MTV Uutiset seurasi sotaa lauantaina 29. lokakuuta

Venäjä on pakkosiirtänyt tuhansia ukrainalaisia Venäjälle. Mitä tiedetään heidän oloistaan ja mitä Putin tavoittelee pakkosiirroilla? 8:54
Katso myös: Venäjä on pakkosiirtänyt tuhansia ukrainalaisia Venäjälle. Mitä tiedetään heidän oloistaan ja mitä Putin tavoittelee pakkosiirroilla?

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 29. lokakuuta 2022.  

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä vetäytyi viljasopimuksesta 29. lokakuuta
  • Venäjä syyttää Britannian merivoimia Nord Stream -putken räjäyttämisestä
  • Ukrainan armeija kertoo vallanneensa takaisin kyliä Donbassin alueella
  • Venäjän on väittänyt Ukrainan valmistelevan "likaisen pommin" käyttöä, länsimaat tyrmänneet väitteet
  • IAEA tutkii syytöksiä "likaisesta pommista" – tuloksia odotetaan lähipäivinä
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.30: Zelenskyi: Ukrainan sähköntoimitukset ovat elpyneet 

Ukrainan sähköntoimitukset ovat presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan elpyneet, mutta hätäsähkökatkot saattavat olla vielä tarpeen.

Venäjä on viime viikkoina keskittänyt lennokki- ja ohjusiskunsa voimalaitoksiin ympäri Ukrainaa. Iskut ovat tuhonneet yli 30 prosenttia tuotantokapasiteetista ja aiheuttaneet laajoja rajoituksia. 

– Tällä hetkellä on jo huomattavasti vähemmän vakauttamistoimenpiteitä ja hätäsähkökatkoksia... mutta rajoitukset ovat vielä mahdollisia joissakin kaupungeissa ja joillakin alueilla, Zelenskyi sanoi videoviestissään.

22.52: Yhdysvallat: Venäjä käyttää taas ruokaa aseena 

Venäjän puolustusministeriö kertoi lauantaina jäädyttävänsä osallistumisensa sopimukseen, joka on sallinut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä.

– Venäjä yrittää jälleen kerran käyttää aloittamaansa sotaa tekosyynä ruuan käyttämiseen aseena. Tämä vaikuttaa suoraan puutteessa oleviin kansakuntiin ja globaaliin ruuan hintaan sekä pahentaa jo entisestäänkin tukalia humanitaarisia kriisejä ja lisää ruuan saannin epävarmuutta, sanoi kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja Adrienne Watson lausunnossaan.

Venäjän mukaan sen sopimuksesta vetäytymisen syynä olivat varhain lauantaina Krimin niemimaalle tehdyt iskut, joihin Venäjä väitti myös Britannian osallistuneen.

Venäjän mukaan hyökkäyksen kohteeksi joutuneet laivat olisivat olleet osa YK:n välittämää sopimusta. Krimin miehityshallinnon mukaan kyseessä oli "massiivinen hyökkäys" Sevastopolin satamakaupunkiin.

22.46: Zelenskyin neuvonantaja: "Neuvottelut Venäjän kanssa ovat ajanhukkaa"

Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mikhaylo Podolyak kertoo Twitterissä neuvottelujen Venäjän kanssa olevan ajanhukkaa.

– Ydinvoiman kiristämistä, energiaterrori, viljasaarrot.. Putin muutti ruoan, kylmyyden ja hinnat aseekseen maailmaa vastaan. Putinin Venäjä käy hybridisotaa Eurooppaa vastaan sekä ottaa Afrikan ja Lähi-Idän panttivangeikseen, Podolyak kirjoittaa.

21.23: MTV Uutiset Ukrainassa: Venäjän dronet piinaavat pientä Makarivin kaupunkia

Ukrainan asevoimat sanovat ampuneensa alas 300 venäläisten aseistettua lennokkia eli dronea. Venäjä on kuitenkin onnistunut osassa lennokki-iskuistaan ja usein kohteena ovat olleet tavallisten ihmisten kodit.

Venäläisjoukot hyökkäsivät heti sodan alussa helmikuussa pieneen Makarivin kaupunkiin, joka sijaitsee noin 50 kilometriä Kiovasta länteen.

– Täälläkin on käynnissä kiivas jälleenrakennus, mutta viime viikkoina venäläiset ovat jatkaneet hyökkäyksiä drone-iskuilla, MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi Makarivista.

Kaupungissa asuva Alina Neomorozitska kertoo, että droneja on ollut kaupungissa usein.

– Se on hyvin pelottavaa. Pelottavaa siksi, ettemme tiedä mistä ne tulevat ja minne ne voivat osua.

Katso alta Niko Nurmisen raportti Makarivista.

