Vanhan kartanon katto remontoitiin "asuinkelvottomaksi" – nerokas ratkaisu pelasti lepakoiden kodit

Englannissa sijaitsevan kartanon kunnostuksen huomattiin haittaavan paikallisten lepakkojen elämää. Rakentajat keksivät tavan remontoida vanha rakennus myös karvaiset asukkaat huomioon ottaen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kun vuonna 1482 valmistunutta Oxburgh Hall -kartanon kattoa ryhdyttiin kunnostamaan, tilat omistava ympäristönsuojelujärjestö National Trust törmäsi kinkkiseen ongelmaan.

Vanhaa rakennusta oli viimeksi remontoitu laajasti 1800-luvun puolivälissä. Vuosikymmenten aikana kattorakenteet olivat päässeet vaurioitumaan pahasti, mutta niissä majaili silti lukuisia lepakkoja.

Uuden remontin yhteydessä kattotiiliksi valittiin historiallisen kartanon henkeä kunnioittavat laatat. Valitettavasti asukkaat eivät riemastuneet muutoksesta: lepakot kun liukuivat uuden katon päällä niin, etteivät ne päässeet aiemmin käyttämistään aukoista sisälle lepopaikkaansa.

National Trust päätti, ettei tämä käy päinsä.

Lepakot huomioon ottava katto

Jotta lepakot pystyisivät tarttumaan kattoon paremmin kynsillään, asiantuntijoiden piti kehittää laattoihin liukumaton päällyste. Sisääntuloaukkojen lähellä olevat laatat keksittiin päällystää maalilla, johon oli sekoitettu erikokoisia hiekanjyviä.

National Trustin Twitterissä jakamalla videolla näkyy, kuinka yksi lepakko pääsee ketterästi kiipeämään rakeista pintaa pitkin. Vastaavanlainen ratkaisu auttaa kartanon kattorakenteissa asuvia lajikumppaneita löytämään tien uuteen kotiinsa.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Näin autat lepakoita

Lepakot ovat ainoita lentäviä nisäkkäitä. Niiden määrä maailmassa on vähentynyt elinolojen muuttumisen myötä, kertoo Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus verkkosivuillaan. Kaikki Suomessa luonnonvaraisesti tavattavat lepakkolajit ovat rauhoitettuja. 

Lepakot esitetään mytologiassa vampyyrimaisina verenimijöinä, mutta todellisuudessa suurin osa lepakoista käyttää ravintonaan hyönteisiä tai hedelmiä ja mettä. Lepakot ovat hyödyllisiä myös ihmisille, sillä ne pölyttävät ravintokasveja ja syövät tuhohyönteisiä.

Suomen lepakot viihtyvät erityisesti metsäisillä ja luonnonmukaisilla alueilla, mutta myös kivikaupungeissa. Lepakkojen asuntopulaa voi helpottaa ripustamalla puunrunkoon tai talon seinälle lepakonpöntön sekä antamalla lähistöllä majaileville lepakoille rauhaa.

Metsänomistaja voi auttaa lepakoita ja monia muitakin lajeja välttämällä suurten hakkuuaukioiden tekemistä metsään.

Ulla opetti Leo-lokin steppaamaan mökillään. Katso videolta, miten hurmaavasti mökkilokki läpsyttelee räpylöitään.

Kun Ulla sanoo"tee temppu", Leo-lokki ryhtyy steppaamaan 0:40

Lähteet: BBC, Luomus

Lue myös:

    Uusimmat