Mainos

Valitusoikeuteen tulossa rajauksia

Eduskunnassa puidaan paraikaa kiivaasti lakimuutosta, joka rajoittaisi kansalaisten valitusoikeutta kaava-asioissa.

Hallitus esittää rajoituksia yksimielisesti, perustuslaki-asiantuntijat pitävät rajaamista ongelmallisena. Nykyisen lain perusteella yksityinen kansalainen voi pysäyttää hankkeita vuosikausiksikin niin sanotulla kiusantekovalituksella, joita arvioidaan kaikista valituksista olevan jo valtaosan.

Kaavavalitusten oikeutta halutaan rajata siten, että jatkovalituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen voisi tehdä vain luvanvaraisesti. Tällä hetkellä kivuliaimmat kaavaprosessit venyvät jatkokäsittelyineen vuosikausiin.

Markkinaoikeudessa puidaan vuosittain satoja juttuja, joissa tarjouskilpailun hävinneet hakevat oikeutta. Muun muassa kipeästi kaivatut kuntien palvelutalohankkeet seisovat valitusprosessien vuoksi.

Kokkolan kaupungin perusturvajohtajaa Jussi Salmista kiusantekovalitusten kasvanut määrä mietityttää.

- Tämä on sitä suomalaista demokratiaa, mutta välillä tuntuu että onko se osittain jopa kiusantekoa, katkeruutta ja jonkinnäköistä toimintojen hankaloittamista.

Valituksenteko on nykyisellään helppoa eikä turhista valituksista koidu korvausvelvollisuutta. Moni tahtoisi muutosta tähänkin.

- Jos selkeästi katsotaan, että joku valitus on ollut täysin turha, niin siinä pitäisi olla jonkinlainen sanktio, Salminen jatkaa.

Perustuslain asiantuntijat vielä empivät valitusoikeuden rajaamista, mutta kunnat ja kansalaiset jo peräänkuuluttavat enemmistön demokratiaa, kun vain murto-osa valituksista johtaa muutokseen.

Mikäli eduskunta hyväksyy lain, se astuu voimaan jo ensi vuoden alusta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja