Mainos

Valkoposkihanhien kanta kasvaa edelleen

Valkoposkihanhien syyskanta on jatkanut voimakasta kasvuaan. Suomen syyskannan kooksi laskettiin 14 200 yksilöä kun se oli viime vuonna 11 600.

Eniten valkoposkia elää edelleen pääkaupunkiseudulla, jossa laskettiin 8 600 hanhea. Pääkaupunkiseudun syyskannan kasvu oli aiempia vuosia hitaampaa: kasvua oli nyt 12 prosenttia kun aiempina vuosina se on ollut 30 prosentin luokkaa.

- Keväällä ja alkukesästä pesimisolot olivat huonot sääolojen takia ja kannan kasvu hidastui. Jatkossa kanta todennäköisesti kasvaa, koska saaristossa ja sisäjärvillä on vielä paljon tilaa linnuille, arvioi vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta.

Valkoposkihanhi on rauhoitettu laji eikä kannan kasvua ainakaan vielä ole pidetty niin suurena, että rauhoitusta pitäisi lieventää. Päätös valkoposkihanhen siirtämisestä metsästettäväksi lajiksi pitäisi tehdä EU-tasolla eikä tällaisesta ainakaan vielä ole keskusteltu.

Uimarannoilla eniten haittoja

Kaupunkilaisia ärsyttävät eniten valkoposkihanhien ulosteet. Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen tulee silloin tällöin valituksia aiheesta.

- Tavallisesti yhteydenotot liittyvät siihen, että ulosteet rajoittavat jollakin tavalla joko virkistysalueen käyttöä ja jossain tapauksessa oman tontinkin käyttöä, kertoo ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin ympäristökeskuksesta.

Suurimmiksi haitat on arvioitu uimarannoilla. Kaupungin rannoilla uimavalvojat on koulutettu häätämään aamuisin valkoposkihanhet pois.

- Siellä se on syytä tehdäkin, koska ne ovat hygieniaongelma, että jos on paljon linnun ulostetta vedessä, se vaikuttaa uimaveden laatuun, arvioi Raimo Pakarinen.

Vaikka valkoposkihanhi muutettaisiin riistalajiksi, se ei poistaisi ulosteongelmaa.

- Eihän lintuja kuitenkaan voisi ampua keskellä kaupunkia puistoissa tai rannoilla. Minun mielestäni kaupungin pitäisi säännöllisesti puhdistaa keskeiset paikat ulosteista. Esimerkiksi Helsingin Kaivopuistossa tai Turun Ruissalossa tämä voisi olla hyvä ratkaisu, ehdottaa Markku Mikkola-Roos.

Valkoposkihanhia enemmän helsinkiläisiä puhuttavat tällä hetkellä citykanit.

- Ne herättävät voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan, kertoo ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen.

Pakarinen povaa, että seuraava cityeläin, josta ryhdytään keskustelemaan, on kettu. Jos niitä ruokitaan, ne kesyyntyvät entisestään ja hakeutuvat pihoille.

(MTV3)

RUOKAILEVAT HANHET ÄRSYTTÄVÄT MONIÄ JÄTÖSTENSÄ TAKIA

TUTKIJA: KAUPUNGIN PITÄISI PUHDISTAA KESKEISET PAIKAT ULOSTEISTA

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.