Valkeakosken henkirikoksesta epäillyllä aiempi tuomio teräaseella tehdystä ryöstöstä – näin tapahtumat etenivät

Nämä asiat Valkeakosken henkirikoksesta tiedetään nyt 2:08
Rikostoimittaja kertoo, mitä Valkeakosken henkirikoksesta tiedetään.

Poliisi on aiemmin kommentoinut, että Valkeakosken henkirikoksesta epäilty 18-vuotias mies on poliisin vanha tuttu. Nuoresta iästään huolimatta mieheltä löytyy jo rikostuomioita.

Poliisi tutkii 15-vuotiaan tytön kuolemaa rikosnimikkeillä tappo ja törkeä lapsenraiskaus. Poliisi esittää miestä vangittavaksi keskiviikkona.

Epäilty on tuomittu aiemmin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen ja valvontarangaistukseen. Lisäksi oikeus tuomitsi hänen maksettavakseen tuolloin kymmenien tuhansien eurojen vahingonkorvaukset.

Mies oli tästä rangaistuksesta edelleen koeajalla, jonka piti päättyä ensi syksynä.

Vuoden 2021 lokakuussa eräs nainen käveli Valkeakosken keskustasta pois päin metsätietä pitkin ja puhui puhelimessa, kun huomasi takanaan kävelevät pojat. Yksi pojista oli 16-vuotias ja kaksi alle 15-vuotiaita.

Koska pojat seurasivat aivan naisen kintereillä noin 1,5 kilometrin matkan, nainen päätti pysähtyä ja päästää poikakolmikon ohi.

Samassa toinen nuoremmista pojista tuli naisen eteen ja käski tämän antaa rahat. Nainen kertoi oikeudessa, ettei suhtautunut käskyyn vakavasti tässä vaiheessa, koska poika oli selvästi nuori. 16-vuotias ja toinen poika asettuivat kuitenkin naisen sivuille estäen hänen mahdollisuutensa poistua tilanteesta.

"Anna rahat"

Nainen kertoi vastanneensa pojalle, ettei hänellä ole kuin huuruiset lasit. Tällöin poika otti puukon esiin ja pyöräytti sitä naista kohti toistaen vaatimuksensa: "anna rahat".

Nainen kaivoi rahapussinsa esille ja antoi pojalle 20 euroa. Kun puukkoa heilutellut poika oli saanut rahan käteensä, hän nosti naisen mukaan setelin ylös huutaen "mä sain sen". Sitten pojat pinkoivat karkuun. 

– Mä otin kaikki mun niskaa, sanoin et tein sen yksi, puukkoa heilutellut poika tekstasi 16-vuotiaalle myöhemmin.

– Äijä, 16-vuotias vastasi.

Ryöstöön osallistunut 16-vuotias on sama henkilö, jota poliisi epäilee viime lauantaina tapahtuneesta 15-vuotiaan tytön taposta ja törkeästä lapsenraiskauksesta.

Jättivahingot roskispaloista

Muutaman viikon kuluttua naisen ryöstön jälkeen poika rikkoi yöaikaan Valkeakoskella sijaitsevan liikkeen ikkunan. Ikkunan vaurioiden korjaaminen maksoi 2 350 euroa.

Samana yönä poika sytytti tuleen rakennuksen lähellä sijaitsevia roska-astioita ja lähti tiehensä. Tuli levisi kiinteistöön ja aiheutti yhteensä 36 000 euron vahingot.

Palomestarin mukaan vahingot olisivat olleet huomattavasti suuremmat, jos hälytys olisi tullut 20–30 minuuttia myöhemmin.

Oikeudessa poika kertoi, että oli tapahtuma-aikaan humalassa, eikä tiedä, miksi sytytti palot. Hän kertoi tarkastaneensa ennen lähtöään, että tuli oli hiipunut.

Oikeus näki tapahtumat eri tavalla. Oikeuden mukaan valvontakameroiden tallenteilta näkyi, että poika nimenomaan varmisti, että tuli jää edelleen palamaan.

Oikeus myös kuuli todisteena pojan lähettämiä ääniviestejä, joissa poika naureskeli paloja sytyttäessään ja pohti pitäisikö roska-astiat rullata poliisiautoihin kiinni, jotta ne kaikki palavat.

Torihuijauksia

Vuoden 2021 lopussa ja vuoden 2022 alussa poika huijasi yhteensä neljää ihmistä Tori.fi-palvelussa myymällä olematonta tavaraa.

Ensimmäinen uhreista maksoi 65 euroa ja toinen 70 euroa PS4-pelikonsolista, jota pojalla ei ollut tarkoitustakaan lähettää ostajille. Seuraava uhri maksoi 255 euroa keksitystä matkapuhelimesta ja neljäskin ehti maksaa samasta puhelimesta 75 euroa ennakkomaksuna.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi rikoksista tuomionsa lokakuussa 2022, jolloin poika oli 17-vuotias.

Käräjäoikeus katsoi pojan syylliseksi ryöstöön, törkeään vahingontekoon, vahingontekoon ja neljään lievään petokseen. Oikeus määräsi pojalle rangaistukseksi puolitoista vuotta ehdollista vankeutta ja kolmen kuukauden valvonnan.

Lisäksi poika määrättiin maksamaan ryöstön uhrille 3 500 euroa kärsimyskorvauksia ja 5 750 euroa muita vahingonkorvauksia. Kun päälle lasketaan muut pojan maksettavaksi määrätyt vahingonkorvaukset, niiden kokonaismäärä nousi yli 37 000 euroon.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä sen valitusprosessi on kesken.

Epäillyllä on aiempi tuomio myös Kanta-Hämeen käräjäoikeudesta kesällä 2021 15-vuotiaana tehdyistä pikkurikoksista.

Lue myös:

    Uusimmat