Nainen, mieti kahdesti ennen kuin jäät ylitöihin – ikävä yhteys diabetesriskiin

Onko sinulla 2-tyypin diabetes? 8:45

Tuoreen tutkimuksen perusteella naisten kannattaa olla tekemättä ylitöitä, jos he haluavat pienentää diabetesriskiään. Aiheesta kirjoitti CNN.

Yllä olevalla videolla varoitetaan diabeteksen huomaamattomuudesta.

BMJ Open Diabetes Research and Care -julkaisussa hiljattain ilmestyneessä tutkimuksessa seurattiin yli seitsemää tuhatta kanadalaista runsaan 12 vuoden ajan.

Naisilla, jotka tekivät jatkuvasti töitä viikossa 45 tuntia tai enemmän, oli 63 prosenttia suurempi riski sairastua diabetekseen kuin naisilla, jotka tekivät töitä 35–40 tuntia viikossa.

Vaikutus pieneni vain hieman, kun huomioon otettiin tupakointi, liikunta, alkoholinkulutus sekä painoindeksi.

Sen sijaan pitkiä päiviä tekevillä miehillä diabeteksen riski ei näyttänyt kasvavan. Tutkijat epäilevät tämän liittyvän eroihin sukupuolten välisessä vapaa-ajan käytössä.

– Jos ajattelee kaikkea naisten vapaa-ajallaan tekemää palkatonta työtä, kuten kotitöitä, niin he yksinkertaisesti tekevät enemmän kuin miehet. Se voi olla stressaavaa, ja stressi puolestaan vaikuttaa negatiivisesti terveyteen, tutkimusta tekemässä ollut Mahee Gilbert-Ouimet Toronton yliopistosta on kommentoinut.

Pitkiä päiviä tekevät naiset tuppaavat myös olemaan huonommin palkatuissa ammateissa kuin miehet. Silloinkin, kun he tekevät samaa työtä kuin miehet, he usein saavat siitä vähemmän palkkaa.

Tutkimuksen ulkopuoliset asiantuntijat ovat arvelleet, että nyt havaittua riskiä voisi selittää myös se, että paljon töitä tekevillä naisilla on paitsi enemmän stressiä, myös vähemmän aikaa itsestä huolehtimiseen. Toisin sanoen heidän ruokavalionsa saattaa olla huono ja liikunta ja unikin vähäistä.

Tutkimusta kommentoineen professori Orfeu Buxtonin mielestä työnantajien olisi jo omien taloudellisten intressien vuoksi syytä miettiä, kannattaako ylitöitä teettää niin paljon – työntekijän sairastelun kulut kun päätyvät usein työnantajan maksettaviksi.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat