Järkyttävä tieto MM-kisoista – CNN: Iranin pelaajia uhkailtu perheiden kiduttamisella

1:04
Oliko tässä jo MM-jalkapallon tunteikkain hetki? Iranin rohkea ele aiheutti kyynelvirran katsomossa

Iranin pelaajia on uhattu perheiden vangitsemisella ja kidutuksella, jos joukkue ei pitäydy osoittamasta mieltä MM-kisoissa. Avausottelussaan Iranin pelaajat eivät laulaneet kansallislaulua, mikä tulkittiin tuenosoitukseksi iranilaisille mielenosoittajille.

CNN:n tietolähteiden mukaan Iranin pelaajia on uhkailtu kotimaassa olevien perheenjäsenten vankeudella ja kidutuksella, jos joukkue tekee jatkossa minkäänlaisia mielenilmauksia MM-kisoissa.

Artikkelin mukaan pelaajat saivat uhkauksen Iranin vallankumouskaartin jäsenten kanssa paikan päällä Dohassa pidetyn kokouksen yhteydessä. Myös Iranin päävalmentaja, portugalilainen Carlos Queiroz tapasi vallankumouskaartin johtoa vielä erikseen pelaajille esitettyjen uhkauksien jälkeen.

Iranissa on pitkin syksyä osoitettu mieltä naisten oikeuksien ja liberaalimman lainsäädännön puolesta sekä maan konservatiivista hallintoa vastaan. Mielenosoituksia on tukahdutettu väkivalloin, ja raporttien mukaan maan turvallisuusjoukot ovat vastuussa lukuisten mielenosoittajien kuolemista.

Iranin kansan tyytymättömyys on ollut esillä myös MM-kisoissa, joita ennen osa joukkueen pelaajista ilmaisi varauksettoman tukensa mielenosoituksille. Ottelussa Englantia vastaan joukkue pitäytyi laulamasta kansallislaulua alkuseremoniassa – ele sensuroitiin Iranin valtiollisessa tv-lähetyksessä.

Katsomossa iskulauseet naiset ja vapaus sekä nimi Mahsa Amini – väitetysti iranilaisten viranomaisten tappama 22-vuotias kurdinainen – olivat Englanti-ottelussa näkyvästi esillä.

Iranin hallinto lähetti CNN:n tietolähteen Walesia vastaan pelattuun MM-kisaotteluun paikalle satoja näyttelijöitä luomaan kuvaa yhtenäisestä ja maan hallinnolle lojaalista kannatuksesta. Saman tietolähteen mukaan tiistai-iltana pelattavassa Yhdysvallat-ottelussa "näyttelijöiden" määrä kasvaa tuhansiin.

Iranin pelaajat lauloivat kuuliaisesti kansallislaulun MM-kisojen toisessa ottelussaan Walesia vastaan.

Kannattajien kertomusten mukaan Qatarin kisoissa on paikalla kymmeniä vallankumouskaartin viranomaisia, joiden tehtävänä on valvoa Iranin kansalaisten toimintaa ja raportoida siitä eteenpäin.

Myös pelaajia vahtii CNN:n lähteen mukaan suuri määrä tietoa kerääviä Iranin turvallisuuspalvelun työntekijöitä.

Queiroz kommentoi Iranin ja Yhdysvaltojen lippukohua

1:30
Iran rynnisti lisäajan viime hetkillä voittoon Walesia vastaan.

Tulenarkaa ottelua Yhdysvaltoja vastaan on lähestytty muutenkin skandaalinkäryisissä tunnelmissa. Yhdysvaltojen maajoukkueen virallisen Instagram-tilin viikonloppuisessa päivityksessä Iranin lipusta puuttui islamilaista tasavaltaa symboloiva vaakuna.

Yhdysvaltojen jalkapallomaajoukkueen viestintäväki perusteli CNN:lle sittemmin poistetun lippupäivityksen olleen naisten oikeuksien ja vapauden puolesta taistelevia mielenosoittajia tukeva, väliaikainen ele. Iranin liitto teki asiasta virallisen valituksen Fifalle.

Tapausta on saanut kommentoida myös Iranin päävalmentaja Carlos Queiroz.

– Uskon, että voimme yhä voittaa kaikista henkisen puolen vaikutusyrityksistä huolimatta, Queiroz summasi Reutersin mukaan maanantaina.

– Nämä tapahtumat MM-kisojen ympärillä ovat toivottavasti opetus meille tulevaisuutta ajatellen, jotta ymmärrämme, että tehtävämme on luoda viihdettä ja tehdä ihmiset onnellisiksi 90 minuutin ajan.

Queiroz heitti myös ohuen viittauksen Yhdysvalloista, kun puhe kääntyi humanitäärisiin ongelmiin.

– Kun puhutaan ihmisoikeuksista, rasismista, kouluampumisissa kuolevista lapsista, tunnemme solidaarisuutta kaikkia noita asioita kohtaan. Mutta täällä meidän tehtävämme on tuoda hymyä kaikkien huulille 90 minuutin ajan.

Iran kohtaa Yhdysvallat tänään MM-kisojen B-lohkon päätöskierroksella. Panoksena on jatkopaikka turnauksen pudotuspelivaiheeseen.

Iran–Yhdysvallat-ottelu alkaa kello 21. Sub, MTV Katsomo ja C More näyttävät ottelun suorana. Rinnakkainen kello 21 alkava ottelu Wales–Englanti on nähtävissä suorana MTV3-kanavalta, Katsomossa ja C Moressa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja