Mainos

MTV:n suuri vaalitentti tänä iltana – Vaaliasiantuntija: "Kaikki on vielä mahdollista"

Kaikki on mahdollista, vaikka istuvan presidentin Sauli Niinistön (kok.) etumatka mielipidetiedusteluissa on kova, arvioi Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund. Illalla nähtävässä MTV Uutisten suuressa vaalitentissä kello 20-22 ovat ensimmäistä kertaa mukana kaikki kahdeksan presidenttiehdokasta.

Istuva presidentti Sauli Niinistö on mielipidetiedusteluissa nauttinut valtavaa kansansuosiota. Niinistön kannatus presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella on viimeisissä mittauksissa ollut yli 60 prosenttia, parhaimmillaan Niinistölle on povattu jopa 80 prosentin kannatusta.

Vaikka etumatka on kova, haastajia voi vielä nousta, arvioi Grönlund.

– Tiedämme aiemmasta eli siitä, kun Tarja Halonen pyrki toiselle kaudelle vuonna 2006, että kaikki on mahdollista. Vaalitenttien kautta saadaan nyt uutta asetelmaa, nyt on kuitenkin seitsemän haastajaa presidentille, eli aikamoinen joukko.

"Suomi on monipuoluemaa"

Grönlund ei usko, että mikään yksittäinen asiakysymys vaikuttaisi Niinistön kannatukseen, jos mitään valtavaa skandaalia ei tule.

Hänen mielestään muutos voi tulla siitä, että ihmiset alkavat peilata omaa puoluekantaansa ja arvomaailmaansa ja pohtia ehdokkaita tätä kautta.

– Suomi on monipuoluemaa, jossa on yhdeksän eduskuntapuoluetta. Yleensä tilanne on sellainen, ettei yksikään puolue kokoa edes 25 prosentin kannatusta. Tätä taustaa vasten on yllättävää, että meillä on yksi mielipidetiedustelussa niin ylivoimainen ehdokas.

– Riittääkö se sitten siihen, että joku haastajista pudottaisi Niinistön 50 prosentista ja veisi vaalin toiselle kierrokselle, sitä en uskalla tässä vaiheessa ruveta veikkaamaan.

Väyrynen pyrkii haastamaan Niinistön

Oman mausteensa illan vaalitenttiin tuo se, että mukana on nyt myös 20 000 kannattajakorttia kerännyt veteraanipoliitikko Paavo Väyrynen.

– Väyrynen pyrkii haastamaan sekä Niinistöä että muita ehdokkaita. Hänellä on hieman erilainen linjanveto liittyen Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisiin perusratkaisuihin, ja siinä mielessä hän erottuu joukosta, Grönlund ennakoi.

Suomen poliittisessa historiassa eletään nyt poikkeuksellista aikaa siinä mielessä, että sekä SDP:n ehdokkaan Tuula Haataisen että keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen kannatus on pohjamudissa. Suurin hätä onkin Grönlundin mukaan juuri heillä.

– On ennenkuulumatonta, että näiden suurten puolueiden ehdokkailla on näin pieni kannatus tässä vaiheessa. Haatainen ja Vanhanen eivät näytä lainkaan nousevan. Matti Vanhasen ongelma on ehkä se, että hän on aika lailla Niinistön oloinen eikä poikkea Niinistöstä myöskään myöskään mielipiteiltään kovin paljoa.

– Suomalaiset tuntuvat nyt kaipaavan johtajaa, ja heidän toiveet kohdistuvat silloin Sauli Niinistöön, MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund sanoo.

Puhetta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta

Illan vaalitentin juontavat MTV Uutisten toimittajat Juha Kaija ja Jaakko Loikkanen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kaikki kahdeksan ehdokasta kohtaavat.

Loikkanen ja Kaija kertovat, että tentin teemat tulevat painottumaan presidentin tärkeimmälle kentälle, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

– Totta kai muitakin aiheita on. Ehkä tärkein asia on se, että saadaan hyvää väittelyä ehdokkaiden välille ja sille myöskin varataan tilaa, Loikkanen sanoo.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 28. tammikuuta 2018.

MTV:n suuri vaalitentti pidetään tänään kello 20-22. Myös MTV:n vaalikone on julkaistu, sen voit tehdä täällä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.