Vahvistus: Volvo lopettaa polttomoottoriautojen valmistuksen

Tässä on Volvon ensimmäinen sähköauto 2:21
Tässä on Volvon ensimmäinen sähköauto XC40 Recharge.

Volvon polttomoottoriautojen lähtölaskenta ei ole yllätys, mutta nyt suunnitelmille on saatu virallinen vahvistus sekä konkreettinen aikataulu.

Volvo on vahvistanut sen, mitä pääjohtaja Håkan Samuelsson väläytteli jo joulukuussa: Ruotsalaisvalmistaja luopuu polttomoottoriautoista kokonaan vuoteen 2030 mennessä.

Volvo kertoo tavoittelevansa johtavaa asemaa nopeasti kasvavilla premium-sähköautojen markkinoilla, mistä johtuen se ei aio jäädä laakereilleen lepäilemään, vaan panostaa täysillä sähköautoihin.

Tämä tarkoittaa, että yhdeksän vuoden päästä Volvon arsenaalista ei löydy enää edes hybridejä, vaan kaikki sen uudet mallit ovat täyssähköautoja.

Myy autoja vain netissä 

Vuoden 2030 tavoite kiihdyttää Volvon sähköistämisstrategiaa, jota ajaa eteenpäin voimakas sähköistettyjen autojen kysyntä ja vakaa usko siihen, että polttomoottoriautojen markkina on supistumassa.

– Jotta menestymme jatkossakin, tarvitsemme kannattavaa kasvua. Sen sijaan, että investoisimme supistuvaan liiketoimintaan, päätimme sijoittaa tulevaisuuteen – sähköön ja verkkoon. Tavoittelemme tosissamme johtavaa asemaa nopeasti kasvavalla premium-sähköautojen segmentillä, Samuelsson kertoo tiistaisessa tiedotteessa.

Verkkoon sijoittaminen tarkoittaa Volvon tapauksessa sitä, että sen täyssähkömallit tulevat olemaan myynnissä vain internetissä. Ja kun polttomoottoriautoja se ei myy tuolloin enää lainkaan, muuttuu asiakaskokemus pitkälti digitaaliseksi.

Volvo kuitenkin vakuuttaa, että sen merkkiliikekumppanit pysyvät sekä sille että sen asiakaskokemukselle tärkeinä jatkossakin. Vaikka varsinainen myynti tapahtuisikin verkossa, tarvitsee Volvo omia liikkeitään ja nykyistä henkilökuntaansa tuotteiden esittelyyn ja sitä kautta myyntiin sekä tukemiseen, autojen valmisteluun, toimitukseen ja huoltoon.

Tulevaisuudessa asiakkaan on paljon nykyistä helpompi ja nopeampi kuitenkin vain mennä Volvon nettisivuille ja valita valmiiksi konfiguroitu auto nopeasti toimitettuna.

Volvon sähköautopanostusten perustana on oletus, että lainsäädäntö ja latausinfrastruktuurin nopea leviäminen vaikuttavat asiakkaiden sähköautoasenteisiin myönteisesti.

Uusi malli esitellään tänään

Volvon ensimmäinen täyssähköauto, XC40 Recharge, saapui markkinoille viime vuonna. Sen toinen sähköauto, jonka kerrotaan olevan uusi tulokas 40-sarjaan, esitellään tänään tiistaina.

Volvo tuo tulevina vuosina markkinoille useita uusia sähköautomalleja. Tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä 50 prosenttia yhtiön globaalista myynnistä koostuu täyssähköautoista, ja vuoteen 2030 mennessä jokainen myytävä auto on täysin sähköinen.

– Polttomoottoria käyttävillä autoilla ei ole pitkäikäistä tulevaisuutta. Olemme sitoutuneet muutokseen sähköautovalmistajaksi, ja siirtymän pitäisi olla valmis vuoteen 2030 mennessä. Näin voimme vastata paremmin asiakkaiden odotuksiin ja olla osa ratkaisua ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, teknologiajohtaja Henrik Green toteaa.

Samoja suunnitelmia muillakin valmistajilla

Kuten edellä todettiin, Volvon suunnitelmat eivät tulleet yllätyksenä, koska pääjohtaja Samuelsson kertoi niistä jo viime vuoden puolella.

Sen sijaan toissaviikolla brittiläinen Jaguar pudotti todellisen pommin ilmoittamalla, että siitä tulee täysin sähköinen valmistaja jo vuoteen 2025 mennessä. Uutinen oli yllätys, sillä perinteikäs brittimerkki on saanut markkinoille vasta yhden sähköauton, vuonna 2018 esitellyn I-Pacen.

Toissaviikolla sähköautosuunnitelmistaan kertoi myös amerikkalaisjätti Ford, joka ilmoitti, että se myy Euroopassa pelkästään täyssähköautoja vuodesta 2030 alkaen. Yhtiönä se ei ole vielä luopumassa kokonaan polttomoottoriautoista, mutta Euroopassa niitä ei enää ensi vuosikymmenellä myydä.

Volkswagen-konsernin luksusmerkki Bentley aikoo niin ikään myydä vuodesta 2030 eteenpäin ainoastaan täyssähköautoja. Samoin perinteikäs amerikkalaisvalmistaja Cadillac.

Lähde: Volvo

Lue myös:

    Uusimmat