Valtava kohu räjähdysherkän MM-kisaottelun alla: Iran vaatii Yhdysvaltoja ulos turnauksesta – taustalla väkevä kannanotto

1:30
Sensaatiomainen voittomaali – Iran jyräsi voittoon Walesista 9. minuutin lisäaikamaalilla

Yhdysvallat voidaan pahimmassa tapauksessa potkia ulos kesken jalkapallon MM-kisojen. Syynä on tulevan vastustajan Iranin arvokkuuden loukkaaminen.

MAINOS

Jalkapallon MM-kisat
20.11.–18.12.

MTV ja C More esittivät MM-turnauksesta 22 ottelua suorina lähetyksinä!

Yhdysvallat ja Iran kohtaavat toisensa MM-kisojen B-lohkon päätöskierroksella tiistaina. Maailmanpolitiikasta tunnettu jännite maiden välillä on nyt levinnyt myös käynnissä oleviin MM-kisoihin. 

Yhdysvaltojen maajoukkueen Instagram-tilillä mainostettiin tulevaa ottelua viikonloppuna. Kuvassa Iranin lipusta oli kuitenkin poistettu islamilaisen tasavallan tunnus. 

Iranin valtiollisessa mediassa hermostuttiin tempusta. Nyt maan jalkapalloliitto on vedonnut Fifaan. Se vaatii selkkauksen vuoksi Yhdysvaltojen sulkemista pois MM-turnauksesta, kertoo muun muassa Guardian

Yhdysvallat perustelee tunnuksen poistamista tuenosoituksena Iranin naisille, jotka käyvät tällä hetkellä maassa valtavia massaprotesteja ihmisoikeuksiensa puolesta. 

Mielenosoitukset Iranissa saivat alkunsa, kun 22-vuotias Mahsa Amini pidätettiin maan siveyspoliisin toimesta. Kiinnioton syynä oli väärin puettu hijab. Amini kuoli kiinniotettuna ollessaan. 

Yhdysvallat poisti julkaisun ja tilalle ilmestyi kuva, jossa Iranin lipussa on aiemmin poistettu tunnus. Kommenttikentässä lukuisat ihmiset kritisoivat Iranin ihmisoikeustilannetta. 

Fifan sääntöjen mukaan Yhdysvaltojen joukkue voidaan teoriassa jopa potkia tapahtuman vuoksi ulos koko turnauksesta. Säännöstössä on pykälä, jonka mukaan ihminen tai joukkue, joka loukkaa maan, henkilön tai ihmisryhmän arvokkuutta tai koskemattomuutta, voi saada vähintään 10 ottelun pelikiellon tai muun asianmukaisen sanktion. 

Toistaiseksi joukkueiden ottelu ollaan kuitenkin pelaamassa normaalisti. B-lohkon kärjessä on Englanti neljässä pisteessä. Iran on toisena kolmella, ja USA kolmantena kahdella pisteellä. 

Iran–USA pelataan tiistaina 29.11. klo 21 alkaen. Ottelu on katsottavissa Sub-kanavalla ja C More -suoratoistopalvelussa. 

6:39
Iran yllätti Walesin B-lohkon toisella kierroksella. Tästä näet ottelun maalit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja