Mainos

Vaalityöryhmä junnaa paikallaan

Vaalijärjestelmän uudistamisesta ei ole vieläkään yhteistä näkemystä puolueiden kesken. Uudistusta valmisteleva oikeusministeriön työryhmä oli tiistaina jälleen koolla, mutta mitään ratkaisevaa edistystä ei tapahtunut. Valmistelu jatkuu edelleen.

Etenkin RKP suhtautuu hyvin varauksellisesti esillä olleeseen uudistusmalliin. Mallin mukaan vuoden 2015 vaaleissa koko maa olisi yhtä vaalialuetta. Äänestäminen tapahtuisi nykyisissä vaalipiireissä. Vaaliliitot eivät olisi enää mahdollisia.

RKP kavahtaa etenkin esillä ollutta ehdotusta äänikynnyksestä. Äänikynnys merkitsisi sitä, että puolue ei pääsisi eduskuntaan, ellei se saisi koko maassa tiettyä osuutta annetuista äänistä. On kaavailtu, että äänikynnys voisi olla 3,5-4 prosenttia.

Työryhmän määräaika ehdotukselle päättyy maaliskuun lopussa. Tämä ei ilmeisesti ole välttämättä lopullinen takaraja. Oletettavaa on, että ratkaisu syntyy takarajan lähestyessä.

Työryhmä koostuu lähinnä puolueiden puoluesihteereistä ja oikeusministeriön virkamiehistä. Sitä johtaa hallintoneuvos Lauri Tarasti. Työryhmän tehtävänä on antaa hallitukselle ehdotus vaalijärjestelmän uudistamisesta. Hallituksessa on sovittu, että hallituksen lakiesityksen tulee olla yksimielinen.

Suurilla puolueilla ei ole vanhastaan ollut liiemmälti haluja järjestelmän uudistamiseen, sillä nykyjärjestelmän on todettu usein suosivan juuri suuria puolueita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.