Mainos

Valvira: Usea hoitaja on varastanut lääkkeitä

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on huolissaan sairaanhoitajien ja lähihoitajien lääkkeiden väärinkäytöstä.

Valviran ryhmäpäällikön Markus Henriksson mukaan hoitohenkilökuntaan kohdistuneet työnantajien tekemät ilmoitukset ovat kasvaneet hurjasti viimeisen viiden vuoden aikana.

– Hoitajia koskevat ilmoitukset liittyvät enimmäkseen epäiltyyn lääkeriippuvuuteen ja lääkkeiden varastamiseen, Henriksson kertoo MTV3 Uutisille.

Sairaanhoitajista ja lähihoitajista tehtiin Valviraan ilmoituksia vuonna 2006 parisenkymmentä, mutta viime vuonna määrä oli kasvanut jo yli 220 kappaleeseen.

Taustalla ovat myrkkyhoitaja- ja insuliinimurhaajatapaukset, jotka ovat nostaneet sairaaloiden, terveyskeskusten ja myös sosiaalihuollon hoivayksiköiden ilmoitusherkkyyttä työntekijöistään.

– Se on tietenkin hyvä asia, että näistä asioista ilmoitetaan meille, kun työpaikan omat puuttumistoimet eivät riitä. Se on kuitenkin huolestuttavaa, että lääkkeiden väärinkäytöstapauksia ilmenee. Jouduimme rajoittamaan tai poistamaan kokonaan hoitajien ammattioikeuksia yhteensä 79 henkilöltä viime vuonna, kun viisi vuotta sitten näitä henkilöitä oli muutama, Henriksson toteaa.

Hän tähdentää, että lääkkeiden väärinkäyttö terveydenhuollon ammattihenkilöllä on aina potilasturvallisuusriski.

– On ollut yksittäistapauksia, jossa morfiinin tilalle on laitettu vettä, kun morfiinia olisi pitänyt laittaa potilaaseen. Onneksi tilanteet on kuitenkin havaittu henkilökunnan valppaudelle ja vahinkoja ei ole syntynyt. Onneksi päihdeongelmat koskevat vain hyvin pientä osaa maamme sadoistatuhansista hoitajista, Henriksson kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.