Maansa MM-putoamista juhlinut iranilaismies ammuttiin kuoliaaksi – pelaaja reagoi voimakkaalla viestillä

1:04
Oliko tässä 8jo MM-jalkapallon tunteikkain hetki? Iranin rohkea ele aiheutti kyynelvirran katsomossa.

Iranin turvallisuusjoukot ovat ampuneet kuoliaaksi 27-vuotiaan iranilaismiehen, joka juhli maansa taipaleen päättymistä jalkapallon MM-kisoissa. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja The Guardian.

MAINOS

Jalkapallon MM-kisat
20.11.–18.12.

MTV ja C More esittivät MM-turnauksesta 22 ottelua suorina lähetyksinä!

Iranin pelit Qatarissa pelattavissa jalkapallon MM-kisoissa päättyivät alkulohkoon, kun joukkue hävisi lohkon viimeisessä pelissään Yhdysvalloille. Kohtaamista kehystivät myös maiden suuret maailmanpoliittiset jännitteet.

Osa maansa hallintoa vastustavista iranilaisista juhli maansa tien päättymistä MM-kisoissa. Heidän joukossaan oli 27-vuotias Mehran Samak, joka soitteli autonsa torvea Kaspianmeren rannalla sijaitsevassa Bandar-e Anzalin kaupungissa tiistaina. Hinta oli kallis. Ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rightsin mukaan turvallisuusjoukot "tähtäsivät häntä suoraan ja ampuivat päähän", ja Samak kuoli.

Iranissa on pitkin syksyä osoitettu mieltä naisten oikeuksien ja liberaalimman lainsäädännön puolesta sekä maan konservatiivista hallintoa vastaan. Mielenosoituksia on tukahdutettu väkivalloin, ja turvallisuusjoukkojen kerrotaan tappaneen lukuisia mielenosoittajia.

"Tämä ei ole sitä, mitä maamme ansaitsee"

MM-kisoissa pelannut Iranin maajoukkueen keskikenttäpelaaja Saeid Ezatolahi paljasti tunteneensa tiistaina kuolleen Samakin ja julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan heistä yhdessä samassa juniorijoukkueessa.

– Eilisen katkeran tappion jälkeen uutiset sinun menehtymisestäsi sytyttivät roihun sydämessäni, Ezatolahi kirjoitti.

Maajoukkuemies teki painokkain sanoin selväksi tyytymättömyytensä maansa tilanteeseen.

– Jonain päivänä maskit putoavat, ja totuus näkyy paljaana.

– Tämä ei ole sitä, mitä nuorisomme ansaitsee. Tämä ei ole sitä, mitä maamme ansaitsee.

Paitsi että osa Iranin jalkapallomaajoukkueen pelaajista on ilmaissut varauksettoman tukensa mielenosoituksille, ottelussa Englantia vastaan joukkue pitäytyi laulamasta kansallislaulua alkuseremoniassa. Ele sensuroitiin Iranin valtiollisessa tv-lähetyksessä.

CNN:n tietolähteiden mukaan Iranin pelaajia uhkailtiin sittemmin kotimaassa olevien perheenjäsenten vankeudella ja kidutuksella, jos joukkue tekisi jatkossa MM-kisoissa mielenilmauksia.

Useat MM-kisoissa olleet iranilaisnaiset kertoivat The Athleticille kokemuksistaan, joiden mukaan heitä oli vakoiltu Qatarissa. Naiset epäilivät Iranin valtion olevan vakoilun takana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja