Vaalikone: Asiantuntijoilta kolme havaintoa – "Kyllä mahdollisuudet menisivät"

MTV Uutisten vaalikone paljastaa presidenttiehdokkaiden arvot ja poliittiset näkemykset 10:49
VIDEO: Katso koko keskustelu tästä

Presidentinvaaleihin on joulusta enää reilu kuukausi, ja jos et vielä tiedä ketä äänestää, kannattaa kääntyä MTV:n juuri avatun vaalikoneen puoleen.

MTV Uutisten asiantuntijoiden mukaan vaalikoneessa kannattaa huomioida muutama merkittävä asia.

Uudet Nato-kysymykset 

Uutta tällä kertaa on se, ettei ehdokkailta kysytty, tulisiko Suomen liittyä Natoon vai ei. 

– Nyt ei ole tarvinnut kysyä kantaa Nato-asiaan suoraan, sanoo MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

– Siellä on kyllä väittämä, joka kuuluu että Nato-jäsenyydessä ei ole Suomen kannalta mitään haittapuolia. Mutta totta kai tämä on aika dramaattisestikin muuttunut, jos miettii presidentin valtaoikeuksien näkökulmasta, että me olemme nyt puolustusliiton jäsen.

Tee MTV:n vaalikone tästä.

Yhteiskuntatieteiden tohtorin Juho Rahkosen mukaan nyt valitaan vaikeiden aikojen presidenttiä, ja kysymykset heijastavat muuttunutta tilannetta.

– Nythän siellä on sellaisia kysymyksiä, kuten että pitäisikö ydinaseita tai pysyviä Nato-joukkoja asettaa Suomeen, eli kyllä tilanne on sikäli muuttunut aika paljon, Rahkonen sanoo.

– Edelliset presidentit meillä olivat ikään kuin hyvien aikojen presidenttejä. Tarja Halonen oli täysin hyvien aikojen presidentti, Sauli Niinistökin oli hyvien aikojen presidentti, paitsi sitten loppukaudesta.

Strategisia vastauksia

Rahkonen sanoo, että ehdokkaat vastaavat tiettyihin kysymyksiin strategisesti.

– Tiedetään että pitää vastata tietyllä tavalla, että voidaan maksimoida äänet. Jos nyt alettaisiin kovin voimakkaasti ottamaan irtiottoja Suomen virallisesta linjasta, mitä tulee Ukrainaan ja Venäjään, kyllä mahdollisuudet menisivät sen myötä, Rahkonen sanoo.

Ahtiainen sanoo, että ehdokkaiden täytyy vastata sen mukaan, mitä mieltä he olisivat presidenttinä.

Jos tulisi valituksi, joutuisi sen tilanteen eteen, että vaalikoneen vastauksia verrattaisiin presidenttikauden mielipiteisiin.

– Kyllä tässä koneessa huomaa sen, että ne ehdokkaat, joiden todennäköisyys tulla valituksi ei ole kovin suuri, ovat ehkä voineet vastata vähän avoimemmin. Sillä tavalla, mitä mieltä itse ovat, Ahtiainen sanoo. 

Rahkonen on samaa mieltä.

– Kun vastaat Gallupiin, kukaan ei saa tietää mitä olet vastannut, mutta kun ehdokas täyttää vaalikoneen, kaikki saavat tietää, ja ne kaivetaan vielä vuosien päästä esiin.

Nuoret suosivat vaalikoneita

Rahkonen sanoo, että vaikka vaalikoneiden merkitys on eduskuntavaaleissa suurempi kuin presidentinvaaleissa, jopa 38% suomalaisista käyttää niitä.

Sami Borg ja Kari Koljonen tekivät tästä tutkimuksen. Vaalikoneet vaikuttavat ennen kaikkea nuoriin ja opiskelijoihin, joten jos sieltä halutaan ääniä imuroida, kannattaa ohjata porukkaa vaalikoneisiin.

– Vanhemmilla äänestäjillä valinta tulee sitten muuta kautta, Rahkonen sanoo.  

Tee MTV:n vaalikone tästä: Löydä juuri sinulle oikea ehdokas

 

Lue myös:

    Uusimmat