Käytetyn sähköauton ostaminen: Kaksi erittäin tärkeää tarkastusta

Hiipuuko sähköautojen suosio? 7:21
Mitä uusien sähköautojen suosiolle kävi? Ammattimies kertoo, mitä automarkkinassa tapahtuu.

Käytettyä autoa ostaessa on aina syytä olla tarkkana. Autoliitto kehottaa erityiseen varovaisuuteen, mikäli kaupan kohteena on sähköauto.

Ennen kuin vetää ostohousut kainaloihinsa asti, kannattaa käytetyn sähköauton ostajan ottaa selvää parista asiasta.

Autoliitto muistuttaa tiedotteessaan, että esimerkiksi painauma akkukotelossa on hylkäysperuste katsastuksessa. Tällaisen vaurion korjaaminen on kallista, joten alusta kannattaa katsoa läpi huolellisesti.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen suosittelee käytetyn sähköauton ostajaa teettämään autolle puolueettoman kuntotarkastuksen esimerkiksi katsastusasemalla, koska auton alla olevien mahdollisten vaurioiden havaitseminen voi olla vaikeaa.

– Kuntotarkastuksessa selviää myös alustan nivelten ja puslien kunto, jotka ovat kovilla sähköauton polttomoottoriautoa suuremman massan vuoksi, Vesalainen vinkkaa tiedotteessa.

Vesalainen suosittelee tarkastamaan myös akuston SoH-arvon. Lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista state of health, ja se ilmaisee akun varauskyvyn prosentteina verrattuna uuteen.

Sähköauton renkaat voivat olla kalliit

Monissa sähköautoissa on Vesalaisen mukaan isot, leveät ja vahvistetut renkaat, joiden hinta voi yllättää. 

Ennen auton ostamista kannattaakin tarkistaa, missä kunnossa kumit ovat ja selvittää, kuinka paljon uudet maksavat.

– Mikäli renkaat alkavat olla tiensä päässä, kannattaa niiden uusimistarve huomioida auton hankintabudjetissa, Vesalainen kehottaa.

Tarkkana tuontiauton varusteissa

Ulkomailta tuotujen sähköautojen kohdalla on tärkeää kiinnittää huomiota myös auton varusteisiin, sillä tuontiautoissa ei välttämättä ole samoja varusteita kuin Suomen-markkinoille tarkoitetuissa autoissa.

– Vaikka ulkomailla myynnissä olevan auton varustelistalla olisi maininta ”talvipaketista”, ei se välttämättä ole sisällöltään vastaava kuin Suomeen uutena tuoduissa, Vesalainen sanoo ja varoittaa esimerkiksi akkulämmityksen tai ilmalämpöpumpun mahdollisesta puuttumisesta.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat