Donetskin nukkejohtaja: Ukrainassa suuri vankienvaihto tänään – MTV seurasi sotaa 3.11.2022

Mitä on tapahtunut Ukrainassa? Studiossa Ilmari Käihkö 9:57
Uusimmat tiedot Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan – studiossa Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 3. marraskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Atomienergiajärjestö IAEA ei öytänyt merkkejä likaisen pommin valmistelusta Ukrainassa
  • Venäjä vetäytyi viljasopimuksesta 29. lokakuuta
  • Venäjä syyttää Britannian merivoimia Nord Stream -putken räjäyttämisestä
  • Ukrainan armeija kertoo vallanneensa takaisin kyliä Donbassin alueella
  • Venäjän on väittänyt Ukrainan valmistelevan "likaisen pommin" käyttöä, länsimaat tyrmänneet väitteet
  • IAEA tutkii syytöksiä "likaisesta pommista" – tuloksia odotetaan lähipäivinä
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

TÄMÄ SEURANTA ON PÄÄTTYNYT. MTV UUTISET SEURAA SOTAA JOKA PÄIVÄ TUOREESSA ARTIKKELISSA.

22.36 Naton Stoltenberg: Iran suunnittelee toimittavansa Venäjälle ballistisia ohjuksia

Sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Iran toimittaa Venäjälle lennokkeja ja suunnittelee myös ballististen ohjusten toimituksia. 

Iranin asetoimitukset Venäjälle sen laittomassa hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan eivät ole hyväksyttäviä, hän sanoi.

Stoltenberg puhui asiasta tiedotustilaisuudessa Turkin Istanbulissa, jossa hän tapasi Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun. 

Ukrainan mukaan sodassa on käytetty siviilejä vastaan jo noin 400 iranilaista kamikaze-lennokkia ja Venäjä on tilannut niitä noin 2  000 lisää. Iran on kieltänyt syytökset.

17.00: IAEA: Ei merkkejä Venäjän väittämän "likaisen pommin" valmistelusta Ukrainassa

YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ei ole löytänyt minkäänlaisia merkkejä siitä, että Ukrainassa olisi meneillään salaista ydintoimintaa, kuten Venäjä on väittänyt.

Asiasta kertoi IAEA:n johtaja Rafael Grossi lausunnossa tänään. 

IAEA oli luvannut tutkia Venäjän syytökset siitä, että Ukraina suunnittelisi käyttävänsä niin sanottuja likaisia pommeja.

Tutkimuksia tehtiin kolmessa eri paikassa Ukrainassa.

16.08: Ukrainalaisten tilapäinen suojelu saa jatkoa

Ukrainalaisten tilapäinen suojelu Suomessa saa jatkoa. Hallitus esittää ulkomaalaislakiin väliaikaista muutosta, jonka myötä Suomessa myönnetty oleskelulupa olisi automaattisesti voimassa koko sen ajan, kun EU:ssa on voimassa tilapäinen suojelu.

Ensimmäinen oleskelulupa myönnetään jatkossa suoraan suojelun voimassaoloajaksi. Oleskeluluvan jo saaneiden ei tarvitse erikseen hakea sille jatkoa.

Tällä hetkellä EU:ssa päätetty tilapäinen suojelu on voimassa vuoden EU-päätöksen voimaantulosta, eli 4. maaliskuuta asti. Suojelu jatkuu automaattisesti vuodella, elleivät EU-maat päätä sen lakkauttamisesta. 

– Miljoonat ihmiset ovat menettäneet kotinsa Venäjän julman hyökkäyssodan vuoksi. Velvollisuutemme on tukea Ukrainaa ja auttaa tänne tulleita sotapakolaisia. Valitettavasti sodalle ei näy loppua, ja siksi myös avuntarve jatkuu vielä pitkään, sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoo tiedotteessa. 

– Viranomaisten prosessien on oltava avun antamisessa sujuvia. On selkeintä sekä suojelua saavan että Maahanmuuttoviraston kannalta, että oleskeluluvan voimassaolo jatkuu koko suojelun ajan ilman erillistä hakumenettelyä.

Suomessa on annettu tilapäisen suojelun perusteella oleskelulupa noin 41 000:lle Ukrainasta paenneelle. Vuoden loppuun mennessä määrän arvioidaan olevan noin 48 000.

EU:n direktiivi tilapäisestä suojelusta määrää tilapäisen suojelun enimmäiskestoksi kolme vuotta. 

14.14: Donetskin nukkejohtajan mukaan Ukrainassa suuri vankienvaihto tänään 

Ukrainan ja Venäjän on määrä tänään torstaina vaihtaa yli 200 sotavankia, kertoo Donetskin venäläishallinnon johtaja Denis Pushilin.

Hänen mukaansa ukrainalaiset vapauttavat 107 vankia, joista yli puolet on kotoisin Itä-Ukrainan alueelta.

Pushilinin mukaan Ukrainalle luovutetaan täsmälleen sama määrä ukrainalaisia sotavankeja. Ukraina ei ole toistaiseksi kommentoinut tietoa tulevasta vankienvaihdosta.

12.53: Kreml: Venäjä harkitsee vielä viljanvientisopimuksen jatkoa

Venäjä ei ole vielä päättänyt, aikooko se suostua Ukrainan viljanvientisopimuksen uusimiseen sen umpeutuessa myöhemmin tässä kuussa. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan päätöstä ennen Venäjä haluaa arvioida sopimuksen "tehokkuutta".

YK:n ja Turkin kesällä välittämä sopimus on ollut määrä uusia 19. marraskuuta.

Venäjä jäädytti aikaisemmin osallistumisensa nykyiseen sopimukseen, koska se väitti Ukrainan käyttäneen merikäytävää hyökkäyksissään Krimin niemimaalle. Eilen Venäjä kuitenkin ilmoitti palanneensa noudattamaan sopimusta. (STT)

12.19: Venäjä jatkaa Ukrainan sähköverkon moukarointia – suuret terästuotannon alueet joutuivat kohteiksi

Venäjä iski myöhään keskiviikkona energiainfrastruktuuria vastaan Ukrainan Zaporizhzhjan ja Dnipropetrovskin alueilla, kertoo maan kantaverkkoyhtiö Ukrenergo. Kyseiset alueet ovat tärkeitä teräksentuotannon keskittymiä.

Yhtiön mukaan Venäjän iskut vaikeuttavat entisestään Ukrainan energiajärjestelmän vaurioita, joita Venäjän aiemmat iskut ovat aiheuttaneet. Presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin kertonut Venäjän vaurioittaneen 40 prosenttia Ukrainan energiainfrastruktuurista. (Reuters)

11.16: Britannian suurlähettilläs Venäjän puhutteluun 

Britannian Venäjän suurlähettiläs on saapunut torstaina aamulla Venäjän ulkoministeriöön. RIA-uutistoimiston mukaan brittilähettiläs kutsuttiin paikalle keskustelemaan Venäjän viime aikoina esittämistä väitteistä.

Venäjä syyttää Britanniaa osallisuudesta Ukrainan tekemään drone-iskuun Venäjän Mustanmeren laivastoa vastaan Krimillä. Aikaisemmin Venäjä on väittänyt Britannian olleen Nord Stream -kaasuputkien räjähdysten takana. (Reuters)

10.20: Ukrainan viljakuljetukset jatkuvat, kuusi laivaa satamista Mustallemerelle

Ukrainan viljakuljetukset jatkuvat. Ukrainan satamista on lähtenyt kuusi viljalaivaa Mustallemerelle, kertoo Turkin puolustusministeri Hulusi Akar turkkilaisen Anadolu-uutistoimiston mukaan.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi eilen, että Venäjä on saanut Ukrainalta riittävät takuut siitä, että viljankuljetukseen tarkoitettua merikäytävää ei käytetä sotatoimiin.

Venäjä jäädytti aikaisemmin osallistumisensa sopimukseen, koska se väitti Ukrainan käyttäneen merikäytävää hyökkäyksissään Krimin niemimaalle. (STT)

09.58: Britannian puolustusministeriö: Venäjällä on pulaa panssariajoneuvoista Ukrainan sodassa

Venäläissotilaat kuvaavat vanhoja panssariajoneuvoja "alumiinipurkeiksi".

Venäjällä on pulaa Ukrainaan lähettävistä panssariajoneuvoista, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Ukrainan vastahyökkäyksen aikana lokakuun puolivälissä Venäjän menetti puolustusministeriön mukaan jopa yli 40 panssariajoneuvoa päivässä, mikä tarkoittaa liki yhden pataljoonan varustusta.

Kuluneiden viikkojen aikana Venäjä on todennäköisesti hankkinut satakunta tankkia tai jalkaväelle sopivaa panssariajoneuvoa Valko-Venäjän varastoista.

Tykistö ja panssariajoneuvot ovat keskeisiä Venäjän sodankäyntitavalle. Puolustusministeriön mukaan Venäjän vaikeudet Ukrainassa johtuvat osaltaan juuri tykistön ammusten ja huoltokelpoisten panssariajoneuvojen puutteesta. Venäjän sotilaat ovat haluttomia käyttämään vanhoja panssariajoneuvoja, joita he kuvaavat alumiinipurkeiksi.

09.26: Zaporizhzhjan ydinvoimala on jälleen irronnut sähköverkosta Venäjän tulituksen vuoksi

Zaporizhzhjan ydinvoimala on irti sähköverkosta sen jälkeen, kun Venäjän tuli osui voimalinjoihin. Ukrainan ydinenergiayhtiön Energoatom kertoo, että voimala saa virtaa vain diesel generaattoreilla.

Yhtiön mukaan laitoksella on parin viikon varastot polttoainetta, jolla sähköt voimalassa voidaan pitää päällä. Osa ydinvoimalan yksiköistä ajetaan alas niin kutsuttuun kylmän tilaan. (Reuters)

06.18: Valko-Venäjän liittyminen sotaan epätodennäköistä uhoamisesta huolimatta, arvioi ISW

Valko-Venäjän liittyminen suoraan mukaan Ukrainan sotaan on epätodennäköistä, arvioi amerikkalainen ajatushautomo ISW. Valko-Venäjä ja Venäjä korostavat jatkuvasti yhteistyötään, mutta ISW:n arvion mukaan sotaan liittymisellä olisi Valko-Venäjän hallinnolle ja diktaattori Lukashenkalle erittäin vaikeita sisäpoliittisia seurauksia.

Myös maan armeijan kunto puhuu sotaan liittymistä vastaan. Valko-Venäjän ja Venäjän puolustusministeriöt pitivät vasta yhteisen vuotuisen kokouksensa, jossa maat kertoivat kasvattavansa yhteistä sotilaallista kyvykkyyttään Naton uhkaa vastaan.

23.40: Zelenskyi: Venäjän laukaisut uhkaavat elintarvikevientiä Mustallamerellä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi päivittäisessä videoviestissään, että venäläinen suihkukone ampui tänään kaksi risteilyohjusta, jotka lensivät Mustallamerellä sijaitsevan merikäytävän yli. Käytävä on tarkoitettu viljan kuljetukseen Ukrainasta. 

– Jokainen näistä venäläisistä laukaisuista, joita tapahtuu melkein päivittäin, uhkaa suoraan elintarvikevientiä,  Zelenskyi sanoi.

Mustanmeren viljasopimus saatiin tänään aikaan, kun Venäjä sanoi osallistuvansa jälleen sopimukseen, joka mahdollistaa viljan viennin Ukrainasta.

21.15: Zelenskyi kiitti Erdogania

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Erdogania puhelimessa aktiivisesta osallistumisesta viljasopimuksen pelastamiseksi, Zelenskyi kertoi tviitissään keskiviikkoiltana.

Venäjä oli viikonloppuna ilmoittanut vetäytyvänsä sopimuksesta ja sanoi syynä olevan Ukrainan Krimille tekemät iskut.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi aiemmin maansa parlamentissa, että kuljetuksia jatkettaisiin suunnitellusti aamupäivällä. Erdoganin mukaan Venäjän ja Turkin puolustusministerit olivat puhuneet asiasta puhelimitse.

18.23: Putin uhkaa lähteä viljasopimuksesta, jos Ukraina rikkoo takuita

Venäjä voi lähteä Mustanmeren viljasopimuksesta, jos Ukraina rikkoo turvallisuustakuita, uhkasi Venäjän presidentti Vladimir Putin televisiossa näytetyssä puheenvuorossa.

Venäjä kertoi vain tunteja aikaisemmin osallistuvansa jälleen sopimukseen, joka mahdollistaa viljan viennin Ukrainasta.

Putinin mukaan Venäjä pidättää oikeutensa lähteä sopimuksesta, jos Ukraina rikkoo antamiaan takuita.

Aiemmin tänään Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi, että Venäjä on saanut Ukrainalta riittävät takuut siitä, että viljan kuljetukseen tarkoitettua merikäytävää ei käytetä sotatoimiin.

17.08: Valkoinen talo: Pohjois-Korea lähettää salaa ampumatarvikkeita Venäjälle

Pohjois-Korea lähettää merkittävän määrän tykistön ampumatarvikkeita Venäjälle, sanoo Yhdysvaltojen Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby.

Tarvikkeet lähetetään tiedottajan mukaan salaa Lähi-itään tai Afrikkaan suuntaavien lähetysten mukana.

Yhdysvaltojen viranomaiset eivät Kirbyn mukaan tiedä, ovatko ampumatarvikkeet saapuneet Venäjälle. Yhdysvaltalaisviranomaiset pyrkivät kuitenkin hänen mukaansa seuraamaan lähetyksiä.

14.20: NYT: Venäjän armeijan johto keskustellut taktisten ydinaseiden käytöstä Ukrainassa 

Venäjän armeijan vanhemmat johtajat ovat keskustelleet taktisten ydinaseiden käytöstä Ukrainassa, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times.

Presidentti Joe Bidenin hallinnon mukaan keskustelut ovat huolestuttavia, sillä ne osoittavat, kuinka turhautuneita venäläiset kenraalit ovat epäonnistumisistaan taisteluissa.

Yhdysvaltalaiset viranomaiset kuitenkin sanoivat, etteivät he olleet nähneet todisteita siitä, että venäläiset siirtäisivät ydinaseita paikoilleen tai ryhtyisivät muihin taktisiin toimenpiteisiin iskun valmistelemiseksi.

Venäjän presidentti Valdimir Putin ei Yhdysvaltojen saaman tiedustelutiedon mukaan osallistunut keskusteluihin.

14.01: Puola rakentaa aidan Venäjän rajalle

Puolan hallitus julkisti keskiviikkona rakentavansa aidan Venäjän Kaliningradin erillisalueen rajalle estääkseen laittomia ylityksiä.

Puolustusministeri Mariusz Blaszczak päätti asiasta, koska maassa pelätään Venäjän suunnittelevan suurien siirtolaismäärien masinointia Puolaan.

Ministerin mukaan päätöstä vauhditti se, että Kaliningradin lentokenttä ottaa nyt vastaan lentoja Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta.

Väliaikaisen aidan rakentaminen aloitetaan jo tänään. Se tulee kulkemaan 210 kilometriä pitkää rajaa pitkin.

13.08: Venäjä osallistuu jälleen Mustanmeren viljanvientisopimukseen

Venäjä sanoo osallistuvansa jälleen Mustanmeren viljasopimukseen, joka mahdollistaa viljan viennin Ukrainasta.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoo, että Venäjä on saanut Ukrainalta riittävät takuut siitä, että viljan kuljetukseen tarkoitettua merikäytävää ei käytetä sotatoimiin.

Venäjä vetäytyi sopimuksesta lauantaina sen jälkeen, kun sen Krimin laivastotukikohtaan iskettiin.

12.40: Venäjän syksyn kutsunnat alkoivat – tavoitteena saada 120 000 henkeä armeijaan

Jokavuotiset syksyn kutsunnat asepalvelukseen ovat alkaneet Venäjällä. Kutsunnat jatkuvat joulukuun loppuun saakka ja sinä aikana on tarkoitus saada asepalvelukseen 120 000 Venäjän kansalaista, jotka eivät vielä kuulu reserviin. Kutsunoissa armeijaan otetaan 18–27-vuotiaita.

Venäjä lopetti vasta Ukrainan sodan vuoksi julistetun liikekannallepanon. Maan puolustusministeriö ilmoitti maanantaina, että liikekannallepanon tavoite koota 300 000 henkeä oli saavutettu.

Venäjän puolustusministeriö kertoo valtiolliselle TASS-uutistoimistolle, ettei syksyn kutsunnoilla ole sodan kanssa mitään tekemistä. TASS kertoo, että varusmiehiä ei ole tarkoitus lähettää rintamalle vaan he suorittavat vuoden asepalveluksen. Venäjän kevään kutsunnoissa armeijaan kerättiin vajaat 135 000 henkeä. (CNN)

10.46: Espanjan ulkoministeri Kiovassa – maa lahjoittaa 30 ambulanssia

Kiovassa vieraileva Espanjan ulkoministeri Jose Manuel Albares lahjoitti Ukrainalle 30 ambulanssia. CNN:n mukaan Espanjan lahjoittamat sairasautot ovat erityisesti varustettu raskaana olevien naisten hoidontarvetta ajatellen.

Espanjan ulkoministeri saapui Ukrainaan junalla Puolasta eikä vierailusta kerrottu julkisuuteen etukäteen. (CNN)

08.49: Kiova valmistautuu kylmään sähkökatkojen piinaamaan talveen "lämmittelypaikoilla"

Kiovaan valmistellaan yli tuhatta paikkaa, jonne ihmiset voivat hakeutua lämmittelemään. Niin kutsutuilla ”lämmittelypaikoilla” helpotetaan tilanteita, joissa kaupungin lämmönjako ja infra joutuvat Venäjän iskujen kohteeksi.

Venäjä on iskenyt viime aikoina erityisesti Ukrainan energialaitoksiin, mikä on pakottanut maan kiertäviin sähkökatkoihin ja vaikeuttanut myös vedenjakelua.

Kiovaan valmisteltavista lämmittelypaikoissa asukkaat saisivat myös perustarpeita kuten vettä. Asiasta kertoi Kiovan pormestari Vitali Klitschko. Ukrainan hallinto on myös kehottanut ulkomaille paenneita kansalaisiaan pysyttelemään poissa maasta talven yli. (Reuters)

07.54: Haavisto: Tavalliset perheet ovat joutuneet lähettämään poikiaan rintamalla ja tietoisuus sodasta on kasvanut

Länsimaat liittolaisineen ovat kohdistaneet sodan alusta alkaen Venäjään raskaita pakotteita. Venäjä on kuitenkin toistuvasti uhonnut, ettei pakotteilla ole käytännössä mitään vaikutusta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muistuttaa että pakotteet ovat jo iskeneet muun muassa Venäjän kykyyn valmistaa edistyksellisiä aseita ja teknologiaa.

Pakotteilla on isketty myös koko Venäjän kansantaloutta vastaan. Keskiluokan tyytymättömyys ja soraäänet Venäjän sisällä ovatkin lisääntymään päin.

– Tavalliset perheet ovat joutuneet lähettämään poikiaan rintamalla ja tietoisuus sodasta on kasvanut, Haavisto valottaa tilannetta.

Ulkoministeri uskoo, että lisäpakotteita on tulossa. Eräs asia on myös nykyisten pakotteiden kiertämisen estäminen. Toistaiseksi EU on ollut pakotteissa hyvin yksimielinen, mutta energiakriisi on omiaan aiheuttamaan myös eripuraa.

– Oma veikkaukseni on, että sanktioissa voidaan edetä, jos EU:n keskinäinen solidaarisuus toimii. On selvää, ettei mitään maata voida jättää täyteen pulaan.

– Toki Suomessakin sapettaa, että energian hinta nousee tällä tavalla, mutta onneksi meillä on sellainen tuotanto, ettei suurta energiapulaa pitäisi syntyä, mutta hinta on korkea ja talvesta tulee siinä mielessä vaikea.

05.15: Ukraina: Iran aikoo toimittaa Venäjälle entistä vaarallisempia taisteludroneja

Ukrainan sotilastiedustelu kertoo Iranin aikovan lähettää Venäjälle yli 200 hyökkäysdronea lisää. Ukrainan mukaan joukossa olisi myös Iranin kehittämä uusi Arash-2-malli. Ukrainan tiedustelu sanoo, että dronet kuljetetaan Venäjälle osina, ja Venäjällä aseet kasataan kokoon ja niihin maalataan Venäjän tunnukset.

Iranin uusimman drone-mallin toimittaminen venäläisille voi vaikeuttaa Ukrainan ilmapuolustuksen tilannetta entisestään. CNN:n mukaan Arash 2-drone voi kuljettaa mukanaan jopa viisi kertaa sen määrän räjähdysainetta kuin tällä hetkellä Venäjälle toimitetut Shahed-dronet. (CNN)

Tiistain uutisia sodasta

18.25: Ukraina, Turkki ja YK sopivat: Viljalaivat eivät kulje huomenna Mustallamerellä  

Huomenna Mustallamerellä ei kulje yhtäkään ukrainalaista viljalaivaa. Asiasta ilmoitti viljasopimuksen koordinaatiokeskus JCC, jonka mukaan Ukrainan, Turkin ja YK:n delegaatiot ovat sopineet, etteivät alukset kulje keskiviikkona.

Venäjä ilmoitti lauantaina vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta, joka on mahdollistanut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä. Tästä huolimatta Ukrainan satamista lähti eilen ainakin kymmenen viljankuljetukseen tarkoitettua laivaa. Venäjä on sanonut, ettei se voi taata alusten turvallista kulkua.

17.27: Veden- ja sähkönjakelu Kiovassa saatu kuntoon ohjusiskujen jäljiltä

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa veden- ja sähkönjakelu saatiin tiistaina jälleen toimimaan maanantaisten ohjusiskujen jäljiltä. Asiasta kertoi Kiovan pormestari Vitali Klitshko.

Pormestari kertoi maanantaina, että Venäjän iskujen jälkeen 350  000 kotia oli ilman sähköä. Lisäksi 80 prosenttia kuluttajista kärsi vedenjakelukatkoista.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä laukaisi maanantaina yli 50 risteilyohjusta eri puolille maata. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Oleksi Arestovytsh kutsui iskuja yhdeksi suurimmista Venäjän Ukrainan alueelle tekemistä pommituksista. Hän huomautti kuitenkin, että muun muassa lännen avulla parantuneen ilmatorjunnan ansiosta tuhot eivät olleet niin vakavia kuin olisivat voineet olla.

Kiovassa ennakkoon suunniteltuja sähkökatkoja jatketaan edelleen, koska Venäjän iskut ovat aiheuttaneet vajetta sähköverkkoon. Venäjä on Ukrainan mukaan tehnyt kuukauden sisään iskuja noin kolmannekseen maan sähkölaitoksista.

16.43: Wikipedia sai sakot Venäjällä Ukrainan sotaan liittyvistä artikkeleistaan

Venäläinen tuomioistuin on määrännyt yli 32 400 euron suuruiset sakot Wikipedialle sivuston Ukrainan sotaa käsitteleviin artikkeleista.

Käräjäoikeus määräsi sakkoja Wikipedian omistajalle Wikimedialle, koska se kieltäytyi poistamasta kahta Ukrainan sotaan liittyvää artikkelia.

Wikimedian Venäjän-osaston johtajan Vladimir Medeikon mukaan Wikimedia valittaa tuomiosta eikä suostu maksamaan sakkoja tai poistamaan sisältöä sivustolta.

Venäjän viranomaiset sanoivat jo aiemmin tänä vuonna, että Wikimedian tulisi maksaa kymmenien tuhansien eurojen suuruiset sakot vastaavanlaisista "rikkomuksista".

Myös hakupalvelu Google ja viestipalvelu Telegram ovat aiemmin saaneet sakkoja Ukrainan sotaa käsittelevästä sisällöstä.

14.13: Venäjä syyttää Britanniaa Nord Stream -putkien tuhoamisesta

Kreml toistaa syytökset siitä, että Britannia liittyisi Nord Stream -putkiin kohdistuneisiin terroristihyökkäyksiin ja sanoo, että harkitsee vastatoimia, kertoo Reuters. 

14.05: Zelenskyi ja Macron keskustelivat avusta Ukrainalle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskustelivat tänään Ukrainan puolustuksen vahvistamisesta ja energia-infrastruktuurin korjaamisesta, kertoo Reuters. 

Zelenskyi ei kertonut tarkkaan, mistä tapaamisessa sovittiin, mutta hän kiitti Macronia tuesta Ukrainalle. 

12.24: Kolme viljalaivaa lähti matkaan Ukrainan satamista 

Kolme viljaa kuljettavaa rahtilaivaa on lähtenyt tänään Ukrainan satamista, sanoo kuljetuksia koordinoiva keskus.

Alusten liikkeellelähdöstä on sovittu Ukrainan, Turkin ja YK:n edustajien kesken.

Venäjän edustajia on informoitu asiasta, Istanbulista käsin toimivasta keskuksesta kerrotaan.

Venäjä ilmoitti lauantaina vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta, joka on mahdollistanut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä.

11.55: Venäjä aikoo siirtää vielä kymmeniä tuhansia ihmisiä pois Hersonin alueelta

Venäjä sanoo aikovansa siirtää kymmeniä tuhansia ihmisiä lisää pois Hersonin alueelta Ukrainan vastahyökkäyksen vuoksi.

Venäjän miehittämän Hersonin nukkehallinnon johtaja Vladimir Saldo sanoo, että noin 70 000 ihmistä Dneprjoen länsipuolelta tullaan siirtämään syvemmälle alueella tai Venäjälle.

Hänen mukaansa siirrot tehdään, koska pelätään, että Ukraina tekee suuren ohjusiskun paikalliseen patoon.

Viime viikolla Venäjän hallinnon viranomaiset sanoivat, että 70 000 siviiliä jättivät kotinsa Dneprjoen itäpuolella. (STT)

10.23: Kiovassa veden- ja sähkönjakelu on jälleen saatu kuntoon ohjusiskujen jäljiltä

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa veden- ja sähkönjakelu on jälleen saatu toimintaan eilisten ohjusiskujen jäljiltä, sanoo Kiovan pormestari Vitali Klitshko.

Pormestari kertoi eilen, että Venäjän iskujen jälkeen 350 000 kotia oli ilman sähköä. Lisäksi 80 prosenttia kuluttajista kärsi vedenjakelukatkoista.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä laukaisi eilen yli 50 risteilyohjusta eri puolille maata.

Ennakkoon suunniteltuja sähkökatkoja jatketaan edelleen, koska Venäjän iskut ovat aiheuttaneet sähköverkkoon alijäämää.

Venäjä on Ukrainan mukaan tehnyt kuukauden sisään iskuja noin kolmannekseen maan sähkölaitoksista. (STT)

08.51: Turkki maanittelee Venäjää ja Ukrainaa palauttamaan viljasopimuksen

Turkin puolustusministeri Hulusi Akar on vedonnut sekä Venäjään että Ukrainaan Mustanmeren viljanvientisopimuksen jatkamiseksi. Turkki on ottanut asiassa välittäjän roolin ja vetoaa, että vilja tulisi pitää erillään Ukrainassa meneillään olevasta sodasta.

Eilen Turkki vetosi Venäjään, jotta maa harkitsisi vielä päätöstään vetäytyä sopimuksesta. Viljan viennin Mustanmeren kautta muutaman kuukauden ajan mahdollistaneen sopimuksen neuvottelivat osapuolten kanssa Turkki ja YK. (Reuters)

08.45: Venäjä vaikuttaa jatkavan joukkojensa siirtoja Dnepr-joen yli Hersonissa

Venäjä vaikuttaa jatkavan joukkojensa siirtoja Dnepr-joen yli Hersonin alueella, raportoi amerikkalainen ajatushautomo ISW. Venäjän liikkeiden uskotaan kertovan siitä, että miehittäjä valmistautuu tilanteeseen, jossa Ukrainan vastahyökkäys jatkaa etenemistään.

Ukrainalaiset sotilaslähteet kertoivat sunnuntaina, että Venäjä valmistautuu siirtämään tykistöä ja kalustoa Dnepr-joen länsirannalta joen yli kaluston sijoittamiseksi uusiin asemiin. Ukraina on kertonut myös Venäjän valmistautuvan evakuoimaan sotilasyksiköitä ja kalustoa joen yli erilaisilla vesikulkuneuvoilla.

Venäjän nimittämän Hersonin miehityshallinnon mukaan venäläiset ovat alkaneet rakentamaan puolustusasemia muun muassa kuusi kilometriä Hersonin kaupungista sijaitsevassa Bilozerkassa sekä Chornobaivkassa, joka sijaitsee vain kilometri pohjoiseen Hersonin kaupungista.

Näitä väitteitä tukevat ISW:n mukaan alueelta saadut kuvat piikkilangoista ja puolustusasemista.

06.57: Zelenskyin mukaan Ukraina ampui eilen alas kymmeniä risteilyohjuksia

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina onnistui ampumaan alas valtaosan Venäjän maanantaina laukaisemista ohjuksista. Ukraina jatkaa korjaustöitä ja yrittää palauttaa sähkön- ja vedenjakelun iskuista kärsineille alueille.

Venäjä on viime viikkoina pommittanut Ukrainan energiainfrastruktuuria.

Presidentti Zelenskyi sanoi katsauksessaan, että Ukraina olisi ampunut alas 45 risteilyohjusta kaikkiaan 55 Ukrainaan ammutusta risteilyohjuksesta. (CNN.)

22.03: IAEA aloitti tutkinnan Ukrainassa likaisen pommin varalta

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on aloittanut tutkinnan Ukrainan ydinvoimala-alueilla liittyen syytöksiin, joiden mukaan Ukraina valmistelisi niin kutsuttua likaista pommia. 

Venäjä on syyttänyt Ukrainaa likaisen pommin valmistelusta. Ukraina itse pyysi IAEA:ta suorittamaan tutkinnan, uutistoimisto Reuters kertoo.

IAEA:n pääjohtajan Rafael Grossin on määrä kertoa tutkinnan tuloksista myöhemmin tällä viikolla.

Likainen pommi on pommi, johon on lisätty esimerkiksi radioaktiivista ainetta ja joka räjähtäessään levittää aineen ympäristöönsä.

19.58: Norja nostaa valmiustasoaan Ukrainan sodan takia

Norja nostaa valmiustasoaan tiistaina.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että valmiustasoa nostetaan Venäjän hyökkäyssodan takia. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Valmiustason nosto tarkoittaa käytännössä armeijan valmiuden nostamista niin, että armeijan henkilöstöä siirretään entistä enemmän operatiivisiin tehtäviin ja nopea toiminnan joukon roolia kehitetään.

19.16: Kaksi venäläishelikopteria tuhoutui räjähdyksessä Venäjällä

Kaksi Ka-52-taisteluhelikopteria on tuhoutunut täysin räjähdyksen seurauksena Pihkovan alueella, kertoo venäläinen verkkosivusto Meduza Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosaston tietoihin perustuen.

Lisäksi kaksi muuta kopteria vahingoittui merkittävästi. 

Venäjän puolustusministeriö ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa. 

18.18: Puolustusministeriö: Venäjän liikekannallepano on päättynyt

Venäjän puolustusministeriö ilmoittaa Telegram-viestipalvelussa Venäjän päättäneen osittaisen liikekannallepanonsa. Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi liikekannallepanosta syyskuussa. 

