Venäläissotilaiden häikäilemätön väkivalta Ukrainassa tallentui videolle – juttu ei sovi herkimmille

Tällainen on väitetysti Zelenskyiä metsästänyt, Putiniin kytkeytynyt ja Syyriassa vaikuttanut Wagner-ryhmä 1:58
Tällainen on väitetysti Zelenskyiä metsästänyt, Putiniin kytkeytynyt ja Syyriassa vaikuttanut Wagner-ryhmä.

Venäläisten sotilaiden käyttämä väkivalta vaikuttaa saavuttaneen uuden järkyttävän tason Ukrainan sodassa. Tapauksesta kuvattua videota ei ole kuitenkaan voitu todentaa aidoksi.

Venäläiset sotilaat ovat tiettävästi tehneet kastraation ukrainalaiselle sotavangille, kertovat useat mediat, muun muassa The Telegraph ja Kyiv Post.

Ukrainan varaopetus- ja tiedeministeri Inna Sovsun jakoi eilen Twitterissä raa’an videon, jossa venäläiset sotilaat leikkasivat mattoveitsellä irti ukrainalaisen sotavangin sukupuolielimet ja sen jälkeen esittelivät niitä kameralle. Sittemmin Twitter jäädytti Sovsunin tilin.

Mediat eivät ole uudelleenjulkaisseet alun perin venäläisellä Telegram-sivustolla jaettua videota sen raakuuden vuoksi. Mediat eivät ole myöskään pystyneet todentamaan videon aitoutta.

Ukrainasta raportoivan The Times -lehden ulkomaantoimittaja-avustaja Maxim Tuckerin mukaan tutkivan journalismin verkosto Bellingcatin tutkimus- ja koulutuspäällikkö Aric Toler oli sanonut hänelle, että video on todennäköisesti aito.

Tucker myös julkaisi kuvan teosta epäillystä venäläissotilaasta. Näet kuvan alla olevasta twiitistä.

Venäläissotilaan henkilöllisyydestä monia arvailuja

Brittiläinen Daily Mail sekä The Moscow Times kertovat Tolerin sanoneen, että teosta epäilty venäläinen sotilas olisi nähty aiemmin Venäjän tukemalla RT-kanavalla julkaistussa videossa Azotin kemiantehtaalla.

Toler pohjaa tietonsa siihen, että sotilaalla oli nytkin päällään helposti tunnistettava musta hattu ja rannekoru- tai nauha.

Epäilyjä kyseisen venäläissotilaan henkilöllisyydestä ja osallisuudesta tekoon liikkuu Twitterissä valtavasti hakusanalla Ukrainian POW.

POW-lyhenne tulee sanoista prisoner of war, eli sotavanki.

Twitter-tili Ukraine Alertin mukaan sotilas kuuluu mahdollisesti Wagner-ryhmään.

The Moscow Times puolestaan kertoo, että useat väittävät venäläissotilaan kuuluvan Tshetshenian Akhmat-pataljoonaan ja toiset väittävät sotilaan olevan kotoisin Venäjän Kalmykian tasavallasta.

Ukraine Alertin mukaan ukrainalaisvanki ammuttiin raa’an kidutuksen jälkeen ja hänen ruumistaan raahattiin köyden päässä pitkin katuja.

Tietoa julman kidutuksen tapahtumapaikasta ei ole.

Twitter-tili The Geolotics kuitenkin paikansi videon Severodonetskiin. Se viittaisi siihen, että video voi olla kuvattu jo useita viikkoja sitten, sillä taistelut ovat suurelta osin laantuneet kaupungissa sen jälkeen, kun Venäjä valtasi kaupungin 25. kesäkuuta, tili kertoo.

Video on herättänyt kauhua Ukrainassa ja maan viranomaiset ovat vannoneet rankaisevansa tekijöitä. 

– Maailman on ymmärrettävä, että Venäjä on kannibaalien maa, joka nauttii kiduttamisesta ja murhaamisesta. Mutta sodan hähmäisyys ei estä teloittajia pääsemästä rangaistuksia pakoon. Tulemme tunnistamaan ja saaman teidät kaikki kiinni, Ukrainan presidentin neuvonantaja Mihailo Podolyak twiittasi.

Lue myös:

    Uusimmat