Mainos

Uusi tietokonevirus lähettää tekstiviestejä

VBS/Timofonica leviää sähköpostin välityksellä ja häiritsee GSM-puhelimia.

Jälleen on uusi tietokonevirus liikenteessä. Vain kuukausi sitten "I love you"-virus saastutti tietokoneita maailmalla.

Microsoft Outlook -sähköpostin käyttäjien on syytä varoa VBS/Timofonica -nimistä ketjukirjematoa. Uusi mato on vastaavanlainen kuin viime kuun alussa maailmalle levinnyt LoveLetter, mutta se lähettää aktivoituessaan SMS-lyhytviestejä satunnaisiin GSM-numeroihin.

VBS/Timofonica leviää LoveLetterin tapaan sähköpostin liitteenä. Viruksen lähettämä viesti näyttää F-Secure yhtiön mukaan tältä:
From: Tartunnan saaneen lähettäjän nimi To: satunnainen osoitehakemistossa oleva nimi Subject: TIMOFONICA Attachment: TIMOFONICA.TXT.vbs

Espanjankielinen viesti kritisoi Espanjalaisen Telefonica-teleoperaattorin monopoliasemaa, ja kehottaa käyttäjää avaamaan liitetiedoston saadakseen lisätietoja Telefonican ongelmista. Viesti myös kehottaa käyttäjää lähettämään viestiä eteenpäin tutuilleen. "Timofonica" on sanaleikki Telefonica-yrityksen nimellä - sana "Timo" tarkoittaa jekkua espanjan kielellä.

Virus toimii Windows-käyttöjärjestelmissä ja leviää vain Microsoft Outlook -sähköpostiohjelman kautta.

Timofonican erityispiirteenä on, että se lähettää sähköpostiviestejä espanjalaiseen GSM-yhdyskäytävään. Lopputuloksena on, että seuraava tekstiviesti voi näkyä tuhansissa satunnaisissa GSM-puhelimissa: informa que: Telefónica te está engañando. Suomeksi viesti on "Huomaa: Telefonica huijaa sinua".

Viruksen alkuperästä ei toistaiseksi ole tietoa. Lähdekoodin perusteella ei voi päätellä muuta, kuin että virus on todennäköisesti kirjoitettu Espanjassa.

-Tämä on ensimmäinen virus joka sisältää mitään kännyiköihin liittyvää aktiviteettia, sanoo tutkimuspäällikkö Mikko Hyppönen F-Securesta. -Kyseessä ei kuitenkaan ole aito kännykkävirus;Timofonica ei leviä puhelimien kautta, se vain lähettää ärsyttäviä viestejä niihin.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.