Mainos

Väinö Linna -näyttely avattiin Tampereella

Kirjailija Väinö Linnan teokset kiinnostavat yhä nuorempia lukijoita. Tampereella tällä viikolla avatussa Linna-näyttelyssä valotetaan kirjailijan tuotantoa ja elämää maalaispojasta akateemikoksi.

Väinö Linnan tuotanto on säilyttänyt ajankohtaisuutensa Suomen ja suomalaisuuden kuvaajana vuosikymmenestä toiseen. Tuntematon sotilas ja Pohjantähti-trilogia ovat yhä monille suomalaisille tärkeimpiä historian oppikirjoja.

- Hänestä on tietyssä mielessä tullut kirjailija, jonka teokset kuuluvat kansalliseen kaanoniin, eli sivistyneen suomalaisen tulee lukea sekä Tuntematon sotilas että Täällä pohjantähden alla, sanoo työväenmuseo Werstaan johtaja Kalle Kallio.

Museossa avattu näyttely istuttaa Väinö Linnan kaunokirjallisen historiantulkinnan akateemisen historiankirjoituksen rinnalle.

- Tässä näyttelyssä koitetaan tuoda esiin se, millä tavalla Linna kertoo meidän historiamme. Lähdemme liikkeelle Pohjantähden suosta, kuokasta ja Jussista ja tullaan sitten aina lapualaisaikaan asti. Siitä siirrytään Tuntemattomaan sotilaaseen ja jatkosotaan. Sen jälkeen siirrytään vielä Tampereen teolliseen historiaan ja Linnan varhaistuotantoon, Kallio kertoo.

Väinö Linnan tuotanto kiinnostaa yhä nuorempia lukijoita. Työläiskirjailijan teoksia luetaan isänmaallisina, kansakuntaa yhdistävinä teksteinä.

- Linnaa luetaan nyt isänmaallisempana kirjailijana kuin häntä luettiin silloin, kun teokset ilmestyivät. Aika on muuttunut. Hänen teoksissaan on vahva ihmismyönteinen näkökulma. Esimerkiksi Täällä Pohjantähden alla -romaanissa ei ylistetä punaista eikä valkoista puolta, vaan Linnan sankareita ovat ne, jotka eivät turvaudu väkivaltaan ja jotka eivät ryhdy äärimmäisiin tekoihin, Kallio sanoo.

Linnan elämästä ja tuotannosta kertova näyttely on avoinna yleisölle ensi kevääseen saakka.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.