Näin MTV seurasi Ukrainan sotaa 30. lokakuuta

Venäjä jatkaa drone-iskuja Ukrainassa – ukrainalaiset ampuneet alas jo noin 300 lennokkia 1:55
Venäjä jatkaa drone-iskuja Ukrainassa – ukrainalaiset ampuneet alas jo noin 300 lennokkia

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 30. lokakuuta 2022.  

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä vetäytyi viljasopimuksesta 29. lokakuuta
  • Venäjä syyttää Britannian merivoimia Nord Stream -putken räjäyttämisestä
  • Ukrainan armeija kertoo vallanneensa takaisin kyliä Donbassin alueella
  • Venäjän on väittänyt Ukrainan valmistelevan "likaisen pommin" käyttöä, länsimaat tyrmänneet väitteet
  • IAEA tutkii syytöksiä "likaisesta pommista" – tuloksia odotetaan lähipäivinä
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Lisää uutisia sodasta voit lukea täältä.

23.43: YK, Turkki ja Ukraina sopivat viljalaivojen etenemisestä maanantaina

Reutersin mukaan YK, Turkki ja Ukraina ovat tänään sopineet Turkin vesillä olevien 16 viljalaivan siirtosuunnitelmasta, joka toteutetaan maanantaina.

Suunnitelma tehtiin päivä sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta Mustallamerellä.

Korjattu klo 23:52: Aluksia on 16, ei 14 kuten aikaisemmin kerrottiin.

23.15: Zelenskyi: Ukraina torjui venäläisjoukkojen hyökkäyksen Donetskissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi tänään Ukrainan joukkojen torjunneen venäläisten "kiivaan hyökkäyksen" itäisen Donetskin alueella.

Zelenskyi sanoi, että sotilasyksikkö Chopista, Länsi-Ukrainasta oli torjunnut hyökkäyksen, mutta hän ei kertonut tarkemmin, missä yhteenotto oli tapahtunut.

– Tänään he pysäyttivät vihollisen kiivaat hyökkäystoimet, Zelenskiy sanoi yöllisessä puheessaan.

21.59: Kymmenettuhannet tukivat Ukrainaa marssilla Prahassa 

Kymmenettuhannet ihmiset ottivat sunnuntaina osaa Ukrainan tueksi järjestettyyn mielenosoitusmarssiin Tshekin pääkaupungissa Prahassa.

Mielenosoittajat kantoivat Tshekin, Ukrainan, EU:n ja sotilasliitto Naton lippuja.

– Tämä mielenosoitus on hyvin tärkeä, koska se tukee Ukrainaa, ja muistuttaa meitä siitä, että meidän on selviydyttävä kaikesta siitä, mitä tapahtuu maailmassa ja Ukrainassa, maalaili ukrainalaisopiskelija Irina Udod.

Mielenosoituksen puhujiin kuului muun muassa Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin vaimo Olena Zelenska, joka kiitti Tshekkiä sen merkittävästä sotilaallisesta ja humanitaarisesta avusta.

Marssi järjestettiin vastauksena äärioikeiston ja äärivasemmiston perjantain marssille, jossa muun muassa vaadittiin, että Tshekin on erottava Natosta.

21.41: Ukraina: Yli 200 viljalaivaa pysähtynyt Venäjän vetäydyttyä viljanvientisopimuksesta 

CNN:n mukaan Ukrainan infrastruktuuriministeriö on kertonut yli 200 viljalaivan pysähtyneen sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi lauantaina viljanvientisopimuksestaan Ukrainan kanssa. 

Ministeriön mukaan 95 lastattua alusta ovat jo lähteneet Ukrainan satamista ja odottavat tarkastusta, jotta ne voidaan lähettää lopulliselle kuluttajalle.

Lisäksi 101 alusta odottaa tarkastusta Ukrainan satamien sisäänkäynneillä ja 22 lastattua alusta odottaa lähtöä Ukrainan satamista.

17.55: Turkki: Istanbuliin ehtineiden laivojen tarkastuksia jatketaan

Turkki sanoo, että Istanbulissa aiotaan jatkaa viljaa kuljettavien laivojen tarkastuksia tänään ja huomenna.

Turkin ulkoministeriö tiedotti asiasta sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä Mustanmeren sopimuksesta.

Ukrainasta lähteneet ja sinne kulkevat laivat ovat sopimuksen mukaan kulkeneet Istanbulin kautta. Turkki on valvonut kuljetuksia.

Venäjän puolustusministeriö kertoi lauantaina jäädyttävänsä osallistumisensa sopimukseen.

Vetäytymisen syynä olivat varhain lauantaina Krimin niemimaalle tehdyt iskut.

Korjattu kello 21.47: Vehnä korjattu viljaksi.

17.48: Venäjän joukot räjäyttivät Krasna-joen ylittävän sillan Luhanskissa

Venäjän joukot ovat räjäyttäneet Krasna-joen ylittävän sillan Luhanskin alueella, lähellä Krasnorichensken kylää. Asiasta kertoo alueen kuvernööri Serhi Haidai ukrainalaisen The Kyiv Independentin mukaan.

Haidain mukaan venäläiset ovat "peloissaan" ukrainalaisten lähestymisestä ja tämän vuoksi silta tuhottiin. Ukrainan vastahyökkäys Luhanskissa on jatkanut etenemistään. 

17.30: ISW: Huhut muutoksista Venäjän sotilasjohdossa herättävät kysymyksiä

Kreml on väitetysti siirtänyt Alexander Lapinin syrjään keskisen ryhmän komentajan tehtävästä, kertoo ajatushautomo Institute for Study of War. Kreml ei ole virallisesti vahvistanut Lapinin aseman muutosta, mutta ajatushautomon mukaan tietoja asiasta liikkuu valtion tukemissa uutislähteissä.

Ajatusautomo ei pystynyt vahvistamaan raportteja, mutta katsoo ristiriitaisten viestien kertovan ainakin Lapiniin kohdistuvasta kritiikistä ja siitä, että Venäjän puolustusministeriön on entistä hankalampaa päättää maan sotilasjohdon julkisuuskuvasta. Tilanne voi olla myös osa Venäjän armeijan sisäistä valtataistelua.

17.00: YK syvästi huolissaan viljan merikuljetusten keskeytyksestä 

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin tiedottaja sanoo pääsihteerin olevan syvästi huolissaan meneillään olevasta tilanteesta Mustanmeren sopimukseen liittyen.

Guterres on päättänyt lykätä lähtöään Arabiliiton huippukokoukseen Algeriaan yhdellä päivällä keskittyäkseen tähän ongelmaan.

Korjattu kello 21.47: Vehnä korjattu viljaksi.

16.30: Venäjä väittää, että droonit käyttivät viljan kuljetukseen tarkoitettua turva-aluetta

Venäjän ulkoministeriö väittää, että Sevastopolin hyökkäyksessä käytetyt droonit liikkuivat viljakuljetuksille tarkoitetulla turva-alueella.

Se sanoo löytäneensä droonien jäänteitä merestä.

Ulkoministeriön mukaan yksi vedessä kulkevista drooneista on mahdollisesti laukaistu Ukrainan tai sen läntisten liittolaisten siviilialuksista, joita käytetään viljanvientiin Ukrainan satamista.

Venäjän puolustusministeriö kertoi lauantaina jäädyttävänsä osallistumisensa sopimukseen, joka on sallinut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä. Vetäytymisen syynä olivat varhain lauantaina Krimin niemimaalle tehdyt iskut.

Korjattu kello 21.47: Vehnä korjattu viljaksi.

16.29: Sevastopolin sataman tuhoista leviää hurjaa videomateriaalia 

Ukrainan droneiskut Mustanmeren laivastoon kerrotaan aiheuttaneen suurta vahinkoa Venäjän laivastolle. 

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Gerashchenko on jakanut videon, jolla näkyy valtava räjähdys Sevastopolin sataman lähistöllä. Geraschenkon mukaan räjähdyksessä olisi vaurioitunut yksi fregatti sekä yksi maihinnousualus.

Uutistoimisto Reuters julkaisi videon, jossa Sevastopolin satamasta nousee savupilvi droneiskujen jälkeen. 

Sevastopolin satamassa nähty räjähdyksiä 0:18
Räjähdyksiä Sevastopolin satamassa Ukrainassa.

16.20: Nato kehottaa Venäjää pikaisesti uusimaan viljanvientisopimuksen Ukrainan kanssa

Nato on tänään kehottanut Venäjää pikaisesti uusimaan viljanvientisopimuksen, josta se eilen vetäytyi. YK:n välittämä sopimus turvasi viljanviennin Mustanmeren kautta. 

– Presidentti Putinin täytyy lopettaa ruoan käyttäminen aseena ja lopettaa laiton sota Ukrainassa, Naton tiedottaja Oana Lungescu sanoi.

– Kehotamme Venäjää harkitsemaan uudelleen päätöstään ja uusimaan tämän sopimuksen nopeasti, jotta ruokaa eniten tarvitsevat saavat sitä, Lungescu lisäsi.

16.08: Venäjä väittää löytäneensä sen laivastoa kohtaat hyökänneet dronet

Venäjän puolustusministeriö kertoo löytäneensä ja analysoineensa lauantaina Krimillä Venäjän laivastoa vastaan hyökänneet dronejen hylyt. 

Ministeriön mukaan dronet oli varustettu kanadalaisvalmisteisilla navigointimoduuleilla. Venäjä väittää Ukrainan tehneen iskun Britannian johdolla. Britannia on kiistänyt Venäjän väitteet. Asiasta kertoo The Guardian.

14.46: Ukrainalaisen viljan merikuljetukset keskeytettiin

Ukrainalaisen viljan merikuljetukset keskeytettiin sunnuntaina sen jälkeen, kun Venäjä oli lauantaina ilmoittanut vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta.

Kuljetuksia koordinoiva keskus sanoi, että kuljetuksia ei voida toteuttaa, koska niistä ei ole päästy sopimukseen osapuolten kesken.

Keskuksen mukaan yli kymmenen alusta odottaa sisään- tai ulospääsyä merikäytävän molemmin puolin.

Ukrainan ulkoministeri sanoi Twitterissä, että Venäjä estää 176:n tällä hetkellä merellä olevan aluksen kuljetukset. Hänen mukaansa niissä on yhteensä kaksi miljoonaa tonnia vehnää, jolla ruokkisi seitsemän miljoonaa ihmistä.

Sunnuntaina myös Euroopan unioni kehotti Venäjää perumaan päätöksensä.

14.06: Venäjä sanoo torjuneensa Ukrainan hyökkäyksiä

Venäjä sanoo torjuneensa hyökkäykset Hersonissa, Harkovassa ja Luhanskissa, kertovat venäläiset uutistoimistot, jotka siteeraavat maan puolustusministeriötä.

Samaan hengenvetoon kerrottiin, että Ukraina on tulittanut lähellä Zaporizhzhjan ydinvoimalaa, mutta säteilytasot ovat normaaleja.

Venäjän väitteitä ei ole voitu varmistaa riippumattomasta lähteestä.

Lähde: Reuters.

13.56: Brittitiedustelu: Wagner-joukkoihin värvätään nyt vankeja, joilla on HIV tai C-hepatiitti

Wagner-joukkojen omistaja, venäläismoguli Jevgeni Prigozhin haluaa luoda itäiseen Ukrainaan 200 kilometrin mittaisen Wagner-linjan.

Muutama päivä sitten Prigozhin myönsi verkkokirjoituksessaan, että Wagner on muuttanut toimintamalliaan, ja rekrytoi nyt venäläisvankeja, joiden tiedetään sairastavan vakavia sairauksia, kuten HIViä ja C-hepatiittia.

Muutos aiempaan on merkittävä, sillä Wagner-joukkoihin on tyypillisesti palkattu hyvin koulutettuja, entisiä ammattisotilaita.

Ison-Britannian tiedustelupalvelun päivittäinen Ukraina-katsaus esittää, saattaisiko Prigozhinin ajatuksena olla käyttää uusimpia sotilasrekrytointejaan Wagner-linjan rakentamiseen.

13.42 Ranska: Venäjä syyttää Britanniaa putkisabotaasista ilman todisteita

Venäjä syytti eilen Ison-Britannian merivoimia Nord Stream -kaasuputken kohdistuneesta hyökkäyksestä. Ranskan ulkoministeriö kommentoi nyt syytöksiä perusteettomina.

Ranska katsoo, että Venäjän syytösten taustalla on kääntää huomio pois hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Lähde: Reuters

12.31 Putinin kämmenselkä vilahti propagandavideolla – suomalaislääkärin mukaan presidentti saa syöpähoitoa

Venäjän presidentistä Vladimir Putinista julkaistut uutiskuvat ovat aika ajoin viime keväästä alkaen herättäneet julkisuudessa kysymyksiä hänen terveydentilastaan. Kuvissa on kiinnitetty huomiota esimerkiksi turvotukseen sekä hänen kätensä kankeuteen tietyissä tilanteissa.

STT näytti kuvia tilanteesta kahdelle erittäin kokeneelle syöpälääkärille. Pelkistä kuvista ei voi tehdä sairausdiagnooseja, mutta molemmat kertoivat mielipiteenään, että kuvissa voi hyvin mahdollisesti näkyä sytostaattihoidon jättämä vaurio kämmenselässä.

11.31 Ukrainan vastahyökkäyksen strategiaa suunniteltiin länsivaltojen avulla

Joukko ukrainalaisia, yhdysvaltalaisia ja brittiläisiä upseereita kokoontui eurooppalaiseen sotilastukikohtaan käymään läpi erilaisia taisteluskenaarioita Ukrainan vastahyökkäyksen alla.

Kun Ukraina kesän aikana alkoi suunnitella vastahyökkäystä maan itäosaa miehittävää Venäjää vastaan, se sai länsivalloilta paitsi aseapua ja tiedustelutietoa, myös tukea operaatioiden suunnittelussa.

Suunnittelijat työskentelivät kolmessa eri huoneessa, jaettuna kansallisuuksien mukaan, ja tekivät erilaisia sotapelejä jopa kaksikymmentuntisiksi venyneinä päivinä.

10.13: ISW: Fregatti-iskun takana Ukrainan joukot

Venäläisfregattia vastaan lauantaina tehdyn iskun takana oli todennäköisesti Ukraina, arvioi sotaa seuraava yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Mustanmeren laivaston Grigorovitsh-luokan fregattia vastaan tehtiin isku eilen Sevastopolissa, joka sijaitsee Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla.

5.49: Biden: Venäjällä ei ole mitään syytä vetäytyä viljasopimuksesta

Venäjällä ei ole mitään syytä vetäytyä sopimuksesta, jolla on mahdollistettu viljan vienti Ukrainasta, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Presidentti kuvaili Venäjän perääntymistä sopimuksesta puhtaasti törkeäksi.

Venäjän puolustusministeriö kertoi lauantaina jäädyttävänsä osallistumisensa sopimukseen, joka on sallinut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi taas sanoi lauantaisessa puheessaan Venäjän ilmoituksen olleen varsin ennustettavissa.

Zelenskyin mukaan Venäjä teki päätöksen sopimuksesta irtaantumisesta todellisuudessa jo syyskuussa.

Seuranta jatkuu kuvan jälkeen.

LAUANTAIN 29.10. SOTATAPAHTUMIA:

23.30: Zelenskyi: Ukrainan sähköntoimitukset ovat elpyneet 

Ukrainan sähköntoimitukset ovat presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan elpyneet, mutta hätäsähkökatkot saattavat olla vielä tarpeen.

Venäjä on viime viikkoina keskittänyt lennokki- ja ohjusiskunsa voimalaitoksiin ympäri Ukrainaa. Iskut ovat tuhonneet yli 30 prosenttia tuotantokapasiteetista ja aiheuttaneet laajoja rajoituksia. 

– Tällä hetkellä on jo huomattavasti vähemmän vakauttamistoimenpiteitä ja hätäsähkökatkoksia... mutta rajoitukset ovat vielä mahdollisia joissakin kaupungeissa ja joillakin alueilla, Zelenskyi sanoi videoviestissään.

22.52: Yhdysvallat: Venäjä käyttää taas ruokaa aseena 

Venäjän puolustusministeriö kertoi lauantaina jäädyttävänsä osallistumisensa sopimukseen, joka on sallinut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä.

– Venäjä yrittää jälleen kerran käyttää aloittamaansa sotaa tekosyynä ruuan käyttämiseen aseena. Tämä vaikuttaa suoraan puutteessa oleviin kansakuntiin ja globaaliin ruuan hintaan sekä pahentaa jo entisestäänkin tukalia humanitaarisia kriisejä ja lisää ruuan saannin epävarmuutta, sanoi kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja Adrienne Watson lausunnossaan.

Venäjän mukaan sen sopimuksesta vetäytymisen syynä olivat varhain lauantaina Krimin niemimaalle tehdyt iskut, joihin Venäjä väitti myös Britannian osallistuneen.

Venäjän mukaan hyökkäyksen kohteeksi joutuneet laivat olisivat olleet osa YK:n välittämää sopimusta. Krimin miehityshallinnon mukaan kyseessä oli "massiivinen hyökkäys" Sevastopolin satamakaupunkiin.

22.46: Zelenskyin neuvonantaja: "Neuvottelut Venäjän kanssa ovat ajanhukkaa"

Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mikhaylo Podolyak kertoo Twitterissä neuvottelujen Venäjän kanssa olevan ajanhukkaa.

– Ydinvoiman kiristämistä, energiaterrori, viljasaarrot... Putin muutti ruoan, kylmyyden ja hinnat aseekseen maailmaa vastaan. Putinin Venäjä käy hybridisotaa Eurooppaa vastaan sekä ottaa Afrikan ja Lähi-Idän panttivangeikseen, Podolyak kirjoittaa.

21.23: MTV Uutiset Ukrainassa: Venäjän dronet piinaavat pientä Makarivin kaupunkia

Ukrainan asevoimat sanovat ampuneensa alas 300 venäläisten aseistettua lennokkia eli dronea. Venäjä on kuitenkin onnistunut osassa lennokki-iskuistaan ja usein kohteena ovat olleet tavallisten ihmisten kodit.

Venäläisjoukot hyökkäsivät heti sodan alussa helmikuussa pieneen Makarivin kaupunkiin, joka sijaitsee noin 50 kilometriä Kiovasta länteen.

– Täälläkin on käynnissä kiivas jälleenrakennus, mutta viime viikkoina venäläiset ovat jatkaneet hyökkäyksiä drone-iskuilla, MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi Makarivista.

Kaupungissa asuva Alina Neomorozitska kertoo, että droneja on ollut kaupungissa usein.

– Se on hyvin pelottavaa. Pelottavaa siksi, ettemme tiedä mistä ne tulevat ja minne ne voivat osua.

Katso alta Niko Nurmisen raportti Makarivista.

Venäjä jatkaa drone-iskuja Ukrainassa – ukrainalaiset ampuneet alas jo noin 300 lennokkia 1:55

18.30: YK ollut yhteydessä Venäjään viljasopimuksen jäädyttämisestä

Reutersin mukaan YK on ollut yhteydessä Venäjän viranomaisiin sen jälkeen, kun Moskova ilmoitti keskeyttävänsä sopimuksen, joka sallii Ukrainan viljan ja lannoitteiden vienniin sen Mustanmeren satamista. 

– On elintärkeää, että kaikki osapuolet pidättäytyvät kaikista toimista, jotka vaarantaisivat Mustanmeren vilja-aloitteen, joka on kriittinen humanitaarinen ponnistus, jolla on selvästi myönteinen vaikutus miljoonien ihmisten ruoansaantiin ympäri maailmaa, YK:n edustaja Stephane Dujarric sanoo.

18.03: TASS: Venäjä keskeyttää osallistumisensa viljanvientisopimuksessa

Venäläisen uutistoimisto TASS:n mukaan Venäjän puolustusministeriö on kertonut maan keskeyttävän osallistumisensa sopimukseen, joka on sallinut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä. Asiasta kertoo Reuters.

Syy keskeyttämiselle on TASS:n mukaan dronehyökkäykset aiemmin tänään Krimillä.

Lue lisää lauantain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat