Mainos

Uutta vankien pahoinpitelytapausta tutkitaan Irakissa

Yhdysvaltain joukot olivat etsimässä kateissa olevaa teini-ikäistä poikaa, kun he löysivät kidutetut ja nälkiintyneet vangit. Irakin sunnipoliitikot vaativat kansainvälistä selvitystä vankien pahoinpitelystä.

Irakin pääministeri Ibrahim Jaafari on määrännyttutkimuksen uudesta epäillystä vankien kidutustapauksesta Bagdadissa. Sisäministeriön maanalaisesta bunkkerista löydettiin myöhään sunnuntaina noin 170 vankia, joista monia oli ilmeisesti hakattu ja pidetty nälässä.

Yhdysvaltain joukot olivat etsimässä kateissa olevaa teini-ikäistä poikaa, kun he löysivät vangit. Hallitusta lähellä olevien lähteiden mukaan useimmat vangeista olivat sunneja. Heissä näkyi rajun hakkaamisen jälkiä, ja yksi tai kaksi vangeista oli halvaantunut.

Irakin varasisäministerin Hussein Kamalin mukaan niin sisäministeri kuin kaikki muutkin irakilaiset tuomitsevat vankien kohtelun, ja pahoinpitelyihin syylliset joutuvat oikeuden eteen. Tutkimusryhmältä odotetaan raporttia kahden viikon kuluessa.

Puolueen mukaan samankaltaisia tapauksia on paljastunut jo aikaisemminkin, mutta tutkimukset väärinkäytöksistä eivät ole johtaneet mihinkään. Tämän vuoksi puolue vaatii nyt kansainvälistä selvitystä.

- Tämä ei ole ainoa paikka, jossa kidutuksia on tapahtunut. Olemme jo kauan aikaa tienneet sisäministeriön univormuihin pukeutuneiden joukkojen pidättävän ihmisiä yöllä, mutta kaikki ovat kiistäneet nämä tiedot, sanoo islamilaisen sunnipuolueen edustaja Omar Hujail.

Sunnit ovat syyttäneet kidutuksista pääasiassa shiiaenemmistöisiä turvallisuusjoukkoja. Joidenkin väitteiden mukaan tekojen takana olisivat sisäministeriöön yhteydessä olevat shiiataistelijaryhmät.

Hallituksen merkittävään shiiapuolueeseen yhteydessä oleva shiiataistelijoiden Badr -ryhmä on kiistänyt jyrkästi väitteet.

Kidutettujen vankien löytyminen on kiusallista Yhdysvaltain tukemalle Irakin nykyhallinnolle, joka on luvannut huolehtia ihmisoikeuksien toteutumisesta Saddamin hallinnon kaaduttua.

- Me vaadimme, että tapahtumista tehdään kansainvälinen selvitys, sanoo sunnien Islamilaisen puolueen edustaja Alaa Makki.

Yhdysvaltain Irakin-suurlähetystö ja Irakissa olevat amerikkalaisjoukot julkistivat yhteisen lausunnon, jossa kiitettiin Irakin hallituksen päätöstä tutkia tapahtumat ja tuomittiin pidätettyjen pahoinpitely.

Kofi Annan huolissaan tapahtuneesta

Viime viikonloppuna Irakissa vieraillut YK:n pääsihteeri Kofi Annan ilmaisi olevansa olevansa syvästi huolissaan tapauksesta.

-YK on toistuvasti ilmaissut huolensa Irakissa tapahtuvista ihmisoikeusloukkauksista ja erityisesti vankien kohtelusta, Annan muistutti keskiviikkona lausunnossaan.

Myös Euroopan unioni ilmaisi huolensa Irakin tapauksesta muistuttaen, että unionimaat voivat vaikuttaa tällaisten tapausten estämiseen tulevaisuudessa, sillä EU tukee muun muassa Irakin poliisikoulutusta.

-Voimme osallistua väärinkäytösten estämiseen rakentamalla poliisivoimat, jotka eivät kiduta, unionin ulkosuhteista vastaava komissaari Benita Ferrero-Waldner sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 16.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.