Mainos

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna, nähdäänkö toinen kierros? "Jos Niinistö munaisi – muuten vain ihme pelastaa"

9:31

Suurin osa suomalaisista uskoo, että presidentinvaalit ratkeavat jo ensimmäisellä kierroksella, selviää MTV Uutisten eilen julkaistusta kyselystä. Vaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna.

Aamun Huomenta Suomessa asiasta keskustelleet toimittajat Unto Hämäläinen ja Eeva Lehtimäki arvioivat, että toinen kierros on epätodennäköinen.

– On se siinä mielessä mahdollista, jos pääehdokas, presidentti Niinistö jotenkin munaisi. Se myös edellyttäisi sitä, että joku muista ehdokkaista saisi oikein hyvän onnistumisen, kertoo Hämäläinen.

– Ehkä ihme on se, joka pelastaa ehdokkaat. Kyllä se näyttää siltä, että kansa tietää. Niinistön etumatka on niin kova, että vaikka alas tultaisiin ja muut virkistyisivät kampanjoissa, niin kyllä siinä on aika paljon kurottavaa, arvioi Lehtimäki.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Niinistön suosio syönyt gallupien tekoa?

Hämäläinen kertoo keskustelussa pistäneensä merkille, että gallupien julkaisu on ollut harvaa, ja hän arvelee sen johtuvan Niinistön korkeista gallup-luvuista. MTV Uutiset julkaisi eilen uusimman kyselyn.

– Olemme eläneet 11 vuorokautta gallup-vapaata aikaa. Me emme oikeastaan tiedä, mitä mieltä kansalaiset ovat tammikuussa.

Lehtimäki pitää tilannetta poikkeuksellisena.

– Se on hyvä kysymys, miksi tällaisia ratkaisuja on tehty. Maikkarin kysely antaa lohtua ja voimaa kampanjan loppurutistukseen. Kyllä siellä on kannatuspotentiaalia tietyillä kärkiehdokkailla, mutta aika poikkeuksellinen tilanne, että sitä ei ole mitattu.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sipilä pisti arvovaltansa peliin

Lehtimäen mukaan ainakin keskusta on lisännyt kierroksia ennakkoäänestyksen lähestyessä. Esimerkkinä hän kertoo pääministeri Juha Sipilän vetoomuksen keskustalaisten äänestävän omaa ehdokastaan Matti Vanhasta.

– Pääministeri pisti sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla vähän oman jatkonsa ensi kesän puoluekokouksessa kiinni siihen, että nyt keskustalaisten pitää asettua Vanhasen taakse.

Hämäläisen mukaan Väyrysen menestys olisi nöyryytys keskustalle.

– Väyrynen on niin kovasti arvostellut Sipilää. Nyt Sipilä pistää niin sanotusti arvovaltansa peliin. Tuli mieleen vanha Johannes Virolaisen viisaus, että kannattaako laittaa arvovaltaa peliin, jos sitä ei ole?

Katso yllä olevalta videolta, millaiset mahdollisuudet asiantuntijat arvioivat Pekka Haaviston menestykselle, sekä kuinka paljon ehdokkaiden perhe vaikuttaa äänestäjiin.

Korjattu Unto Hämäläisen sukunimeä jutun loppupuolelta kello 10.31.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.