkin mukaisesti yhtenä rahoituskanavana meidän on vakavasti pohdittava uusien sukupolvien Suomen tulevaisuusrahaston rakentamista. Sen voimavarat voitaisiin koota kotimaahan ja ulkomaille tarjottavilla joukkovelkakirjalainoilla mukaan lukien kansan tulevaisuusobligaatiot, pääministeri sanoi.

Vanhasen puhetta kiiteltiin puoluevaltuuskunnassa poikkeuksellisen hyväksi. Mahdollisena vastaehdokkaana ensi kesän puoluekokouksessa pidetty ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) arvioi Vanhasen piristyneen puheenjohtajakisan uhan "sparrauksesta".

(MTV3 - STT)

Katso Eeva Lehtimäen juttu Pietarsaaresta (Seitsemän uutiset 28.11.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.