Löydä juuri sinulle oikea ehdokas MTV:n vaalikoneesta

TERVETULOA MTV:N VAALIKONEESEEN! 1:03
Vaalikoneesta löytyvillä videoilla MTV Uutisten ankkurit Jaakko Loikkanen ja Kirsi Alm-Siira selittävät vaalikoneen väittämiä. Kannattaa siis katsoa vaalikoneen videot, kun vastaat.

Selaa itse ehdokkaita tai vastaa väitteisiin, niin MTV:n helppokäyttöinen vaalikone etsii sinulle sopivimmat eduskuntavaalien ehdokkaat.

Eduskuntavaaleihin on aikaa alle kuukausi, joten on aika pohtia, kenelle äänensä antaa. MTV:n vaalikone auttaa löytämään sinulle parhaat vaihtoehdot lähes 1 700 vastauksensa antaneen ehdokkaan joukosta.

MTV:n vaalikoneessa voit verrata ehdokkaiden näkemyksiä omiisi 35 väittämässä. Aihepiireinä ovat muun muassa arvot, talous ja turvallisuus, unohtamatta arkea, palveluita ja ilmastoa. Vastausten lisäksi voit lukea ehdokkaiden perustelut kuhunkin vastaukseen. Lisäksi vaalikoneessa selviää myös kiinnostavia taustatietoja ehdokkaista, kuten koulutustausta, vaalibudjetti, poliittinen esikuva ja ehdokkaan oma kuvaus itsestään.

Pääset vaalikoneeseen tästä.

MTV:n vaalikoneen käyttö on helppoa ja selkeää. Vaalikoneen toiminta perustuu siihen, että se vertaa ehdokkaan vastausta väittämiin vaalikoneen käyttäjän vastauksiin samalla asteikolla. Vastausvaihtoehtoja on viisi: täysin eri mieltä, jokseenkin eri mieltä, en osaa sanoa, jokseenkin samaa mieltä ja täysin samaa mieltä.

Jos koneen käyttäjän ja ehdokkaan vastaukset ovat asteikolla samat, vastaavuus vaalikoneessa on korkea ja päin vastoin. MTV:n vaalikone ei painota vastauksia suhteessa toisiinsa, vaan tulokset perustuvat suoraan vastaavuuteen.

On hyvä huomioida, että samaan kysymykseen voi vastata samoin, vaikka vastauksen taustalla olisikin ehdokkaan ja käyttäjän välillä eri ajatus. Tästä syystä ehdokkaat ovat voineet halutessaan avata omia vastauksiaan jokaisen väittämän kohdalla, että käyttäjälle selivävät myös ehdokkaan perustelut.

Käytön helpottamiseksi ja selkeyttämiseksi MTV:n vaalikoneesta löytyvillä videoilla MTV Uutisten ankkurit Kirsi Alm-Siira ja Jaakko Loikkanen selittävät vaalikoneen väitteitä. Kannattaa siis katsoa myös vaalikoneen videot, kun vastaat.

Lue uusimmat vaaleihin liittyvät uutiset tästä.

Näin seuraat vaaleja MTV Uutisissa:

Vaaleihin virittäydytään myös tänään alkavalla uudella ohjelmalla "Vaaleihin Tommolan kanssa". Uutuussarjassa toimittaja Mika Tommola kohtaa puolueiden puheenjohtajat ja pyrkii "tenttaamaan" heiltä kaikkea muuta kuin politiikkaa. Haastattelija on päässyt myös itse yllättymään sarjaa tehdessä, eikä naurulta ole säästytty.

Kaikki jaksot ovat nyt katsottavissa tästä.

MTV:n Pääministeritentti keskiviikkona kello 20

MTV Uutiset järjestää ennen vaaleja kaksi vaalitenttiä. 15.3. tentissä kohtasivat eduskuntapuolueiden puheenjohtajat, tämän viikon keskiviikkona 29.3. Pääministeritentissä tosistaan ottavat mittaa suurimpien puolueiden puheenjohtajat SDP:n Sanna Marin, perussuomalaisten Riikka Purra ja kokoomuksen Petteri Orpo

Tentti nähdään MTV3-kanavalla kello 20-22.

Ennen tenttiä eli kello 19.30 alkaen illan teemoihin virittäydytään Vaalietkot-lähetyksellä, jossa aiheita avataan asiantuntijoiden kanssa. Suora etkolähetys nähdään MTV Uutiset Livessä. 

Pääministeritentin jälkeen teemoja ja esiintymisiä vedetään yhteen perinteisessä Pöllöraadissa. Suora analyysi nähdään kello 22 alkaen MTV Uutiset Livessä sekä MTV3-kanavalla kello 22.35. 

MTV:n Tulospalvelu näyttää 2.4. ennakkoäänien jakauman kello 20. Tämän jälkeen vaalitulos päivittyy reaaliajassa Tulospalveluun, jonka kautta voi tarkastella äänten jakautumista ja oman ehdokkaan äänisaalista.

Tulospalvelun kautta pääsee ääntenlaskun jälkeen tarkastelemaan myös valitun eduskunnan kokoonpanoa sekä maantieteellisesti eri ehdokkaiden äänimäärää ja puolueiden menestymistä. 

MTV Uutisten kaikki kanavat tekevät monipuolisesti vaaliaiheisia juttuja. Sekä verkossa että TV:ssä vaaliaiheet näkyvät päivittäin. 

Eduskuntavaalit pidetään 2.4.2023. Ennakkoäänestys järjestetään 22.- 28.3.2023.


Lue myös:

    Uusimmat