Viestin mukaan reservissä olevien kansalaisten asevelvollisuuteen liittyvät toimet on lopetettu, ja asevoimiin rekrytoidaan jatkossa vain vapaaehtoisia. 

Viestissä sanotaan myös, että liikekannallepanon aikana armeijan tarpeisiin käyttöön otetut rakennukset luovutetaan takaisin niiden aiempia käyttötarkoituksia varten.

Kiovan pormestarin mukaan sähkön ja veden jakelu muuttuu pian jälleen normaaliksi. 

14.02: Jopa 80 prosenttia Kiovan asukkaista ilman vettä

Kiovan pormestari Vitali Klitschko kertoi hetki sitten Telegramissa, että tällä hetkellä Kiovan lähellä sijaitsevan voimalaitoksen vaurioitumisen vuoksi 80 prosenttia pääkaupungin asukkaista on edelleen ilman vettä.

– Asiantuntijat tekevät kaikkensa palauttaakseen veden Kiovan asukkaiden asuntoihin. Sähköinsinöörit pyrkivät myös palauttamaan sähkönjakelun 350 000 ilman sähköä jääneeseen kotiin Kiovassa, pormestari vakuutti.

Myös Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko syytti Venäjään hyökkäyksestä maan energiainfrastruktuuria vastaan.

–  Venäläiset terroristit ovat jälleen tehneet valtavan hyökkäyksen sähkölaitoksia vastaan useilla alueilla Ukrainassa, Tymoshenko sanoi.

13.18: Ukraina ampui alas 40 Venäjän risteilyohjuksista

Venäjä on tänään laukaissut Ukrainan armeijan mukaan yli 50 risteilyohjusta, joista 44 on ammuttu alas.

Yksi Ukrainan alas ampuma venäläisohjus putosi kylään Moldovan pohjoisosassa. Moldovan sisäministeriön mukaan Ukrainan rajan lähellä sijaitsevassa kylässä monien rakennusten ikkunat rikkoutuivat, mutta kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen.

Lokakuun 10. päivänä Ukrainaa kohti laukaistu venäläinen risteilyohjus lensi Moldovan mukaan sen ilmatilan yli. Tällöin Moldova vaati Venäjän maassa olevan lähettilään puhutteluun.

Moldovaan on saapunut satojatuhansia ukrainalaisia pakolaisia sen jälkeen, kun Venäjän lähetti joukkoja Ukrainaan helmikuussa.

11.20: Ukraina: Venäjä laukaisi yli 50 risteilyohjusta sähkölaitoksia vastaan

Ukraina syyttää Venäjää uudesta "massiivisesta hyökkäyksestä" maan energiainfrastruktuuria vastaan.

–  Venäläiset terroristit ovat jälleen tehneet valtavan hyökkäyksen sähkölaitoksia vastaan useilla alueilla Ukrainassa, sanoi Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä laukaisi tänä aamuna yli 50 risteilyohjusta. Iskujen jälkeen useilla Ukrainan alueilla on sähkökatkoja.

10.45: Vehnän hinta lähti nousuun Venäjän vetäydyttyä Ukrainan viljanvientisopimuksesta 

Vehnän hinta on noussut markkinoilla voimakkaasti sen jälkeen, kun Venäjä viikonloppuna ilmoitti vetäytyvänsä sopimuksesta, jolla turvattiin ukrainalaisen viljan kuljetukset Mustanmeren kautta sodan aikana.

Asiasta uutisoivat muun muassa Bloomberg ja Helsingin Sanomat.

Vehnän futuurien hinnat olivat Chicagon johdannaispörssissä yli viiden prosentin nousussa maanantaina.

Korkeimmillaan hinnat kävivät 9 dollarin tuntumassa vakalta sunnuntaina.

9.00: Reuters: Kiovassa on kuultu useita räjähdyksiä

Kiovassa on kuultu tänä aamuna sarja räjähdyksiä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kiovan pormestari Vitali Klitschko kertoo Telegramissa, että iskut ovat vahingoittaneet kriittistä infrastruktuuria. Klitschkon mukaan vedenjakelu on keskeytynyt osassa kaupunkia. 

Presidentin neuvonantaja Anton Herashtshenko sanoi, että eri puolilta kaupunkia kuului "ainakin kolme" räjähdystä. Hänen mukaansa Ukrainaa kohti ammuttiin 40 venäläistä risteilyohjusta.

Kiovassa nousi tummaa savua Venäjän iskujen jäljiltä 0:38
Videokuvaa Kiovasta maanantaiaamuna.

Kyiv Independent sanoo Twitterissä, että ilmahälytyksiä on annettu eri puolilla maata. Harkovan pormestarin Ihor Terehovin mukaan Venäjä on iskenyt kaupungin kriittistä infrastruktuurilaitosta vastaan.

Myös Tsherkasyn alueella on isketty infrastruktuurikohdetta vastaan, kertoivat alueen hallinnon edustajat.

Venäjä on lisännyt ohjusiskuja Ukrainassa viime viikkoina Krimin sillan räjähdyksen jälkeen.

Päivitetty kello 9.

5.36: Venäjä lopetti Ukrainan viljaa kuljettavien laivojen tarkastamisen Istanbulissa

Venäjä on lakannut osallistumasta ukrainalaista viljaa kuljettavien laivojen tarkastuksiin Istanbulissa, viljasopimuksen koordinaatiokeskus JCC ilmoitti myöhään sunnuntaina.

