Mainos

Valvira: Osa lääkäreistä määrännyt ylisuuria lääkeannoksia itselleen

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on huolissaan lääkäreiden päihteiden käytöstä.

Valviran ryhmäpäällikkö Markus Henriksson pitää erityisen huolestuttavana sitä, että Suomessa on jo työuransa alussa olevia lääkäreitä, joilla on lääkeriippuvuus.

– Usein on käynyt ilmi, että lääkäri on määrännyt myös joko itselleen tai omaisilleen liian suuren määrän lääkkeitä, Henriksson kertoo MTV3 Uutisille.

– Mitä nuorempana lääkeriippuvuus alkaa, sitä enemmän se pilaa omaa ja muiden elämää. Lääkeriippuvaisten lääkäreiden määrä on kuitenkin lääkäreiden kokonaismäärään nähden pieni. Puhutaan yksittäistapauksista, Henriksson toteaa.

Valvira joutuu rajoittamaan vuosittain noin 15 lääkärin oikeuksia lääkkeiden epäasianmukaisten määräämisten takia.

Valvira selvittää vuosittain noin 25 lääkärin toimet lääkkeidenmääräämisessä, kun esimerkiksi apteekit ovat ilmoittaneet lääkäreiden epäilyttävistä resepteistä.

Myös vakavia ammattitaitopuutteita

Henrikssonin mukaan on erityisen tärkeää, että nuorten lääkäreiden päihderiippuvuuteen puututaan mahdollisimman hyvissä ajoin. Seuranta on kuitenkin ajoittain vaikeaa.

– Usea nuori lääkäri työskentelee vuokratyön kautta, eli niin sanotusti keikkalääkärinä. Silloin työpaikka vaihtuu koko ajan, jolloin yhden lääkärin toimien ja voinnin esimiesseuranta voi olla hankalaa, Henriksson kertoo.

Lääkäri-lehti kertoi viime viikolla, että Valvira on rajoittanut tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä oikeuksia jo 28 lääkäriltä. Syynä ovat olleet muun muassa lääkkeiden epäasiainmukainen määrääminen, lääkäreiden päihdeongelmat ja vaikeat mielenterveyden häiriöt sekä yksittäistapauksissa vakavat ammattitaitopuutteet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.