Mainos

Vakava öljyvuoto tuhoaa Filippiinien rannikkoa

Yli viikko sitten uponneen aluksen lastina oli 2 miljoonaa litraa bunkkeriöljyä. Alus makaa edelleen merenpohjassa, ja veteen on päässyt arviolta 200 000 litraa öljyä.

Filippiinien rannikkoa tärvelee alueen kaikkien aikojen pahin öljyvuoto, jota ympäristöjärjestöt kuvaavat räjähtäväksi aikapommiksi. Pahiten on kärsinyt Guimarasin saaren kaakkoiskärki vajaan 500 kilometrin päässä pääkaupungista Manilasta.

Öljylautta ulottuu 200 kilometrin matkalle. Rannikkovartiosto on yrittänyt saada hillityksi laajenevaa tuhoa.

- Me kuulemme paljon puhetta siitä, mitä pitäisi tehdä, mutta mitään ei ole tapahtunut. Laiva upposi yli viikko sitten, kuvaa turhautunut rannikkovartioston paikallinen komentaja Harold Jarder.

Aluksen lastina oli 2 miljoonaa litraa polttoöljyä, ja se makaa edelleen merenpohjassa. Veteen on päässyt arviolta vajaat 200 000 litraa öljyä.

Filippiinien saaristoa on kuvattu yhdeksi maailman monimuotoisimmista meriympäristöistä, joka on myös herkkä tuhoille. Paikallisviranomaisten mukaan koralliriutat ovat jo vaurioituneet useiden neliökilometrien alueella.

Filippiinien hallitus on pyytänyt apua, jotta öljyvuoto saataisiin pysäytetyksi. Myös ympäristöjärjestö Greenpeace on vedonnut kansainväliseen apuun. Järjestön Kaakkois-Aasian kampanjapäällikkö Von Hernandez varoittaa, että alus on välittömästi joko nostettava ylös tai siinä oleva öljy pumpattava pois.

- Mitä pitempään tankkeri pysyy pinnan alla, sitä suurempi vaara, hän sanoo. - Puhdistaminen voi yksistään viedä kolme vuotta.

Satojen kalastajien toimeentulo on joutunut öljyn vuoksi vaaraan. Rannikkovartioston kuusi alusta työskentelevät öljytuhon parissa, ja Greenpeace on lähettänyt alueelle oman aluksensa. Myös paikalliset asukkaat ovat yrittäneet kauhoa mustaa liejua saaren rannoilla.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja