Venäjän pääuutiskanavalla nähtiin väärennetty video, jolla Moskovan isku yritettiin vierittää Ukrainan syyksi

Venäjän päätelevisiokanavalla näytettiin perjantai-iltana väärennetty video Ukrainan puolustus- ja turvallisuusneuvoston pääsihteeri Oleksi Danilovista.  

Venäjän NTV-kanavalla näytettiin video, jolla näytti esiintyvän Ukrainan puolustus- ja turvallisuusneuvoston pääsihteeri Oleksi Danilov

Videolla näyttäisi puhuvan Danilov, joka sanoo Ukrainan olleen perjantaisen konsertti-iskun takana. Moskovan esikaupunkialueella sijaitsevaan Crocus City Hall -konserttitaloon tehdyssä iskussa kuoli ainakin 137 ihmistä ja loukkaantui yli 140. 

Muun muassa disinformaatioon ja tekoälyyn perehtynyt BBC:n toimittaja Shayan Sardarizadeh kertoo X-tilillään (ent. Twitter), että kyseessä on tekoälyllä luotu deepfake-video, eli syväväärennetty video, jossa ei siis oikeasti esiinny Danilov.  

– Video on deepfake, ja Danilovin ääni on tekoälyllä luotu, Sardarizadeh kirjoittaa.

Deepfake-video luodaan yhdistelemällä kuvia ja videoita tekoälyn avulla.

Seuraavaan julkaisuunsa toimittaja on upottanut kyseessä olleen videopätkän. 

– Danilov näyttää sanovan Ukrainan televisiossa "Onko Moskovassa tänään hauskaa? Minusta on todella hauskaa. Haluaisin uskoa, että järjestämme heille vastaavanlaista hauskaa jatkossa enemmänkin". Hän ei kuitenkaan koskaan sanonut näin. Video on väärennetty, toimittaja kirjoittaa. 

Kolmannessa aihetta käsittelevässä julkaisussa Sardarizadeh kertoo miten deepfake-video on tehty.

– Deepfake-video on luotu kahdesta viime päivien aikana julkaistusta haastattelusta, joissa olivat sekä Danilov että Ukrainan armeijan tiedustelupäällikkö Kyrylo Budanov. Väärennetyn videon päälle on tekoälyllä luotu Danilovin ääni. 

Venäjä on syyttänyt Ukrainaa perjantaisesta konsertti-iskusta. Venäjä on väittänyt hyökkääjillä olleen kontakteja Ukrainassa ja näiden yrittäneen paeta Ukrainaan. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiistää Ukrainalla olleen mitään tekemistä Moskovan konserttisalin hyökkäyksen kanssa. 

Äärijärjestö Isis on ilmoittautunut terrori-iskun tekijäksi.

Asiasta uutisoi ensi Suomessa Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat