Uusi terveydenhuoltomalli pelastus lääkäripulaan?

Kuopion yliopisto ehdottaa uudenlaista terveydenhuoltomallia, jossa lääkäreiden ja hoitajien välistä työnjakoa uusittaisiin. Tällä tähdättäisiin myös terveyskeskuslääkärien työolojen parantamiseen. Tuoreiden kyselytutkimusten mukaan nykyisistä terveyskeskuslääkäreistä moni kokee työnsä uuvuttavaksi, eikä terveyskeskus työpaikkana houkuta lääketieteen opiskelijoita.

-

Terveyskeskukset saattavat olla pian vailla työvoimaa, ellei lääkäreitä saada pian houkuteltua terveyskeskustyöhön. Kuopion yliopistossa tänä syksynä aloittaneista 132 lääketieteen opiskelijasta vain kymmenkunta on kiinnostunut terveyskeskuslääkärin urasta. Terveyskeskuksen imago ei ole hyvä ja brandina se ei myy.

-Se on hyvin vaativaa työtä ja sen takia sitä monet varmaan pakoilevatkin, kiteyttää lääketieteen opiskelija Aaro Keskinen opiskelijoiden keskuudessa vallitsevan nykytilanteen.

Lääketieteen opiskelijat valitsisivat työpaikakseen mieluiten sairaalan terevyskeskuksen sijasta. Kuopiossa valmistuvista lääkäreistä aikoo terveyskeskukseen vajaat 13 prosenttia, kun todellinen tarve olisi 25 prosentin luokkaa. Terveyskeskuksissa työskentelevät vakinaiset lääkärit ovat jo keski-ikäisiä, ja heistäkin kolmannes on vakavasti harkinnut siirtymistä yksityispuolelle.
- Kyllä työn tietty pakkotahtisuus ja se, että sitä hyvin huonosti itse pystyy säätelemään on ongelma, sanoo ylilääkäri Matti Honkimäki Saarijärven-Karstulan terveyskeskuksesta.

Uusi terveydenhuoltomalli

Terveyskeskusten pulmiin on Kuopion yliopistossa lääkkeeksi kehitelty uusi terveydenhuollon malli, sopimuspohjainen perhelääkärijärjestelmä. Lääkäreille se merkitsisi joustavampia työjärjestelyjä opiskelun ja perhetilanteen mukaan. Heidän tukenaan toimisi perhehoitajia ja omahoitajia.
- Perhehoitajat olisivat PD- eli professional development- koulutuksen saaneita terveydenhoitajia ja omahoitajat PD-koulutuksen saaneita sairaanhoitajia. Ja nämä yhdessä - omahoitajat, perhehoitajat, omalääkärit, perhelääkärit ja erikoissairaanhoidon sepsialistit, konsultit - muodostaisivat toimivan tiimin, kertoo professori Esko Kumpusalo Kuopion yliopistosta.

PD-koulutuksella varmistettaisiin tiimiosaaminen ja laajennettaisiin hoitajien toimenkuvaa. PD-koulutettu omahoitaja voisi itsenäisesti rajoitetusti lähettää potilaita laboratoriotutkimuksiin ja voisi myös kirjoittaa tiettyjä reseptejä. Hänellä olisi oikeus tiettyihin toimenpiteisiin ja tiettyihin todistuksiin.

Kuopion yliopisto olisi valmis aloittamaan PD-koulutuksen yhteistyössä Pohjois-Savon ammattikorkeakoulun kanssa.
(MTV3)

(Seitsemän uutiset 23.10.2002).

Lue myös:

    Uusimmat