Venäjä ilmoitti lauantaina vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta, joka on mahdollistanut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä. Venäjä perusteli vetäytymistään iskuilla, jotka Ukraina teki miehitetylle Krimin niemimaalle.

Noin sata viljalaivaa odottaa tarkastamista Istanbulin rannikolla. Ukrainan mukaan merellä nyt seisovien laivojen viljalla voisi ruokkia miljoonia ihmisiä. Ukrainan mukaan Venäjä käyttää Krimin iskua tekosyynä sopimuksesta vetäytymiselle ja yrittää jälleen kiristää maailmaa nälänhädän uhkalla.

Ukraina on tärkeä viljanviejä, joten Venäjän hyökkäyssodalla on ollut suuria vaikutuksia maailman ruokahuoltoon.

SUNNUNTAI 31.10.:

23.43: YK, Turkki ja Ukraina sopivat viljalaivojen etenemisestä maanantaina

Reutersin mukaan YK, Turkki ja Ukraina ovat tänään sopineet Turkin vesillä olevien 16 viljalaivan siirtosuunnitelmasta, joka toteutetaan maanantaina.

Suunnitelma tehtiin päivä sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta Mustallamerellä.

Korjattu klo 23:52: Aluksia on 16, ei 14 kuten aikaisemmin kerrottiin.

23.15: Zelenskyi: Ukraina torjui venäläisjoukkojen hyökkäyksen Donetskissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi tänään Ukrainan joukkojen torjunneen venäläisten "kiivaan hyökkäyksen" itäisen Donetskin alueella.

Zelenskyi sanoi, että sotilasyksikkö Chopista, Länsi-Ukrainasta oli torjunnut hyökkäyksen, mutta hän ei kertonut tarkemmin, missä yhteenotto oli tapahtunut.

– Tänään he pysäyttivät vihollisen kiivaat hyökkäystoimet, Zelenskiy sanoi yöllisessä puheessaan.

21.59: Kymmenettuhannet tukivat Ukrainaa marssilla Prahassa 

Kymmenettuhannet ihmiset ottivat sunnuntaina osaa Ukrainan tueksi järjestettyyn mielenosoitusmarssiin Tshekin pääkaupungissa Prahassa.

Mielenosoittajat kantoivat Tshekin, Ukrainan, EU:n ja sotilasliitto Naton lippuja.

– Tämä mielenosoitus on hyvin tärkeä, koska se tukee Ukrainaa, ja muistuttaa meitä siitä, että meidän on selviydyttävä kaikesta siitä, mitä tapahtuu maailmassa ja Ukrainassa, maalaili ukrainalaisopiskelija Irina Udod.

Mielenosoituksen puhujiin kuului muun muassa Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin vaimo Olena Zelenska, joka kiitti Tshekkiä sen merkittävästä sotilaallisesta ja humanitaarisesta avusta.

Marssi järjestettiin vastauksena äärioikeiston ja äärivasemmiston perjantain marssille, jossa muun muassa vaadittiin, että Tshekin on erottava Natosta.

21.41: Ukraina: Yli 200 viljalaivaa pysähtynyt Venäjän vetäydyttyä viljanvientisopimuksesta 

CNN:n mukaan Ukrainan infrastruktuuriministeriö on kertonut yli 200 viljalaivan pysähtyneen sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi lauantaina viljanvientisopimuksestaan Ukrainan kanssa. 

Ministeriön mukaan 95 lastattua alusta ovat jo lähteneet Ukrainan satamista ja odottavat tarkastusta, jotta ne voidaan lähettää lopulliselle kuluttajalle.

Lisäksi 101 alusta odottaa tarkastusta Ukrainan satamien sisäänkäynneillä ja 22 lastattua alusta odottaa lähtöä Ukrainan satamista.

17.55: Turkki: Istanbuliin ehtineiden laivojen tarkastuksia jatketaan

Turkki sanoo, että Istanbulissa aiotaan jatkaa viljaa kuljettavien laivojen tarkastuksia tänään ja huomenna.

Turkin ulkoministeriö tiedotti asiasta sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä Mustanmeren sopimuksesta.

Ukrainasta lähteneet ja sinne kulkevat laivat ovat sopimuksen mukaan kulkeneet Istanbulin kautta. Turkki on valvonut kuljetuksia.

Venäjän puolustusministeriö kertoi lauantaina jäädyttävänsä osallistumisensa sopimukseen.

Vetäytymisen syynä olivat varhain lauantaina Krimin niemimaalle tehdyt iskut.

Korjattu kello 21.47: Vehnä korjattu viljaksi.

17.48: Venäjän joukot räjäyttivät Krasna-joen ylittävän sillan Luhanskissa

Venäjän joukot ovat räjäyttäneet Krasna-joen ylittävän sillan Luhanskin alueella, lähellä Krasnorichensken kylää. Asiasta kertoo alueen kuvernööri Serhi Haidai ukrainalaisen The Kyiv Independentin mukaan.

Haidain mukaan venäläiset ovat "peloissaan" ukrainalaisten lähestymisestä ja tämän vuoksi silta tuhottiin. Ukrainan vastahyökkäys Luhanskissa on jatkanut etenemistään. 

Lue lisää sunnuntain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat