Mainos

Vanhanen: Hallitus ei saa olla väärällä tavalla hallitseva

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan iltakouluun pitäisi rohjeta tuoda uusiakin ideoita.

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä hallituksella pitää olla henkinen valmius ottaa käsittelyyn ja toteuttaa muitakin kuin hallitusohjelmassa olevia uudistuksia. Hallitusohjelma ei saa hänen näkemyksensä mukaan olla väärällä tavalla hallitseva.

Hallitus käsitteli tänään ensimmäisessä iltakoulussaan hallitustyön painopistealueita. Vanhasen mukaan kaikki hallitusryhmät olivat yksimielisiä siitä, että valmiudet pitää olla kaikkeen. Vanhanen itse asiassa rohkaisi ministereitä tuomaan iltakoulukäsittelyynkin uusia ideoita.

Edellisessä hallituksessa kuntauudistus oli suuri hanke, joka ei ollut hallitusohjelmassa. Vanhasen mielestä monet pienemmätkin kysymykset voidaan ottaa esille.

Pääministeri toivoo, että nykyhallituksesta tulisi mahdollisimman keskusteleva. Viimeviikkoiset kehys- ja lisäbudjettiriihet sekä keskiviikkoinen iltakoulu olivat hänen mielestään tämän tavoitteen kannalta hyvin rohkaisevia.

Vanhanen pyrkii myös pitämään iltakoulut tiiviinä.

- Puhumme ja syömme samaan aikaan eli emme käytä koko pitkää iltaa, hän luonnehti iltakoulun jälkeen.

Ilmapiirikin on hänen mielestään tuttavallisempi iltakoulussa kuin virallisissa istunnoissa.

Iltakoulumenettely on ollut käytössä jo vuosikymmeniä. Tarkoituksena on joko vain keskustella tai sopia puolivirallisesti meneillään olevista hallituksen hankkeista kuten lainsäädäntöuudistuksista. Virallinen päätöksentekoelin iltakoulu ei ole. Iltakoulun muodot ja tavat ovat muotoutuneet kunkin hallituksen mukaisiksi.

Hallitusohjelman seuraamisessa hallitus siirtyy entistä enemmän yksityiskohtaisesta tarkastelusta yleisluonteisempaan käsittelyyn. Hallitusohjelman toteutumisen rinnalla pitäisi Vanhasen mielestä katsoa myös eri toimien yhteisvaikutusta.

Hallitus aikoo työskentelyssään keskittyä viiteen painopistealueeseen. Ensimmäinen liittyy talouden, työllisyyden ja yrittäjyyden kehittämisen kokonaisuuteen. Toinen alue on se, miten pystytään vastaamaan ikääntymisen vaikutuksiin yhteiskunnassa. Kolmas liittyy Vanhasen mukaan energia- ja ilmastostrategiaan ja sen haasteisiin.

Neljäntenä aihepiirinä on yhteiskunnan sisäinen tilanne: miten pystytään vähentämään syrjäytyneisyyttä ja köyhyyttä. Viimeisenä keskeisenä painopistealueena on maan kansainvälisen aseman kehittäminen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.