Uzbekistanissa haudataan kuolleita

Useita ihmisiä on vielä kateissa loppuviikon mielenosoitusten ja mellakoiden jäljiltä. Tiedot kuolonuhreista liikkuvat edelleen kymmenien ja useiden satojen välillä.

Andizhanin kaupungin asukkaat ovat haudanneet Uzbekistanin levottomuuksissa surmansa saaneita omaisiaan. Samalla monet kulkevat yhä kaupungilla etsimässä perjantain mielenosoituksen jälkeen kateissa olevia perheenjäseniään.

Silminnäkijät kertoivat verilöylystä, jossa ammuttiin naisia ja lapsia.

- He ampuivat meitä kuin kaniineja, sanoo nuori mies, kun Uzbekistanin joukot hajottivat kapinallisten tueksi kaupungin keskustaan kokoontuneen mielenosoittajajoukon.

Venäläisen uutistoimiston mukaan Uzbekistanin joukot myös ampuivat kohti siviilejä, jotka yrittivät paeta naapurimaahan Kirgisiaan. Kirgisiaan on perustettu pakolaisleiri Uzbekistanista saapuville ihmisille, kertoo maan hätätilaministeriön edustaja.

Verilöyly sai ainakin 4000 ihmistä pakenemaan suljetulle rajalle, josta monet myös pääsivät läpi. Jalalabadiin perustetulla leirillä oli tänään noin 900 ihmistä.

Uhrimäärästä ei varmuutta

Perjantain levottomuuksien kuolonuhrien määrästä ei ole edelleenkään varmuutta. Maan johto on puhunut muutamasta kymmenestä kuolleesta, ihmisoikeusaktivistien ja silminnäkijöiden mukaan kuolleita on satoja.

Silminnäkijöiden mukaan eilen, kun sotilaat alkoivat kerätä pois ruumiita, jotkut haavoittuneet yrittivät paeta, mutta heidät ammuttiin siihen paikkaan.

Sotilaita ja panssarivaunuja on jälleen tänään näkynyt Andizhanin kaduilla. Verta on yhä jalkakäytävillä ja tukkeutuneissa viemäreissä. Sukulaiset yrittävät etsiä ruumishuoneelta mielenosoituksen jäljiltä kateissa olevia omaisiaan.

- Olen etsinyt kahden päivän ajan veljieni ruumiita, kertoo Bahadyr Jergatshjov puristaen kädessään veljien passeja. Hän tiesi veljiensä olleen aukiolla perjantaina, mutta ei ole löytänyt heitä sen paremmin ruumishuoneelta kuin sairaaloistakaan.

"Köyhyyttä ja sortoa"

Torilla työskentelevä Nadyr kertoo viattomien ihmisten saaneen surmansa perjantain levottomuuksissa. Hän valittaa monen muun tavoin oloja Uzbekistanissa sanoen köyhyyden ja hallituksen sorron sekä korruption ajaneen ihmisiä mukaan mielenosoitukseen.

- Me elämme kurjissa oloissa. Pystyn tuskin ruokkimaan lapsiani. Se on presidentin vika, Nadyr syyttää.

Useimpien tarkkailijoiden mukaan Uzbekistanissa tuskin nähtäneen Kirgisian tai Ukrainan kaltaista kansannousua.

Britannian entinen Uzbekistanin-suurlähettiläs Craig Muray arvioi, että presidentti Islam Karimov on valmis turvautumaan kovaan voimankäyttöön nujertaakseen opposition. Hän uskoo myös, että köyhässä Ferghanan laaksossa puhjenneiden levottomuuksien alkusyy oli vallanpitäjien kiristyvä ote toisinajattelijoista. Independent on Sunday -brittilehden haastattelussa Muray syytti kotimaataan ja Yhdysvaltoja itsevaltaisen presidentin tukemisesta.

- Länsi on nielaissut uzbekkihallituksen propagandan, jossa oppositiota luonnehditaan ääri-islamilaiseksi, hän sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-Itar-Tass)

Lue myös:

    Uusimmat