Haluaisitko ajaa ekologisemmin, mutta sähköautoon ei ole varaa? Traficom tulee vastaan: "Valtava muutos"

Vanha Nissan piristyi etanolikonversiolla – tältä muunnossarja näyttää asennettuna 1:47
Vanha Nissan piristyi etanolikonversiolla. Katso videolta, miltä muunnossarja näyttää asennettuna.

Traficom helpottaa bensiiniajoneuvon muuttamista etanolikäyttöiseksi. Etanoliautoilijoiden yhdistyksen mukaan jäykkä sääntely on hidastanut etanolikäyttöisten autojen määrän kasvua, ja ensi viikolla tapahtuva muutos on erittäin toivottu.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin uusi määräys mahdollistaa kaikkien bensiiniajoneuvojen muuntamisen bioetanolikäyttöisiksi. Määräys astuu voimaan jo viikon päästä, eli maanantaina 19. kesäkuuta 2023.

Muuntaminen tulee nyt mahdolliseksi myös uusiin autoihin, kun vanha sääntely antoi tämän mahdollisuuden käytännössä vain yli 15 vuotta vanhoihin autoihin. Tämä on valtava muutos, joka tuo ympäristöystävällisen autoilun ihan jokaisen ulottuville, iloitsee Etanoliautoilijoiden tiedotteessa yhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Grönlund.

Uuden määräyksen myötä muutoskatsastukseen riittää vain konversiosarjan valmistajan todistus siitä, että sarja soveltuu kyseiseen ajoneuvoon sekä siitä, että ajoneuvossa on tai siihen on vaihdettu etanolipolttoaineen jatkuvaa käyttöä kestävät osat.

Todistukset saa valmiina konversiosarjan valmistajalta tai asentajalta, ja sen jälkeen auton voi viedä muutoskatsastukseen, jossa tehdään määräaikaiskatsastusta vastaava päästömittaus.

Esteet etanolin yleistymiselle poistuvat

Yhdistyksen mukaan etanolin osuuden kasvua on rajoittanut tarpeettoman jäykkä sääntely ja kalliit päästömittausvaatimukset. 

Nyt nämä esteet vihdoin poistuvat. Etanolilla on valtava potentiaali, joka on jo nyt saatu käyttöön esimerkiksi Ranskassa ja Ruotsissa, joissa liikenteessä on satojatuhansia etanolikäyttöisiä autoja, Grönlund iloitsee tiedotteessa.

Mikäli päästövähennystavoitteet halutaan saavuttaa, pitää siirtyminen uusiutuviin ja vähäpäästöisiin polttoaineisiin tehdä Grönlundin mukaan jokaiselle autoilijalle kannattavaksi. 

Uusiutuvan polttoaineen käyttämisen täytyy olla aina halvempaa kuin fossiilisen vaihtoehdon, Grönlund sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat