Mainos

Valtio ei kaavaile Kemiran omistuksen vähentämistä

Kauppa- ja teollisuusministeriön vt. kansliapäällikkö Markku Mäkinen toisti tänään, että valtiolla ei ole aikeita vähentää omistusosuuttaan Kemirasta ainakaan pariin vuoteen. Eduskunta on myöntänyt hallitukselle valtuudet vähentää valtion omistusosuus yhtiössä 33 prosenttiin vapusta alkaen. Tätä nykyä valtio omistaa Kemirasta runsaat 54 prosenttia.

Kemiran pääjohtaja Heimo Karinen esitti eilen pelkonsa yhtiön ajautumisesta suurten kansainvälisten kemianyritysten haltuun, kun valtio vähentää omistustaan yhtiössä. Karisen näkemyksen mukaan tämä voisi tapahtua jo tänä vuonna. Hänen arvionsa mukaan Kemira on otollinen valtauskohde, koska yhtiö on hyvässä kunnossa ja yhtiön osake on aliarvostettu. Jos osakkeet siirtyisivät monikansalliselle yritykselle, Karinen arveli sen pilkkovan Kemiran ja jättävän yhtiöstä vain haluamansa osat jäljelle.

Hän vetosi samalla suomalaisiin yksityisiin sijoittajiin ja rahastoihin, että ne ostaisivat Kemiran osakkeita, kun valtio vähentää omistustaan yhtiössä. Hänen mukaansa ulkomainen omistus ei ole paha asia, mutta omistuksen olisi kanavoiduttava institutionaalisille sijoittajille kuten säätiöille. Tätä nykyä ulkomaisilla omistajilla on hieman päälle 20 prosenttia Kemiran osakkeista. Kotimaisten piensijoittajien omistusosuus on 6 prosenttia.

Mäkinen kertoi jo myyntivaltuuksia eduskunnalta haettaessa, että valtion osuutta Kemirasta ei ole tarkoitus vähentää ainakaan pariin vuoteen. Mäkinen näki Karisen puheenvuoron periaatteellisena keskustelunavauksena asiasta eikä mihinkään käytännön hankkeeseen liittyvänä kannanottona. Hallituksella on ollut jo pidemmän aikaa valtuudet vähentää valtion omistusta monissa muissakin yrityksissä. Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (sd.) on koko ajan korostanut, että myyntipäätökset tehdään tapauskohtaisesti ja markkinoiden tilanne huomioon ottaen. Tämän hallituksen aikana valtio on vähentänyt Kemiran lisäksi omistustaan mm. Nesteestä ja Valmetista.

Mäkisen mukaan valtio voi myyjänä rajallisesti vaikuttaa siihen, kenelle osakkeita myydään. Hän muistutti, että esimerkiksi myyntiin pantavasta osakepotista tietty osa voidaan varata suomalaisten piensijoittajien ja kotimaisten institutionaalisten sijoittajien ostettavaksi. Nämä osakkeet voivat myöhemmin siirtyä muille. Kemira valmistaa teollisuuskemikaaleja ja kasvinravinteita.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja