Kohahduttava tilanne MM-katsomossa – turvamiehet tekivät kyseenalaisen takavarikon

Jalkapallon MM-kisojen perjantain päiväottelussa Iranin ja Walesin välillä nähtiin kohahduttava tilanne, kun katsomossa olleelta Irania kannattaneelta pariskunnalta takavarikoitiin lippu. Lipussa luki kolme sanaa, nainen, elämä ja vapaus.

MAINOS

Jalkapallon MM-kisat
20.11.–18.12.

MTV ja C More esittivät MM-turnauksesta 22 ottelua suorina lähetyksinä!

Lukuisilla kannattajilla oli katsomossa samalla tekstillä varustettuja t-paitoja sekä lippuja. Katsomossa oli myös pariskunta, jolta takavarikoitiin Iranin väreissä oleva lippu, jossa maan vaakunan tilalla oli fanien käyttämä teksti. Vaakuna on ollut käytössä Iranin vallankumouksesta lähtien ja sen viisi osaa symboloivat islamin viittä peruspilaria.

Iranilaisnaisella oli myös mukanaan maajoukkueen pelipaita, johon oli painettu Mahsa Aminin nimi. 22-vuotias Amini menetti henkensä Iranin siveyspoliisin käsissä.  

Iranin jalkapallomaajoukkue teki MM-turnauksen avausottelussa protestin, kun pelaajat eivät laulaneet maan kansallislaulua. Walesiä vastaan tilanne oli toinen. Tämä sai kannattajat raivostumaan.

– En pitänyt siitä, että he lauloivat kansallislaulumme. En laulanut, kukaan meistä iranilaisista ei halua laulaa sitä nyt. Olemme sitä vastaan, mitä Iranissa tapahtuu, norjalais-iranilainen kannattaja sanoi NRK:lle.

– Toivoin, että he eivät olisivat tehneet sitä, mutta ymmärrän miksi he tekivät niin. Olen tehnyt päätelmän, että he saivat mahdollisesti painetta Iranin suunnalta, Kanadassa asuva iranilaismies totesi.

– Se on tärkeää käyttää tämä mahdollisuus herättää huomiota mielenosoittajille ja Iranin kansalle, jotka menettävät elämänsä ja toimeentulonsa. Se ei ole protesti joukkueelle, vaan hallinnolle, mies jatkoi.

Mediasosiologina työskentelevä norjalais-iranilainen Sharam Alghasi ja NRK:n entinen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Sidsel Wold uskovat, että joukkuetta on painostettu laulamaan. 

– Kun he eivät laulaneet, se oli loukkaus Iranin hallintoa kohtaan, joka lähetti heidät sinne. Nyt he lauloivat niin paljon kuin oli mahdollista. Mutta siinä oli suuri ero, kuinka Wales lauloi ja kuinka iranilaiset lauloivat. He eivät käyttäneet voimaa lauluun, Wold totesi.

Iran otti MM-historiansa kolmannen voiton, kun se kaatoi Walesin 2-0. Joukkue kohtaa viimeisessä alkulohkon ottelussaan Yhdysvallat. 

Katso pääkuvan videolta kohauttanut tilanne.

Lue myös:

    Uusimmat