Mainos

Valtiosihteerin toilailu Reinfeldtille kova takaisku

Eroon johtanut kohu sai alkunsa, kun Aftonbladet-lehden kuvaaja oli onnistunut näpsäisemään kuvan, jossa valtiosihteeri Ulrica Schenström pussaili TV4:n poliittista toimittajaa tukholmalaisessa ravintolassa.

Iloinen hiprakka ja kapakkapussailu johtivat valtiosihteerin eroon Ruotsissa. Pääministeri Fredrik Reinfeldtille valtiosihteeri Ulrica Schenströmin ero on pahin takaisku tähän mennessä. Schenström oli Reinfeldtin tärkein avustaja.

Pääministerin valtiosihteerinä Schenström, 35, on johtanut hallituskanslian ja kaikkien valtiosihteerien toimintaa ja lujalla otteella myös pääministerin lehdistösuhteita. Aiemmin hän toimi kokoomuksen lehdistöpäällikkönä. Schenströmiä on kuvattu niin tärkeäksi avustajaksi, että häntä on kutsuttu jopa Reinfeldtin varaäidiksi.

Viime yönä valtiosihteerin eroilmoitukseen johtanut kohu sai alkunsa viikko sitten. Aftonbladet-lehden kuvaaja oli onnistunut näpsäisemään kuvan, jossa valtiosihteeri Schenström pussaili TV4:n poliittista toimittajaa Anders Philbladia tukholmalaisessa ravintolassa.

Aluksi nousi haloo siitä, voiko poliittinen toimittaja olla uskottava, jos hän on näin läheisissä väleissä vallanpitäjien kanssa. Sitten valokeila kääntyi Schenströmiin.

Iloisessa hiprakassa kriisipäivystäjänä

Pääministeri Reinfeldt puolusti valtiosihteeriään ja myönsi, että tämä oli nauttinut alkoholia, muttei niin paljon, ettei olisi pystynyt hoitamaan tehtäviään. Kysymyksiin, oliko valtiosihteeri kriisipäivystäjänä, kun hän kuherteli ravintolassa, Reinfeldt kieltäytyi pitkään vastaamasta. Myös Schenström vaikeni, mutta toimittaja Philblad kertoi lopulta, että Schenström oli ollut iloisessa hiprakassa. Kapakkalasku paljasti, että pöydässä oli juotu kaksi pulloa viiniä.

Myös sosiaalidemokraatit heräsivät, ja puoluejohtaja Mona Sahlinia myöten he tivasivat, oliko valtiosihteeri Schenström ollut hallituksen kriisipäivystäjä kyseisenä iltana. Vähän samaa tiukattiin Göran Perssonilta ja hänen valtiosihteeriltään Lars Danielssonilta vuosia tsunami-katastrofin jälkeen. Lopulta Danielssonin oli pakko erota.

Schenström heitti pyyhkeen kehään viime yönä, ja Reinfeldt selitteli eroa päivällä. Valtiopäivien kyselytunnilla hän myönsi, että Schenström oli ollut päivystäjänä kyseisenä iltana. Asian oikea tola selvisi pääministerille vasta eilen, minkä jälkeen hän kävi tiukan keskustelun Schenströmin kanssa.

- Se oli yksi rankimmista hetkistäni poliitikkona, hän sanoi uutistoimisto TT:n mukaan. - Tämä on tragedia sekä valtiosihteerille että minulle.

Loppuun asti Reinfeldt kuitenkin puolusti läheistä avustajaansa. Kenellekään ei tapahtunut mitään vahinkoa kyseisenä iltana, Schenström on äärimmäisen pätevä henkilö ja hän toi "väriä" pääministerin eloon.

Lyhyesti sanoen Ruotsin porvari- ja demarihallitusten välinen ottelu on nyt 1-1. Kummatkin ovat menettäneet tärkeimmän valtiosihteerinsä, kun vastapuoli on lehdistön tukemana kyseenalaistanut, onko kuningaskunnan kansallinen kriisivastuu ollut joka hetki tukevissa käsissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.