Mainos

Vanhanen närkästyi Lipposelle

Keskustassa kuohahti, kun Paavo Lipponen asetti eurovaalien todellisiksi vaihtoehdoiksi sosiaalidemokraatit ja kokoomuksen.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen ihmettelee puhemies Paavo Lipposen vaalipuheita. Vanhasen mielestä Lipposen ei pitäisi vähätellä minkään puolueen euroedustajia, jos hän aikoo päästä EU- komission puheenjohtajaksi. Sekä keskustassa että RKP:ssä ärsyynnyttiin, kun Lipponen nimesi SDP:n ja kokoomuksen eurovaalien ainoiksi päävaihtoehdoiksi.

Puhemies ja SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen julisti tiistaina Kolilla, että eurovaalien päävaihtoehdot ovat SDP ja Kokoomus.

Tänään pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen tyrmäsi Lipposen puheet.

- Väite on täysin perusteeton. Vaalien enssijainen tehtävä on valita suomesta 14 hyvää parlamentin jäsentä. Minun silmissäni heidän pitää ensijaisesti edustaa siellä Suomea ja vasta toisella sijalla eurooppalaisia puolueita, Vanhanen sanoi.

Keskustan eurovaalitilaisuudessa puhunut Vanhanen vihjaisi, että EU-johtajaksi pyrkivä Lipponen heikentää puheillaan myös omia mahdollisuuksiaan.

- Hän tietää ja hänen pitää tietää myös se että komission puheenjohtaja tarvitsee laajan tuen kaikilta ryhmiltä.

Vanhanen sanoi itse kannattavansa Lipposta komission johtoon. Samalla hän kuitenkin muistutti, että EU:ssa peräti kuusi pääministeriä ja sekä EU-komission että europarlamentin nykyiset nokkamiehet edustavat Lipposen väheksymiä keskustaliberaaleja.

- Toivoisin myös ettei haettaisi sellaisia asetelmia, jossa hankittaisiin varta vasten vastustajia komission puheenjohtajavaaliin.

Terveisiä lähti myös SDP:n puoluesihteerille, joka on vihjaissut demareiden olevan kiinnostuneita myös mahdollisesta rivikomissaarin tehtävästä.

- SDP:n ei pitäisi näin lähellä huippukokousta luopua puheenjohtajaehdokkuudestaan ja antaa sitä kuvaa että peli on menetetty. Siitähän tämä puoluesihteerin puheenvuoro antoi viestin.

Vanhasen oma viesti oli selvä. Komissaaripeli ja eurovaalit ovat eri asioita, eikä niitä pidä sotkea keskenään. Ja puolueitakin on useampia kuin kaksi.

SDP:n vaalityöhön Lipposen puheet sattavat antaa uutta vauhtia, mutta aivan uutta puhtia tuli samalla myös keskustan ja RKP:n kampanjointiin. Hallituskumppaneiden vähättely oli Lipposelta virhe, jota yhä kiihkeämmäksi käyvässä EU-vaalitaistelussa nyt käytetään hyväksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 27.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.