Ota tämä yksi asia tavaksi, niin riski diabetekseen voi pienetä

Jos syö enemmän ruokaa kotona, saattaa vähentää riskiään sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Ihmisillä, jotka syövät noin kaksi kotitekoista ateriaa päivässä – tai noin 11–14 ateriaa viikossa –, on 13 prosenttia pienempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen verrattuna niihin, jotka syövät vähemmän kuin kuusi kotitekoista ateriaa viikossa. Tähän tulokseen tultiin Harvardin yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Tutkimuksen tulokset esiteltiin voittoa tavoittelemattoman American Heart Association -järjestön vuosittaisessa kokouksessa marraskuussa 2015. Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan lähes 100 000 ihmistä, joista kenelläkään ei ollut tutkimuksen alkaessa diabetesta, sydäntautia tai syöpää. Heitä seurattiin vuodesta 1986 vuoteen 2012. Tutkimuksessa ei tutkittu aamiaisen osuutta, vaan pelkästään lounasta ja päivällistä.

Kotona ruokaa laittamalla voi onnistua välttämään monia pitkälle prosessoituja aineita, sokeria sekä epäterveellisiä rasvoja. Enemmän kotitekoista ruokaa syövien havaittiinkin tutkimuksessa olevan muita hoikempia, ja kun paino pysyy kurissa, diabetesriski vähenee.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että kotiruokaa suosivat kuluttivat vähemmän sokerisia virvoitusjuomia, millä voi niin ikään olla osansa diabetesriskin pienentymisessä.

Yhdysvalloissa ulkona syöminen tai ravintolasta ruoan mukaan ottaminen on yleistynyt merkittävästi viimeisten 50 vuoden aikana. Samaan aikaan tyypin 2 diabetesta sairastavia on yhä enemmän.

Kotitekoisen ruoan ja diabetesriskin välistä yhteyttä pitää vielä tutkia enemmän. Tutkijat myös huomauttivat, että vaikka kotitekoiset ruoat olisivat laadultaan parempia, niitäkään ei voi syödä ylen määrin.

Lähteet: Mindbodygreen.com, Sciencedaily.com, Nlm.nih.gov

Ehkäise diabetes

Lääkäri Markku Saraheimo neuvoi keinoja diabeteksen ehkäisyyn ja taudin kanssa pärjäämiseen syyskuussa 2012. Omasta selviytymistarinastaan kertoi diabetesta sairastava Arto Lukkari.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja