Mainos

Valtiovarainministeriö varoittaa heikentyneistä talousnäkymistä

Valtiovarainministeriö on alentanut Suomen kokonaistuotannon kasvuarviota tänä vuonna 1,6 prosentista 1,3 prosenttiin. Myös ensi vuoden kasvuarviota on pudotettu 2,8 prosenttiin.

Valtiovarainministeriö alensi tänään Suomen kokonaistuotannon tämän ja ensi vuoden kasvuarvioita heikentyneiden talousnäkymien vuoksi.

Suomen kokonaistuotannon tämän vuoden kasvuarviota on alennettu loppukevään 1,6 prosentista 1,3 prosenttiin ja ensi vuoden kasvuarviota 3,3 prosentista 2,8 prosenttiin. Ennusteen korjaus johtuu arvioitua hitaammasta viennin kasvusta.

Kotimainen kysyntä ja työllisyys ovat kuitenkin kehittymässä lähes aiemmin arvioidun mukaisesti. Työttömyyden arvioidaan pysyvän tänä ja ensi vuonna 9,5 prosentissa ja inflaatio on jäämässä molempina vuosina alle kahteen prosenttiin. Erityisen tärkeää on valtiovarainministeriön mukaan nyt julkisen talouden vakaus ja pitkän ajan kestävyys.

Luottamuksen kannalta avainasemassa ovat myös maltilliset palkkaratkaisut ja työllisyyttä parantavat rakenteelliset toimet.

Epävarmuus lisääntynyt

Talousnäkymät ovat heikentyneet keväällä laaditun arvion jälkeen. Kansainvälisen talouden kestävään elpymiseen liittyvä epävarmuus on kesän aikana lisääntynyt. Yhdysvaltojen talouskehitykseen liittyvät riskit ovat kasvaneet. Euroalueella yritysten suhdanneodotukset ovat heikentyneet kesän aikana. Epävarmuutta ja heikentyneitä odotuksia heijastavat myös viimeaikainen osakekurssien heilahtelu ja lasku.

Kansainvälisen talouden heikko kehitys ja epävarmuus ovat vaikuttaneet toistaiseksi varsin vähän kotimaiseen kysyntään Suomessa. Kotimaisen kysynnän vakaata kasvua tukevat jatkossa vahvistunut valuuttakurssi, alentuneet hintapaineet ja vakaat korkonäkymät. Kansainvälisiin talousnäkymiin liittyvät epävarmuudet korostavat luottamuksen säilyttämistä ja rakentamista, sanoo ministeriö.

Niinistö esittelee budjettikehyksen huomenna

Valtiovarainministeriö aloitti tänään valtion ensi vuoden talousarvion käsittelyn tarkastelemalla talouden tilaa ja näkymiä. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö esittelee budjetin päälinjat neuvottelujen jälkeen huomenna.

Vaalikauden viimeisen budjetin laadinnassa mielenkiinto kohdistuu varsinkin veroratkaisuihin ja siihen, miten budjetissa tuetaan työllisyyttä. Veronkevennyksiin on paineita, ja Niinistö on todennut olevansa valmis alentamaan edelleen tuloverotusta.

Kevään kehysneuvotteluissa sovittiin budjetin menokehykseksi 35,6 miljardia euroa. Ensi vuoden budjetin arvioitiin tuolloin jäävän runsaan puolen miljardin euron verran alijäämäiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.