Venäjä jatkaa drone-iskuja Ukrainassa – ukrainalaiset ampuneet alas jo noin 300 lennokkia 1:55

18.30: YK ollut yhteydessä Venäjään viljasopimuksen jäädyttämisestä

Reutersin mukaan YK on ollut yhteydessä Venäjän viranomaisiin sen jälkeen, kun Moskova ilmoitti keskeyttävänsä sopimuksen, joka sallii Ukrainan viljan ja lannoitteiden vienniin sen Mustanmeren satamista. 

– On elintärkeää, että kaikki osapuolet pidättäytyvät kaikista toimista, jotka vaarantaisivat Mustanmeren vilja-aloitteen, joka on kriittinen humanitaarinen ponnistus, jolla on selvästi myönteinen vaikutus miljoonien ihmisten ruoansaantiin ympäri maailmaa, YK:n edustaja Stephane Dujarric sanoo.

18.03: TASS: Venäjä keskeyttää osallistumisensa viljanvientisopimuksessa

Venäläisen uutistoimisto TASS:n mukaan Venäjän puolustusministeriö on kertonut maan keskeyttävän osallistumisensa sopimukseen, joka on sallinut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä. Asiasta kertoo Reuters.

Syy keskeyttämiselle on TASS:n mukaan dronehyökkäykset aiemmin tänään Krimillä.

17.04: Venäjä kertoo 50 sotavangin vaihdosta Ukrainan kanssa

Reutersin mukaan Venäjän puolustusministeriö on kertonut saaneensa 50 sotavankia Ukrainasta. 

Moskovan tukeman Donetskin alueen johtaja Denis Pushilin sanoi aiemmin tänään, että vankien vaihto Ukrainan kanssa on käynnissä eli myös ukrainalaisia sotavankeja ollaan palauttamassa takaisin.

16.47: EU on jäädyttänyt noin 17 miljardia euroa venäläisvaroja Ukrainan sodan alkamisen jälkeen

Euroopan unioni on jäädyttänyt noin 17 miljardin euron arvosta venäläisvaroja sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, kertoi Euroopan unionin oikeuskomissaari Didier Reynders saksalaismedian haastattelussa lauantaina.

Reyndersin mukaan 90 henkilölle kuuluvaa varallisuutta on tähän mennessä jäädytetty. Ukraina on vaatinut, että jäädytettyjä varoja käytetään Ukrainan jälleenrakentamiseen.

– Jos kyseessä on rikollinen takavarikoitu raha, se on mahdollista siirtää Ukrainan kompensaatiorahastoon. Tämä määrä on kuitenkin aivan liian pieni, jotta sillä saataisiin jälleenrakennus rahoitettua, Reynders sanoi.

Reynders muistutti, että pakotteiden vuoksi on niin ikään jäädytetty 300 miljardia euroa Venäjän keskuspankin varoja ympäri maailmaa. Oikeuskomissaarin mukaan näitä varoja voitaisiin käyttää ainakin takuina siihen saakka, kun Venäjä päättää vapaaehtoisesti osallistua Ukrainan jälleenrakennukseen.

16.30: Venäjä syyttää Britanniaa Nord Streamin räjäyttämisestä, Britannia kiistää

Venäjän puolustusministeriön mielestä Iso-Britannian merivoimat on syyllinen Nord Stream -kaasuputken räjäytykseen. Syytösten tueksi ei esitetty todisteita.

The Guardian kertoo Britannian kiistäneen Venäjän väitteet ja kutsuneen niitä "eeppisen mittakaavan vääriksi väitteiksi".

– Saadakseen huomiota pois Ukrainan laittoman hyökkäyksen katastrofaalisesta käsittelystä, Venäjän puolustusministeriö turvautuu eeppisen mittakaavan väärien väitteiden levittämiseen, Britannian puolustusministeriön tiedottaja sanoi Guardianin mukaan.

15:12: Venäjän Mustanmeren laivastoa vahingoitettu dronehyökkäyksessä

Droneiskut Mustanmeren laivastoon ovat aiheuttaneet vahinkoa Venäjälle. BBC kirjoittaa ainakin yhden laivan vahingoittuneen, Ria Novosti kertoo Expressenin mukaan kahdesta vahingoittuneesta laivasta. 

Venäjän puolustusministeriö syytti samassa yhteydessä Britanniaa iskussa auttamisesta.

Venäjä kertoi aiemmin torjuneensa hyökkäyksen Mustallamerellä. 

Ukraina ei ole kommentoinut tapahtumia.

13.44: Venäjä varastaa sairaalatarvikkeita Hersonista, sanoo Zelenskyi

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi sanoi eilen illalla, että venäläisjoukot pyrkivät tekemään valloittamistaan alueista Hersonissa asuinkelvottomia varastamalla niistä sairaalatarvikkeita ja ambulansseja.

Zelenskyi sanoo myös, että Venäjä painostaa alueella olevia lääkäreitä siirtymään Venäjän puolelle.

– Venäjä yrittää tehdä Hersonista ”ei kenenkään maata”, Zelenskyi kuvailee.

Herson on yksi neljästä Ukrainan alueesta, jotka Venäjä liitti valekansanäänestyksin itseensä.

Lähde: The Guardian.

12.08: Ukraina väittää tappaneensa Wagner-joukkojen apulaispäällikön

Ukrainalaismedia kirjoittaa, että Ukrainan asevoimien erikoisjoukko Khort olisi surmannut Wagner-palkkasotilasryhmän apulaispäällikön. Asiasta kertoo Kyiv Independent.

Ukrainalaisjoukon mukaan kaikki Wagnerin sotilaat kuolivat lähitaistelussa. Facebook-päivityksessään Khort ei yksilöinyt, missä taistelu tapahtui. Ukrainalaismedian mukaan erikoisjoukon kerrotaan kuitenkin kuuluvan 57. moottoroituun prikaatiin, joka osallistuu tällä hetkellä vastahyökkäykseen etelässä.

11.42: Venäjä väittää torjuneen dronehyökkäyksen Krimillä

Venäjän Mustanmeren laivasto on torjunut dronehyökkäyksen Sevastopolin lahdella venäläislähteiden mukaan. Tilannetta alueella kuvaillaan rauhalliseksi.

Venäläisten väitettä ei ole vahvistettu muista lähteistä. Ukraina ei ole viestinyt tapahtumista mitään.

Asiasta kertoo CNN Tassin tietoihin nojaten.

9.57: Venäjä ei etene merkittävästi millään rintamalla, sanoo ISW

Ukrainan sodasta päivittäin raportoivan ajatushautomon ISW:n mukaan Venäjä ei etene tällä hetkellä yhdelläkään rintamalla merkittävästi. 

Ajatushautomo uskookin, että Venäjän tarve kertoa menestyksestä Bahmutin alueella on pyrkimys omien joukkojen hengen nostattamiseen ja Wagnerin palkkasotilasyhtiön miellyttämiseen. Bahmutin alueen pienet voitot ovat ISW:n mukaan juuri Wagner-joukkojen ansiota. 

ISW:n mukaan venäläisten eteneminen Bahmutissa on tapahtunut hitaasti ja suurella hinnalla. 

6.35: Kiovassa pelätään pitkiä sähkökatkoja Venäjän iskujen jäljiltä 

Ukrainalaiset viranomaiset ovat varoittaneet Kiovan asukkaita varautumaan useita tunteja kestäviin sähkökatkoksiin, uutisoi BBC. Venäjä on viime aikoina kohdistanut iskujaan Ukrainassa energialaitoksiin, minkä takia maassa on paikoitellen ollut jopa yli miljoona ihmistä ilman sähköä. 

Nyt Kiovassa pelätään sähkökatkosten venyvän yli 4-tuntisiksi. Sähkökatkoksia odotetaan tapahtuvan myös esimerkiksi Kiovan eteläpuolella sijaitsevassa Dnipron kaupungissa sekä Harkovassa, joka on tuhoutunut pahoin Venäjän tekemissä pommituksissa. 

Länsimaat ovat tuominneet Venäjän tarkoituksenmukaiset iskut siviilikohteisiin. 

MTV Kiovassa puistossa, johon iski venäläisohjus:"Jopa istutukset ovat paikallaan aivan kuin iskua ei olisi tapahtunutkaan" 2:02
Katso toimittajamme Niko Nurmisen raportti Kiovasta (27.10.) puistossa, jonne iski venäjäisohjus

6.30: YK peräänkuuluttaa jatkoa viljasopimukselle

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehottaa kaikkia osapuolia pyrkimään siihen, että Ukrainan viljanvientiä mahdollistavalle sopimukselle saataisiin jatkoa. Asiasta kertoo Guterresin edustaja.

Viljankuljetuksista heinäkuussa allekirjoitetun sopimuksen avulla on saatu helpotettua Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan aiheuttamaa maailmanlaajuista ruokakriisiä. YK:n, Venäjän, Ukrainan ja Turkin allekirjoittaman sopimuksen myötä maailmalle on viety yli yhdeksän miljoonaa tonnia ukrainalaisviljaa.

Alkujaan 120 päivää voimassa olevan sopimuksen mahdollista jatkoa ovat kuitenkin varjostaneet Venäjän kommentit, joiden mukaan maa ei ole pystynyt viemään omaa viljaansa ja lannoitteitaan osana toista sopimusta.

Tutkijaprofessori Jyrki Niemi kertoo, miksi Venäjä suostui viljasopimukseen 1:02
Katso haastattelu heinäkuulta viljasopimuksen syntymisen jälkeen: Tutkijaprofessori Jyrki Niemi kertoo, miksi Venäjä suostui sopimukseen

6.28: Viranomaiset: Teknologiasektori avustaa tietämättään Venäjää

Venäjä yrittää saada pöytälaatikkoyhtiöiden avulla haltuunsa edistynyttä teknologiaa Ukrainassa aloittamaansa hyökkäyssotaa varten, Hollannin sotilastiedustelu varoittaa hollantilaismedian mukaan.

Sotilastiedustelupalvelun johtajan Jan Swillensin mukaan Venäjän salainen palvelu on perustanut Hollantiin kymmeniä pöytälaatikkoyhtiöitä välttääkseen länsimaisia pakotteita.

4.34: IAEA tutkii syytöksiä "likaisesta pommista"

Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) tutkii viikonloppuna Venäjän syytökset siitä, että Ukraina suunnittelisi käyttävänsä niin sanottuja likaisia pommeja.

Likaisella pommilla tarkoitetaan tavanomaista räjähdettä, joka levittää esimerkiksi radioaktiivista ainetta ympäristöön.

Venäjän näkemys on, että Ukraina suunnittelee pommin käyttöä Venäjän joukkoja vastaan. Ukraina puolestaan epäilee, että Venäjä saattaa itse käyttää likaista pommia lavastetussa hyökkäyksessä mahdollisesti oikeuttaakseen ydinaseiden käytön.

PERJANTAI 28. LOKAKUUTA: 

22.54: Zelenskyi epäilee: Mahtaako Venäjän liikekannallepano olla todella ohi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi epäilee Venäjän julistusta liikekannallepanon loppumisesta.

Hän viittaisi uutistoimisto Reutersin mukaan siihen, että Venäjän sotamenestys on ollut niin kehnoa, että uudetkaan värvätyt eivät pitkään riitä.

– Hyvin pian Venäjä saattaa tarvita uuden aallon ihmisiä lähetettäväksi sotaan, hän sanoi videopuheessaan tänään. 

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väitti aiemmin tänään Venäjän mobilisoineen osittaisessa liikekannallepanossa 300 000 ihmistä hieman yli kuukaudessa. 

Shoigun mukaan "sotilaallisen erikoisoperaation" alueelle olisi lähetetty yli 80 000 rekrytoitua, joista puolet toimisi jo osana sotilasyksikköjä.

22.10: Zelenskyi: Neljä miljoonaa ukrainalaista kärsii sähkökatkoista

Noin neljä miljoonaa ukrainalaista eri puolilla maata kärsii sähkökatkoista, jotka johtuvat Venäjän ilmaiskuista Ukrainan sähkön infrastruktuuria vastaan. Asiasta kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tämän illan viestissään.

Aiemmin tänään paikallinen energiayhtiö DTEK kertoi, että Kiovaa ympäröivälle alueelle on tulossa entistä pitempiä sähkökatkoja.

Kiovan alueen kuvernöörin Oleksi Kuleban mukaan sähkökatkot voivat kestää "määräämättömän ajan".

21.49: Kiovan alueelle tulossa entistä pitempiä sähkökatkoja, ilmoittaa paikallinen energiayhtiö

Ukrainan pääkaupunkia ympäröivälle alueelle on tulossa entistä pitempiä sähkökatkoja Venäjän iskettyä maan energiainfrastruktuuriin, kertoi paikallinen energiayhtiö DTEK tänään perjantaina.

– Täydellisen sähkökatkoksen estämiseksi pääkaupungissa ja Ukrainan keskialueilla valtion siirtoverkkoyhtiö Ukrenergo ottaa käytäntöön ennen kokemattomat hätärajoitukset, DTEK sanoi Facebookissa.

Lähipäivinä toteutetaan DTEK:n mukaan kovempia ja pitempiä sähkökatkoja.

Kiovan alueen kuvernööri Oleksi Kuleba sanoi, että sähkökatkot voivat kestää "määräämättömän ajan".

– Tilanne säilyy kireänä, ja valitettavasti on liian aikaista puhua järjestelmän vakauttamisesta, kuvernööri sanoi sosiaalisessa mediassa tänään.

Venäjän iskut Ukrainan energiaverkkoa vastaan kahden viime viikon aikana ovat tuhonneet ainakin kolmasosan Ukrainan voimalaitoksista.

Viranomaiset ovat kehottaneet ukrainalaisia vähentämään sähkönkulutusta niin paljon kuin on mahdollista ja ottaneet käyttöön tunteja kestäviä sähkökatkoja useilla alueilla, myös Kiovassa.

Lue lisää perjantain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat