MTV:n eurovaalitentit alkavat – Jan Andersson odottaa sähäkkää iltaa: "Eurooppalainen tapa sopisi hyvin näihin vaaleihin"

Turvallisuus ja ilmasto nousemassa EU-vaalien keskeisimmiksi teemoiksi 1:59
VIDEO: MTV:n Eurovaalitentit alkavat: tätä on luvassa

Turvallisuus ja ilmasto ovat nousemassa keskeisimmiksi puheenaiheiksi tulevissa europarlamenttivaaleissa. 

MTV Uutiset näyttää MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa kolme EU-vaalitenttiä etkoja ja jatkoja unohtamatta sekä suoran lähetyksen vaalipäivän tulosiltana. 

– Vaalit ovat huipputärkeät ja haluamme omalta osaltamme motivoida suomalaiset äänestämään tarjoamalla se paras mitä osaamme eli näyttävä visuaalinen elämys asioista tinkimättä, MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen sanoo. 

– Ensin tentataan puheenjohtajat ja saadaan kotimaisiin kulmiin terävyyttä, sitten vielä viikko ennen vaaleja yhdeksän puolueiden kärkinimeä ottaa yhteen, sitä kannattaa odottaa. 

Ensimmäisen, keskiviikkoiltana nähtävän vaalitentin juontaja Jan Andersson odottaa sähäkkää tenttiä. 

– Toivoisin, että tunnelma on hyvä vaikka onkin sähäkkä. Sellaista rakentavaa otetta. Halutaan, että väitellään mutta väitellään sivistyneesti. Suomessa ollaan siirrytty pikkuhiljaa siihen suuntaan, se on eurooppalainen tapa ja sopisi hyvin näihin vaaleihin. 

MTV:n ensimmäiseen eurovaalitenttiin osallistuvat viiden suurimman puolueen puheenjohtajat: kokoomuksen Petteri Orpo, perussuomalaisten Riikka Purra, Sdp:n Antti Lindtman, keskustan Annika Saarikko ja vihreiden Sofia Virta.

Pääteemoina turvallisuus ja ilmasto

Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettisen mukaan äänestäjien olisi syytä kiinnostua eurovaaleista, sillä Suomea ympäröi tällä vuosikymmenellä aiempaa turvattomampi ja vaarallisempi maailma. 

Tällä hetkellä keskeiset EU-politiikan ajurit tulevat Euroopan ulkopuolisesta maailmasta; globaalista suurvaltakilpailusta, Venäjän toiminnasta ja sen myötä muuttuneesta turvallisuusympäristöstä sekä ilmastosta. 

– Uskon, että ihmisiä motivoi äänestämään, kun heille saadaan vahvasti artikuloitua se, mikä Euroopan parlamentin merkitys näissä kysymyksissä on.

EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 29.5. 

Löydä ehdokkaasi MTV:n Eurovaalikoneesta tästä.

Lue kaikki uutiset eurovaaleista tästä.

Lue myös:

    Uusimmat