Van Rompuysta tulossa EU-presidentti, Ashtonista ulkoministeri

Belgian pääministeri Herman Van Rompuy ja EU:n brittiläinen kauppakomissaari Catherine Ashton ovat kuumia nimiä, kun EU-maat keskustelevat unionin presidentistä ja ulkoministeristä päättävässä nimityshuippukokouksessa Brysselissä.

Puheenjohtajamaa Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt on ehdottanut Van Rompuyta presidentiksi ja Ashtonia ulkoministeriksi EU-maiden johtajien päivälliskokouksen alkajaisiksi.

Ruotsin ehdotuksen läpimeno näyttää yhä todennäköisemmältä, sillä suurimpien EU-maiden kerrotaan olevan yksimielisiä Van Rompuyn ja Ashtonin valinnasta. Diplomaattilähteiden mukaan Ruotsin ehdotus on menossa läpi.

Reinfeldtin ehdotus pohjautui tiiviisiin puhelinneuvotteluihin, joita hän on käynyt 26 muun EU-maan johtajan kanssa viime viikkoina.

Reinfeldtin ehdotukseen vaikutti osaltaan sekin, että hieman ennen kokouksen alkua Euroopan sosialistipuolueiden ryhmä kertoi esittävänsä Ashtonia ulkoministeriksi.

Muun muassa Britannian pääministerin Gordon Brownin ja Espanjan pääministerin Jose Luis Rodriguezin kerrotaan kannattavan Ashtonia. Samalla Brownin kerrotaan luopuneen edeltäjänsä Tony Blairin ajamisesta EU:n presidentin paikalle.

- Kun kävi selväksi, että muilla jäsenmailla on vaihtelevia näkemyksiä (Blairista), pääministeri päätti ehdottaa Catherine Ashtonia korkean edustajan paikalle, Brownin tiedottaja sanoi Brysselissä.

Paronitar yllätti

Van Rompuyn nimi on keikkunut ennakkospekulaatioiden kärkipaikoilla jo viikkojen ajan, mutta Ashtonin nimeä pidetään Brysselissä pienenä yllätyksenä.

Ashtonilla ei ole EU:n ulkopoliittiselta edustajalta toivottua ulkoministerikokemusta, ja hänen komissaarikautensakin on kestänyt vain hieman yli vuoden ajan. Hän nousi komissioon viime vuoden syksyllä, kun Peter Mandelson siirtyi komissiosta Britannian hallituksen kauppaministeriksi.

Ashtonilla ei ole kokemusta muistakaan ministerintehtävistä, vaan hän siirtyi komissaariksi suoraan Britannian parlamentista.

Ashtonin ehdottaminen heijastelee sitä, että EU:lla on ollut suuri tarve löytää nainen yhteen neljästä johtovirastaan.

EU-komission puheenjohtajan ja europarlamentin puhemiehen paikat on jo aiemmin täytetty miehillä - Jose Manuel Barrosolla ja Jerzy Buzekilla - joten unionin katsottiin tarvitsevan johtoonsa myös yhden naisen, jos se haluaa uskottavasti puhua maailmalla sukupuolten tasa-arvon puolesta.

Ashton kuuluu Britannian työväenpuolueeseen, mutta kantaa samalla paronittaren arvonimeä.

Suomalaisten saumat menivät

EU:n uudet johtovirat syntyvät, kun unionin päätöksentekoa uudistava Lissabonin sopimus tulee joulukuun alussa voimaan.

Nimitysneuvotteluihin päästiin etenemään viimein kuluvan kuun alussa, kun Tshekin presidentti Vaclav Klaus allekirjoitti sopimuksen pitkän venkoilun jälkeen.

Suomen hallitus ajoi ulkoministerin paikalle laajentumiskomissaari Olli Rehniä, mutta hänen mahdollisuutensa kokivat kovan kolauksen, kun sosialistien ryhmä lokakuun lopussa ilmoitti haluavansa ulkoministerin salkun.

Myös Paavo Lipposen nimi oli alkusyksystä taajaan esillä keskusteltaessa EU:n presidentin nimestä, mutta ulkoministerikokemuksen puuttuessa hänen ei katsottu sopivan ulkoministeriksi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat