Mainos

Valtion hajasijoituksille alustavat kohteet

Valtio kaavailee sijoittavansa 8000 työpaikkaa maakuntiin ensi vuoden alusta alkaen. Esityksen mukaan maakuntiin on tarkoitus luoda osaamiskeskuksia.

Suunnitelmat valtionhallinnon hajasijoituksesta tai alueellistamisesta tuovat lähitulevaisuudessa kymmenilletuhansille valtion työntekijöille ja virkamiehille sydämentykytystä. Valtio kaavailee jopa 8000 työpaikan siirtämistä Helsingin seudulta maakuntiin.

MTV:n uutisten tietoonsa saaman virkamiessuunnitelman mukaan hajasijoitusoperaatio alkaisi heti ensi vuoden alusta.

Suunnitelma on ollut hallituksessa alustavasti esillä tällä viikolla. Se on tarkoitus julkistaa ensi viikolla.

Työryhmän tarkastelussa on ollut parikymmentä valtion keskushallinnon virastoa. Paikkoja uusille toiminnoille on katsottu kaikkiaan 28 maakuntakaupungista.

Kaavailuissa on ollut siirtää valtion toimintoja 11 vuoden aikana maakuntiin siten, että virkoja ja työpaikkoja siirtyisi pikkuhiljaa noin 8000 Helsingin seudulta maakuntiin.

Valtion työntekijöiden siirrot olisivat vapaahtoisia. Käytännössä siirto koskisi usien virkoja, joista haltija jää eläkkeelle. Tämän jälkeen uusi virka perustettaisiin maakuntaan.

Kysymyksessä on vasta esitys, mitään päätöksiä ei ole hajasijoituksesta tehty. Sisäministeri Kari Rajamäki totesi jo viime vuoden puolella, että hallitus kaavailee tuhansien valtion työpaikkojen siirtämistä pääkaupunkiseudulta maakuntiin.

Suunnitelman mukaan ministeriöillä on kesäkuun loppuun asti aikaa selvitellä eri laitosten siirtojen järjestämistä. Siirtojen kaavaillaan alkavan jo ensi vuoden alussa.

Tähän mennessä valtion työpaikkoja on monista suunnitelmista huolimatta onnistuttu siirtämään Helsingistä pois aika vähän. Viime vuosien aikana valtio on hajasijoittanut työpaikkojaan noin 400.

Työpaikkoja on siirtymässä pääkaupunkiseudulta kahteenkymmeneenkahdeksaan kaupunkiin. Tarkoitus on hyödyntää alueiden nykyisiä vahvuuksia.

Esimerkiksi Kuhmosta tulee musiikin ja raja-alueiden tehtävien keskus. Kuopioon sijoitetaan sosiaali- ja terveysalan työpaikkoja. Lappeenrannasta kaavaillaan tekniikan ja logistiikan keskusta ja Turusta merellisten toimintojen keskusta. Rikosseuraamusvirasto on siirtymässä Helsingistä Vaasaan.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.01.2004)

SDP tyrmää esitetyt hajasijoitussuunnitelmat. Demareita hallinnon kehittämisen ministerityöryhmässä edustava oikeusministeri Johannes Koskinen luonnehtii suunnitelmaa räiskimällä tehdyksi.
(Kymmenen uutiset 14.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.