Mainos

Valtion pörssitulot romahtivat

Valtion pörssiomistuksia hoitavan Solidiumin sijoitustuotot painuivat lähes 20 prosenttia miinukselle viime vuonna. Solidiumin osavuosikatsauksen mukaan erityisesti suhdanneherkän raskaan teollisuuden osakkeet kärsivät osakekurssien kesällä alkaneesta jyrkästä pudotuksesta.

Kurssien lasku vaihtui viimeisellä neljänneksellä nousuun, joka on jatkunut alkuvuonna.

Toimitusjohtaja Kari Järvisen mukaan "aivan karmean" kurssikehityksen valopilkkuna voi pitää sitä, että Solidiumin sijoitukset menestyivät kuitenkin pörssin vertailuindeksiä paremmin.

Yhtiö hyötyi informaatio- ja kommunikaatioalan suuresta painosta salkussaan.

Solidiumin sijoitusten substanssiarvo oli joulukuun lopussa 6,7 miljardia euroa eli vajaat 1,7 miljardia vähemmän kuin kesäkuun tilinpäätöksessä. Lasku johtui osakekursseista ja valtiolle maksetusta 660 miljoonan euron osingosta.

Valtiolla pörssiyhtiöissä 16 mrd.

Valtion koko pörssisalkun arvo nousi tänään 16,1 miljardiin euroon. Siitä Solidiumin salkussa olevien yhtiöiden osuus oli 7,4 miljardia euroa. Viime vuoden lopusta salkku on lihonut selvästi.

Solidium ei omista strategisiksi sijoituksiksi katsottuja valtion pörssiyhtiöitä Fortumia, Finnairia ja Neste Oilia, joiden omistuksen arvo oli tänään 8,7 miljardia euroa. Niitä hoitaa valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikkö.

Solidiumilla oli viime vuoden lopussa omistuksia 11 suomalaisessa yhtiössä. Salkusta suurin osuus eli 44 prosenttia oli Telia Soneraa. Sammon osuus oli 21 prosenttia ja Metson ja Rautaruukin kummankin 7 prosenttia.

- Solidiumin toiminnan aikana salkkuun on lisätty 4 yhtiötä ja luovuttu yhdestä. Syksyllä hankittiin lisää Metson ja Talvivaaran osakkeita, kertoi Järvinen.

Sijoituksia tehdään jatkossakin harkiten, koska Solidium on omistajayhtiö. Sillä on Järvisen mukaan kuitenkin riittävät voimavarat tehdä tarpeen vaatiessa sijoituksia, kun esiin nousee kiinnostavia mahdollisuuksia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.