NYT: Venäjän armeijan johto on keskustellut taktisten ydinaseiden käytöstä Ukrainassa

Venäjän ex-presidentti Dimitri Medvedev uhkailee länttä ydinaseilla – mitä Putinin lähipiirissä tapahtuu? 14:26
Katso myös: Venäjän ex-presidentti Dimitri Medvedev uhkailee länttä ydinaseilla – mitä Putinin lähipiirissä tapahtuu?

Venäjän armeijan johto on keskustellut taktisten ydinaseiden käytöstä Ukrainassa, kertoo yhdysvaltalaislehti The New York Times. Lehti perustaa tietonsa nimettömiin korkea-arvoisiin amerikkalaislähteisiin.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Lehden mukaan venäläiset sotilasjohtajat olivat keskustelleet siitä, missä tilanteessa ja miten Venäjä voisi käyttää taktista ydinasetta Ukrainassa.

Keskustelut ovat herättäneet huolta presidentti Joe Bidenin hallinnossa. Tällaiset keskustelut osoittavat lehden lähteiden mukaan sen, miten turhautuneita Venäjällä ollaan hyökkäyssodan saamasta takapakista Ukrainassa.

Ei tietoja todellisista toimista

Lehden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ollut mukana keskusteluissa. Hänellä on yksinomainen valta aseen käyttämiseen.

Siitä huolimatta Yhdysvalloissa arvellaan uusien tietojen perusteella, että Putinin peitetyt uhkaukset ydinaseiden käytöstä eivät ehkä ole vain sanoja ja että presidentin mahdollinen epätoivo voisi ajaa hänet epätoivoisiin tekoihin.

Yhdysvalloilla ei ole tiedossaan viitteitä siitä, että Venäjä olisi tosiasiassa siirtänyt ydinaseita Ukrainaan tai muutoin valmistellut iskua taktisilla ydinaseilla.

The New York Timesin mukaan Yhdysvaltain hallinto sai tiedustelutietoa Venäjän keskusteluista viime kuun lopussa.

Ydinaseen käyttö muuttaisi sotaa perustavanlaatuisesti

Pentagon arvioi, että Venäjällä on varastossa jopa 2 000 taktista ydinasetta, jotka on suunniteltu käytettäviksi taistelukentillä. Taktisten ydinaseiden kantama on lyhyt ja niitä on ajateltu käytettävän mannertenvälisten ballististen ohjusten rinnalla.

Sotilasasiantuntijoiden mukaan jopa pienen ydinaseen käyttö, ensimmäisen kerran 75 vuoteen, muuttaisi sodan henkeä perusteellisella tavalla. Vaikka tuloksena oleva tuho riippuisi monista tekijöistä, kuten aseen koosta ja tuulista, jopa pieni ydinräjähdys voisi aiheuttaa tuhansia kuolemia ja tehdä Ukrainan osista asumiskelvottomia.

Taktista ydinasetta ei koskaan ole käytetty taistelussa. 

Putinin lausunnot rauhoittavia?

Vaikka riski ydinaseen käytöstä on lisääntynyt, Bidenin hallinnon virkamiesten ja Yhdysvaltain liittolaisten mukaan länsimaisten ja venäläisten kollegoiden väliset puhelut viime kuun lopulla ovat auttaneet lievittämään joitain jännitteitä. 

Myös Putinin viime torstaina pitämä puhe, jossa hän kielsi, että Venäjä valmistautuisi käyttämään ydinasetta Ukrainassa, vähensi huolia.

– Emme näe sille tarvetta eikä siinä olisi mitään järkeä, ei poliittista eikä sotilaallista, Putin sanoi puheessaan. 

Tästä syystä keskusteluista kiinnostuttiin

Amerikkalaiset tiedustelupalvelut ovat sodan alusta lähtien etsineet merkkejä siitä, valmisteleeko Putin ydinaseen käyttöä.

Viranomaisten mukaan varoitusjärjestelmät ovat kuitenkin epätäydellisiä eikä ole mitään takeita siitä, että armeija tai tiedusteluviranomaiset pystyisivät varoittamaan aseiden käytöstä Valkoista taloa ennakkoon.

Tämä on yksi syy siihen, että tiedustelutietoon Venäjän keskusteluista on NYT:in mukaan suhtauduttu nyt niin kiinnostuneina.

Lue myös:

    Uusimmat