Mainos

Väkivaltaisuudet riivaavat palestiinalaisalueita

Lähi-idässä ainakin 10 ihmistä on kuollut ja toistakymmentä loukkaantunut yön ja tämän päivän levottomuuksissa.

Molemminpuoliset hyökkäykset ja kostoiskut jatkuivat Lähi-idässä myös tänään. Keskenään osin ristiriitaisten tietojen mukaan tämän päivän ja viime yön aikana on kuollut ainakin kahdeksan palestiinalaista ja kaksi israelilaista.

Israelin asevoimat tunkeutui viime yönä kuuteen eri kohteeseen Gazan palestiinalaisalueella. Hyökkäyksissä käytettiin panssarivaunuja, puskutraktoreita ja sotalaivoja. Hyökkäyksessä surmattiin radikaalin palestiinalaisen DFLP-järjestön johtoon lukeutunut Abdel Ghani Abu Daqa ja hänen naispuolinen sukulaisensa. Järjestö uhkasi kostaa veriteon.

Palestiinalaisen äärijärjestön Hamasin aseellinen siipi ilmoitti myöhemmin olevansa vastuussa kahden israelilaissotilaan surmista. Järjestön mukaan sotilaat ammuttiin hyökkäyksessä Israelin puolella, kun taas Israelin armeijan mukaan sotilaat kaatuivat yhteenotoissa Gazan alueella.

Kahdeksas palestiinalainen sai surmansa räjähdyksessä kotonaan. Myös hän lukeutui Hamasin aseelliseen siipeen. Hamasin mukaan kyseessä oli Israelin isku, mutta Israel kiisti tiedon.

Myöhemmin päivällä Israel otti käyttöön myös ilma-aseen ja tulitti palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen päämajaa Gazan kaupungissa. Rakennus oli tyhjillään tapahtumahetkellä ja vain muutama ohikulkija haavoittui iskussa. Palestiinalaisten tiedustelupäällikön Amin al-Hindin mukaan hyökkäyksen kohteena olleessa rakennuksessa oli kuitenkin tarkoitus pitää useiden turvallisuusjohtajien kokous vain muutama minuutti iskun jälkeen.

- Näyttää siltä, että israelilaiset olivat saaneet jotenkin tiedon kokouksesta. Tämä on osa jatkuvia yrityksiä likvidoida palestiinalaisten johtajia, autossa kokoukseen saapumassa ollut al-Hindi sanoi.

Israelin armeijan tiedotteen mukaan asevoimien eri yksiköt toteuttivat viime yönä operaatioita "palestiinalaista terroristeja" vastaan. Operaatioon ryhdyttiin, kun kaksi palestiinalaisten omatekoista Qassam-rakettia oli iskeytynyt kylään Etelä-Israelissa.

Koululaiset tulituksessa Länsirannalla

Israel oli liikkeellä myös Länsirannalla, missä taisteluhelikopterit tulittivat kahta rakennusta Dahariyan kylässä lähellä Hebronia. Kukaan ei kuitenkaan haavoittunut iskuissa, jota kohdistuivat palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin Fatah-järjestön toimistoon ja Hamasin omistamaan rakennukseen.

Tulkarmin lähellä ainakin kolme palestiinalaista koulupoikaa haavoittui Israelin tulituksessa, ilmoittivat palestiinalaisviranomaiset. Länsirannan pohjoisosassa sijaitsevan Silat al-Baherin palestiinalaiskylän pormestari sanoi israelilaissotilaiden avanneen tulen kohti koulupoikia koulun ovella.

Israelin armeijan edustajan mukaan sotilaiden autoa oli tulitettu ensin, ja he olivat vastanneet tulitukseen. Edustaja sanoi armeijan tutkivan tapausta. Sairaalalähteiden mukaan kaksi koulupoikaa oli kriittisessä tilassa.

- Koululaiset olivat koulun sisäänkäynnin luona, kun täynnä sotilaita ollut armeijan bussi pysähtyi, ja sotilaat avasivat tulen. Ainakin kolme koululaista haavoittui, pormestari Ragher Abu Dayek sanoi uutistoimisto Reutersille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja