Mainos

Vanha eduskunta kokoontuu viimeisen kerran

Nykyinen eduskunta on koolla viimeisen kerran huomenna viettämässä vaalikauden päättäjäisiä. Juhlallisuuksiin kuuluvat puoliltapäivin pidettävä jumalanpalvelus ja sitä seuraava eduskunnan istunto, jossa puhuvat presidentti Martti Ahtisaari ja puhemies Riitta Uosukainen (kok).

Uosukainen pitää lisäksi edustajatovereilleen puheen, johon ensimmäinen varapuhemies Mikko Pesälä (kesk.) vastaa. Perinteitä ylläpitävät myös isänmaalle kohotettava kolminkertainen eläköön-huuto ja valtiosaliin katettava kahvipöytä. Ensi sunnuntain vaaleissa valittavan uuden eduskunnan jäsenten valtakirjat tarkastetaan maanantaina 29. maaliskuuta. Seuraavana päivänä eduskunta aloittaa järjestäytymisen valitsemalla puhemiehet.

Ahvenanmaalla vaalit eivät kiinnosta

Ahvenanmaalla odotetaan jälleen alhaista äänestysprosenttia sunnuntain eduskuntavaaleissa. Osasyy alhaiseen äänestysprosenttiin on se, että viidesosa äänestäjistä asuu ulkomailla - mutta kiinnostusta vähentää myös se, että tulos on melko varmasti ennalta selvä.

Liberaaleja edustava Gunnar Jansson on ehdolla viidettä kertaa, ja hänet todennäköisesti valitaan. Tosin hänellä on tällä kertaa entistä vahvempi haastaja; keskustalainen maakuntapäivien puhemies Ragnar Erlandsson. Jansson on yleensä kerännyt 50-60 prosenttia annetuista äänistä. Hän kerää tukea yli puoluerajojen.

Erlandssonilla on tukenaan kolmen puolueen vaaliliitto, mikä jossain määrin parantaa hänen mahdollisuuksiaan. Kun Ahvenanmaa kuului Turun eteläiseen vaalipiiriin oli äänestysvilkkaus aivan toista luokkaa. Muutamaan otteeseen ahvenanmaalaisilla oli kaksikin kansanedustajaa. Osanotto romahti, kun Ahvenanmaa vuonna 1948 sai oman vaalipiirinsä. Äänestysprosenttiin ei lasketa mukaan ulkomailla asuvia 5500 ahvenanmaalaisia, jolloin lukema noussee reiluun 50 prosenttiin. Ilman tätä korjausta se jäisi 40 prosentin tienoille.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.