Väärennetty uutisvideo MM-kisoista leviää – taustalla venäläisten häikäilemätön propaganda

6:50
Jalkapallojättiläiset Espanja ja Saksa tasasivat pisteet sunnuntai-iltana.

Venäläistilit ovat levittäneet sosiaalisessa mediassa valeuutisia ukrainalaisista kisaturisteista Qatarissa.

Esimerkiksi Venäjän suurlähetystön sosiaalisen median tili on sortunut valeuutisen levittämiseen sosiaalisessa mediassa. Se julkaisi videon, jonka väitetään olevan Al Jazeeran tekemä. Videolla kerrotaan juopuneiden ukrainalaiskannattajien kirjoittaneet natsitervehdyksiä MM-julisteisiin Qatarin pääkaupunki Dohassa. Ukrainalaisten väitetään videolla myös piirtäneen Hitler-viikset kisojen maskotille.

– Raitistuttuaan ukrainalaisfanit huomasivat yllättäen, että joidenkin länsimaiden ukrainalaisille uusnatseille myöntämästä "koskemattomuudesta" ei voi nauttia tavallisissa maissa kuten Qatarissa, Venäjän Ison-Britannian suurlähetystön tili kirjoittaa Twitterissä.

Video osoittautui kuitenkin nopeasti väärennökseksi. Al Jazeera julkaisi artikkelin, jossa se selvittää, että video on täysi väärennös.

Al Jazeeran artikkelissa huomautetaan useita seikkoja, jotka osoittavat, että video on väärennös. Esimerkiksi videolla stadionin nimi on kirjoitettu väärin. Videolla ei myöskään näytetä ukrainalaisia kertaakaan, eikä väitetyistä rötöstelijöistä kerrota oikeastaan mitään faktoja.

Al Jazeera sanoo, että videolla näytetään vain juliste, jota joku on vandalisoinut.

– Video on täysi väärennös ja Al Jazeera ei ole koskaan julkaissut mitään asiaan liittyviä uutisia, Al Jazeera kertoo tviitissä.

Brittiläisen BBC-kanavan toimittaja Shayan Sardarizadeh, joka on erikoistunut disinformaatioon, salaliittoteorioihin ja ääriliikkeisiin on kiinittänyt huomiota videoon. Hänen mukaansa video lähti leviämään venäläismielisten keskuudessa sen jälkeen kun venäläinen tv-juontaja Vladimir Solovjov jakoi sen Telegram-sovelluksessa.

Väärennetyn videon voit katsoa tästä linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja