Mainos

Valtio rokottaa viinalle persoa ja autoilevaa omakotiasujaa

Polttoaine- ja sähköveroa ollaan nostamassa "kulutuskäyttäytymisen ohjaamiseksi". Myös alkoholiveroa kiristetään.

Politiikan vuodenkierrossa siirrytään jo yksi pykälä kohti syksyä, kun valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) tuo ylihuomenna päivänvaloon esityksensä valtion ensi vuoden talousarvioksi.

Kataisen ensimmäisessä budjetissa aloitetaan hallitusohjelmassa ja kehyspäätöksessä sovittujen uudistusten toimeenpano. Mitään hilpeitä jakotalkoita ei ole kuitenkaan luvassa, vaikka valtiontalous on varsin potrassa kunnossa.

Valtiovarainministeriön logiikka toimii pikemminkin niin, että hyvinä aikoina kukkaronnyöriä vain kiristetään huonompiin aikoihin varautumiseksi. Totuttuun tapaan liioilla rahoilla lyhennetään valtion velkaa.

Öljyllä tai sähköllä kotiaan lämmittävälle autoilijalle on budjetissa luvassa lähinnä jobinpostia - eritoten jos vielä alkoholituotteetkin sattuvat maistumaan. Polttoaine- ja sähköveroa ollaan nostamassa ainakin hieman "kulutuskäyttäytymisen ohjaamiseksi". Myös viinaveroa kiristetään.

Esimerkiksi tuloveroon on tulossa suhdannesyistä pelkkä inflaatiotarkistus. Myös meneillään olevan työmarkkinakierroksen kalleus arveluttaa päättäjiä.

Kevään kehysriihessä sovittiin jo myös parin ison liikennehankkeen viivyttämisestä rakennusalan ylikuumenemisriskiin vedoten.

Katainen on myös vahvistanut, että eläkeläisten verotusta oikaistaan ensi vuoden alussa niin, että vuodessa 13 000-31 000 euroa eläkettä saavien verotus laskee palkansaajien tasolle. Remontti maksaa 200 miljoonaa euroa.

Viinavero pulmana

Alkoholiveron kiristystarpeesta ollaan puolueissa yhtä mieltä, mutta itse toteuttamistavasta lienee useampaakin näkemystä.

Hallitusohjelmaan kirjattiin vain, että veroa olisi kiristettävä noin 30 miljoonan euron edestä. Tämä tarkoittaisi joidenkin laskelmien mukaan noin viiden prosentin korotusta tasaisesti eri juomaryhmiin jaettuna ja noin viittätoista prosenttia pelkkiin väkeviin suunnattuna. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on pitänyt tällaista korotusta riittämättömänä.

Naisvaltaisten alojen palkkakysymykseen Katainen tuskin tuo vielä juuri mitään valoa. Valtion kortit pidetään yhä pimennossa, jotta työmarkkinajärjestöjen välisiä neuvotteluja ei sotketa.

Katainen on myös ehtinyt torjumaan keskustasta esitetyt vaatimukset siitä, että ruuan alv-alennuksesta tehtäisiin jo nyt tulevia vuosia koskeva poliittinen päätös. Linjana on se, että veronkiristykset ajoitetaan vaalikauden alkupuolelle ja helpotukset peräpäähän.

Esitys tarkkaan syyniin

Kuvioon kuuluu, että nyt vasemmistovetoinen oppositio tulee kampaamaan uuden hallituksen budjettiesityksen pilkkuja ja muitakin välimerkkejä myöten. Esimakua saatiin keväällä, kun hallitusta hiillostettiin päivähoidon nollamaksuluokan poistoaikeista.

Valtiovarainministeri julkistaa ehdotuksensa päälinjat ylihuomenna iltapäivällä Kirkkonummella huomenna alkavan valtiovarainministeriön sisäisen budjettiriihen jälkeen. Koko esitys julkaistaan netissä perjantaina.

Parin viikon päästä budjettierimielisyyksiä sovitellaan valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden kesken. Koko hallituksen perinteinen Säätytalon budjettiriihi pidetään vasta elokuun lopulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.