Uusien EU-maiden sopimukset allekirjoitettiin

EU:n huippukokouksessa allekirjoitettiin tänään kymmenen uuden jäsenmaan liittymissopimukset. Täysivaltaisiksi jäseniksi maat tulevat reilun vuoden kuluttua.

EU laajenee

EU:n laajentuminen kymmellä uudella jäsenmaalla vahvistettiin tänään Ateenassa. Viidentoista EU-maan ja kymmenen uuden maan edustajat väänsivät puumerkkinsä paksuun asiakirjaan, jossa laajentuminen todetaan tosiasiaksi.

Ilman juhlapuheita ei tätä tietenkään voitu tehdä, joten EU-johtajat kilpailivat kaunopuheisuudessaan, kun he ylistivät hetken historiallisuutta.

Suomen puheen piti presidentti Tarja Halonen, joka vertasi tilaisuutta häihin. Juhlahumun jälkeen koittaa avioliiton arki, Halonen filosofoi.

-Arki alkaa sitten aikanaan ja kuten avioliitossakin, arjen työssä rakennetaan yhteisen elämän onni. Meidän on vielä työskenneltävä pitkään yhdessä rakentaaksemme laajentuneesta unionistamme entistä paremman, Halonen sanoi.

Halosen mukaan jäsenyydestä hyötyy parhaiten sellainen jäsenmaa, joka on heti valmis osallistumaan unionin kaikkiin toimiin. Tehokas kansallinen valmistelu ja prioriteettien asettaminen ajoissa kannattaa, Halonen neuvoi tulokkaita.

Työnjako seremoniassa sujui siten, että Halonen piti puheen. Sopimuksen allekirjoittivat Suomen puolesta pääministeri Paavo Lipponen ja ulkomaankauppaministeri Jari Vilén.

EU-maat parantelivat Irak-haavojaan



Britannian pääministeri Tony Blair esitti Ateenassa YK:lle monipuolista roolia Irakin jälleenrakennustyössä. Maailmanjärjestön roolista on vallinnut epätietoisuus, koska Irakin vastaista koalitiota johtava Yhdysvallat ei ole selkeästi ilmaissut näkemystään asiasta.

-YK:n roolin ei pitäisi liittyä vain humanitaarisiin kysymyksiin vaan myös esiin nouseviin poliittisiin ja jälleenrakennuskysymyksiin, Blair totesi EU:n huippukokouksessa.

Myös Ranska kannattaa YK:lle laaja-alaista roolia jälleenrakennustyössä. Presidentti Jacques Chiracin tiedottajan mukaan maailmanjärjestöllä täytyy olla sanavaltaa paitsi humanitaarisen avun jakamisessa ja fyysisessä jälleenrakennustyössä, myös Irakin hallinnon pystyttämisessä ja öljyvarojen hallinnassa.

Irak-kiistassa eri puolilla olleet Blair ja Chirac keskustelivat pitkään kahden kesken EU-huippukokouksen yhteydessä. Kokouspaikan sisäpihalla tapahtuneen, lähes puoli tuntia kestäneen keskustelun sisällöstä ei kerrottu yksityiskohtia julkisuuteen, mutta keskustelun sävyä kuvattiin erittäin myönteiseksi ja ystävälliseksi.

Chirac on parannellut Irakin kriisin yhteydessä vaurioituneita suhteita myös käymällä maanantaina puhelinkeskustelun Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kanssa. Espanjan pääministerin Jose-Maria Aznarin mukaan EU-maiden kesken oli Ateenassa nähtävissä selvää lähentymistä Irakin sotaan liittyvien kiistojen jälkeen.

-Euroopassa on käynnissä uudelleenjärjestäytyminen, Aznar kiteytti.

Aznarin mukaan EU voi ja sen täytyy tehdä paljon Irakissa. Sotakoalitiota näkyvästi tukenut Aznar korosti myös, että vahvan Euroopan rakentaminen ei ole ristiriidassa vahvan transatlanttisen yhteyden kanssa.

Ateenan huippukokouksessa vieraillut pääsihteeri Kofi Annan kiitteli EU-johtajien YK-myönteisiä kantoja.

-Tässä maailmassa, jossa olemme riippuvaisia toinen toisistamme, kansainvälinen yhteistyö on ainoa tapa ratkaista meitä kaikkia koskettavat ongelmat, Annan sanoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.04.2003)

(Kymmenen uutiset 16.04.2003)

Lue myös:

    Uusimmat