Mainos

Valtion soravaroista kiistaa

Valtion omistuksessa olevien soravarojen tulevasta jaosta on noussut kiista Tielaitoksen, yksityisten maarakentajien sekä liikenne- ja viestintäministeriön välille. Vuoden alussa toimintansa aloittava uusi Tieliikelaitos on yrittäjien mielestä saamassa soravarat omistukseensapilkkahinnalla.

Yksityiset maarakentajat pelkäävät, että uusi Tieliikelaitos ajaa monta yrittäjää konkurssiin.
Syynä olisivat markkinahäiriöt ja urakkakilpailun vääristyminen, kun Tieliikelaitos on yksityisten mielestä saamassa omistukseensa liian halvalla valtion tärkeimmät sora-alueet.

- Jos tähän hintaan esimerkiksi minulle joku yksityinen antaisi sora-alueita niin varmasti minä joutuisin lahjaveron maksamaan, sanoo työpäällikkö Heikki Mononen Savon Kuljetus Oy:stä.

Valtion montuissa on kiviainesta kymmeniä miljoonia kuutiometrejä. Tielaitos on laskenut niiden arvoksi 70 miljoonaa ja yksityiset reilusti yli 200 miljoonaa markkaa. Liikenne- ja viestintäministeriö on alustavasti puolittanut riidan. Yksityiset pitävät hintaa yhä olemattomana ja ovat käärmeissään myös siitä, että kilpailija on saamassa kaikkein arvokkaimmat soravarat.

Tärkeimpien kohteiden jakamisesta neuvotellaan huomenna ministeriössä uudelleen. Ministeriö ei ole perääntymässä.

-Hintä on meidän mielestämme markkinahinta niin senkään takia ei aiheutuisi markkinahäiriöitä, sanoo yli-insinööri Mikko Ojajärvi liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Luottamuspula yksityisten ja Tielaitoksen välillä on kasvanut viime aikoina muutenkin. Ongelmana on ollut Tielaitoksen kaksoisrooli sekä urakoiden tilaajana että tarjoajana. Sama epäilys koskee aloittavaa Tieliikelaitosta.

Puheenjohtaja Toivo Hytönen Kuopion Kuorma-autoilijat ry:stä toteaa: - Samat miehethän siellä tätä hommaa hoitavat, että onko siinä sitten se ettei sitä sisäpiirin tietoa siirry siitä urakoista ja niin edespäin sitten sille tuotannolle.

Kilpailuneuvosto löysi tähän liittyvää alihinnoittelua pari kuukautta sitten Porvoon moottoritien urakkakilpailusta.
(Keimo Lehtiniemi / MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.